Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IFR: Αν η ενεργοποίηση των CDS δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή από μια βίαιη ελληνική χρεοκοπία, τότε ποια είναι; Μήπως η μεταμόρφωση των ομολόγων σε υποδεέστερα "τέρατα" για τα οποία κανένας επενδυτής δεν θα ενδιαφέρεται;

IFR: Αν η ενεργοποίηση των CDS δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή από μια βίαιη ελληνική χρεοκοπία, τότε ποια είναι; Μήπως η μεταμόρφωση των ομολόγων σε υποδεέστερα
"Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τραπεζών για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI), τότε είναι βέβαιο ότι έρχεται η υποχρεωτική αναδιάρθρωση και η βίαιη χρεοκοπία για τη χώρα...Τότε όμως η ΕΚΤ, ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοβαρότατο δίλημμα".
Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ελληνική περίπτωση η οικονομική επιθεώρηση, IFR (Ιnternational Financing Review).
Σε ποιο δίλημμα όμως της ΕΚΤ αναφέρεται;
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα δεν συμμετέχει στο PSI.  
Σύμφωνα με το IFR, εάν η ΕΚΤ εξακολουθήσει να παραμένει πιστή στη θέση της να μη συμμετάσχει στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, τότε οι συνέπειες για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες -επίσης κατόχους ελληνικών ομολόγων- θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θα επιβάλλουν haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν θα χρειαστούν τη στήριξη της ΕΚΤ, καθώς θα έχουν θέσει τα κεφάλαιά τους σε κίνδυνο.
Ποια είναι όμως η πραγματική απειλή από μια βίαιη ελληνική χρεοκοπία; διερωτάται το IFR. Kαι απαντά: Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η ενεργοποίηση των CDS, αλλά η κατάσταση η οποία θα επικρατήσει στην αγορά ομολόγων, ειδικά εκείνων που θα χρήζουν ειδικής μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Στην πραγματικότητα, θα υπάρξει κατάρρευση της ζήτησης για ομόλογα, καθώς οι επενδυτές δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το ομόλογο που αγοράζουν θα είναι το ίδιο και την επόμενη ημέρα, ή θα έχει μεταμορφωθεί σε κάποιο "τέρας" που θα διαπραγματεύεται για μερικά σεντς έναντι του δολαρίου... "καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης