Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Αρνητικές οι προοπτικές για τις αγορές – Οι 8 καλύτερες επενδυτικές επιλογές

BofA: Αρνητικές οι προοπτικές για τις αγορές – Οι 8 καλύτερες επενδυτικές επιλογές
Τα τρία σημεία που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών εξετάζει η BofA: Κίνα, καταναλωτική εμπιστοσύνη και πιστώσεις
Τρεις είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αγορές το επόμενο διάστημα, αν και όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει κατάσταση bear market, εξετάζει ο Michael Harnett, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank of America.
Όπως υποστηρίζει πρόκειται για: Κίνα (με τη μεταποίηση να βρίσκεται σε ύφεση), κατανάλωση (δύσκολη η εικόνα, εάν εξετάσει κάποιος τις αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ) και αγορές πιστώσεων με την προσοχή να επικεντρώνεται στα spreads.
Κίνα: Η χώρα οδήγησε την παγκόσμια μεταποίηση σε ύφεση.
Τα στοιχεία για τη μεταποίηση σε ΕΕ και Ασία αποτέλεσαν «καμπανάκι ύφεσης», ενώ ο δείκτης PMI στη Σουηδία (μία χώρα βαρόμετρο για το διεθνές εμπόριο) ισοπεδώθηκε στο 46,3.

Στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 44,3, στις ΗΠΑ στο 47,8.
Παράλληλα οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα υποχώρησαν 13%, στην Ινδία 10% και στο Χονγκ Κονγκ κατά 25%.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία βρέθηκε σε χαμηλό οκτώ ετών.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες ανησυχίας αλλά και εξ αυτών που εξηγεί την κακή πορεία της Κίνας, έγκειται στο γεγονός ότι το χρέος της Κίνας έχει διογκωθεί.

Καταναλωτές: Η διαφορά μεταξύ της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακή και θυμίζει περιόδους πριν από μία ύφεση.
Σύμφωνα με τον Harnett «η επόμενη ύφεση θα ξεκινήσει μόλις οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ φθάσουν στις 50.000».
γραφ
Αγορές πιστώσεων: Η διαμόρφωση του αμερικανικού δείκτη ISM υπηρεσιών στο 47,8 αποτελεί κόκκινο συναγερμό και για τα spread.
Την τελευταία φορά που ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε σε ανάλογα επίπεδα τα spreads για τα ομόλογα υψηλού κινδύνου διαμορφώνονταν μεταξύ 700 και 800 μονάδων βάσης.

Η BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα αναταραχή εάν καταγραφεί μία «μη ομαλή» άνοδος στον δείκτη δολαρίου (σ.σ.: η πορεία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι ενός «καλαθιού» ανταγωνιστικών νομισμάτων), κάτι που μπορεί να προκαλέσει και κρίση ρευστότητας.
Επίσης η εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας για τα κέρδη ανά μετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, καθώς αναμένει πτώση του -6%, αρκούντως υψηλότερη από το -3% που εκτιμά ο μέσος όρος των αναλυτών.

Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ θα φθάσουν στα 165 δολάρια, άρα ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 θα βρεθεί μεταξύ των 2.555 και 2.888 μονάδων (δηλαδή πτώση μεταξύ -13% έως -1,7% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα).

Παρά το γεγονός ότι ο Harnett θεωρεί ότι θα επικρατήσει μία κατάσταση bear στις αγορές, έχει τη λύση για τους επενδυτές, προτείνοντας μία σειρά τοποθετήσεων που μπορούν να αποδειχθούν κερδοφόρες.
Πρόκειται για τις ακόλουθες:

- Αγορά κινεζικών μετοχών
- Αγορά μετοχών αναδυόμενων αγορών
- Αγορά μετοχών αμερικανικών εταιρειών κατασκευής σπιτιών, εάν η Fed ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική μείωσης επιτοκίων,
- Αγορά μετοχών αμερικανικών εξαγωγικών εταιρειών, εάν το δολάριο υποχωρήσει
- Αγορά μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Ευρώπης, Αυστραλίας και Άπω Ανατολής, καθώς η Γερμανία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εφαρμογή προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του Brexit
- Αγορά βρετανικών μετοχών μέσης κεφαλαιοποίησης
- Προστασία (hedge) έναντι της ύφεσης με long τοποθετήσεις σε 2ετή αμερικανικά ομόλογα και χρυσό
- Προστασία έναντι της ύφεσης μέσω της πώλησης τιτλοποιημένων καταναλωτικών δανείων τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης