Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Center on US-China Relations: ΗΠΑ και Κίνα στο χείλος νέου Ψυχρού Πολέμου που θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Center on US-China Relations: ΗΠΑ και Κίνα στο χείλος νέου Ψυχρού Πολέμου που θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία
Η δυναμική μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει γίνει τόσο αμφιλεγόμενη στην εποχή του κορωνοϊού που οι ειδικοί για την Κίνα λένε τώρα ότι οι δύο μεγάλες δυνάμεις διανύουν τις πρώτες ημέρες ενός νέου Ψυχρού Πολέμου
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εισέλθει στην φάση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου στην μετά κορωνοιό εποχή αναφέρει το the Center on US-China Relations at the Asia Society
 «Βρισκόμαστε ουσιαστικά στις αρχές ενός Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας στην Ασιατική Εταιρεία, προειδοποιώντας για «σοβαρές» συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Για το διεθνές σύστημα στο σύνολό του, ο Ψυχρός Πόλεμος θα ήταν καταστροφικός  θα μπορούσε να αναγκάσει τις χώρες να επιλέξουν μια πλευρά.
Όπως αναφέρει το Business Insider η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βρισκόταν στα άκρα πριν από το COVID-19, αλλά η πανδημία επιδείνωσε τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η δυναμική μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει γίνει τόσο αμφιλεγόμενη στην εποχή του κορωνοϊού που οι ειδικοί για την Κίνα λένε τώρα ότι οι δύο μεγάλες δυνάμεις διανύουν τις πρώτες ημέρες ενός νέου Ψυχρού Πολέμου που θα μπορούσε να παρατείνει την πανδημία, να επιδεινώσει την οικονομική καταστροφή που συνδέεται με τον ιό να αποδυναμώσει την ικανότητα του κόσμου να αποτρέψει τις κοινές απειλές.
Είμαστε ουσιαστικά στις αρχές ενός Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Orville Schell, διευθυντής του Κέντρου Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας στην Ασία.
Βρισκόμαστε σε μια καθοδική πορεία προς κάτι που αντιπαραβάλλεται όλο και περισσότερο με την Κίνα.
Οι συνέπειες της κατάρρευσης των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας θα είναι πολύ σοβαρές για τον κόσμο και για την παγκόσμια οικονομία, επειδή η ικανότητα των ΗΠΑ και της Κίνας να συνεργαστούν ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος ολόκληρης της αψίδας της παγκοσμιοποίησης και του παγκόσμιου εμπορίου.
Εάν αυτό αλλάξει θα υπάρξει μεγάλη διαταραχή διεθνώς.
Ο χαρακτηρισμός περί Ψυχρού Πολέμου "δεν είναι τέλειος, αλλά υπάρχουν στοιχεία, όπως η σκλήρυνση του ανταγωνισμού τύπου συστήματος, η εκτόξευση του στρατιωτικού ανταγωνισμού και η πίεση για απομάκρυνση των οικονομικών, που δεν ήταν τόσο εμφανείς πριν από λίγα χρόνια.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αυξάνονται σημαντικά αυτή τη στιγμή", δήλωσε στο CNBC ο Clete Willems, πρώην κορυφαίος διαπραγματευτής του Λευκού Οίκου, στο CNBC.
Ξέρω ότι οι άνθρωποι νιώθουν άβολα με την ορολογία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να το ονομάζουμε αυτό που είναι, και αυτή είναι η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.
Και αν δεν είμαστε προσεκτικοί, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν πολύ χειρότερη πορεία.
Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης ήταν προϊόν της τότε εποχής.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κατέστρεψε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας και άφησε τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ ως τα πιο ισχυρά έθνη στον πλανήτη.
Αλλά είχαν θεμελιωδώς αντικρουόμενες ιδεολογίες, η οποία ήταν στο επίκεντρο των δεκαετιών αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Αν και η Κίνα είναι ένα αυταρχικό έθνος και δεν έχει την ίδια κοσμοθεωρία με τις ΗΠΑ, οι δύο χώρες είναι πολύ πιο περίπλοκες - ειδικά σε οικονομικό επίπεδο.
Πριν από την πανδημία του κορωνοιού, η Κίνα είχε χρέος 1,09 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ξεπερνώντας μόνο την Ιαπωνία ως τον κορυφαίο ξένο πιστωτή των ΗΠΑ.
Ο Bonnie Glaser, διευθυντής του έργου China Power στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας "που θυμίζουν τον αμερικανικό-σοβιετικό ψυχρό πόλεμο", προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης θεμελιώδεις διαφορές όσον αφορά την "έκταση του εμπορίου και της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων."
Εδώ είναι μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ψυχρού Πολέμου και της Σοβιετικής Ένωσης σε σχέση με το σήμερα και με την Κίνα: Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, νομίζω ότι η Αμερική εισήγαγε προϊόντα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σοβιετική Ένωση.
Οι αμερικανικές εισαγωγές για την Κίνα το 2018 ήταν πάνω από 500 δισεκ. δολάρια.

Τι υποστηρίζει ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair ανέφερε ότι  υπήρχε «διασύνδεση, οικονομική και εμπορική», μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που δεν υπήρχε στον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ-Σοβιετικής, περιγράφοντας τη δυναμική μεταξύ των δύο χωρών ως «καθοριστική γεωπολιτικά στον 21ο αιώνα.
Ο Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ-Σοβιετικών δημιούργησε ένα τεράστιο ιδεολογικό, στρατιωτικό και πολιτικό σχίσμα στον κόσμο, αυτό που ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Winston Churchill χαρακτήρισε ως «Σιδηρούν Παραπέτασμα».
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η σημερινή εχθρότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιο παγκόσμιο χάσμα.
Για το διεθνές σύστημα στο σύνολό του, ο Ψυχρός Πόλεμος θα ήταν καταστροφικός.
Για παράδειγμα, θα έθετε όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις - από την κλιματική αλλαγή έως τις πανδημίες έως την τρομοκρατία - στο πλαίσιο του σχετικού κέρδους και απώλειας εξουσίας για κάθε πλευρά, καθιστώντας τη συνεργασία ακόμη πιο δύσκολη.
Θα αναγκάσει επίσης τις χώρες να επιλέξουν μια πλευρά, στη διαδικασία κάνοντας πολύ δύσκολες αντισταθμίσεις και πιθανώς αποκαλύπτοντας άσχημες αλήθειες.
Η σχέση της Αμερικής με την Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών πάνω από τα άλλα «πιο κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ο Melvyn Leffler, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ερευνητής του αμερικανικό-σοβιετικού ψυχρού πολέμου για δεκαετίες
Από την πολιτική εκστρατεία του 2016, ο Trump έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως μια χώρα που εκφοβίζει που εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ Ως πρόεδρος, ο Trump πυροδότησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, προκαλώντας ανησυχία για την αμερικανική οικονομία.
Μια συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο 2020 φάνηκε να θέτει τον εμπορικό πόλεμο σε παύση, δίνοντας στον Trump μια διπλωματική νίκη ώστε να επανεκλεγεί σε μια ακμάζουσα οικονομία.
Αλλά έπειτα ήρθε ο κορωνοϊός, ο οποίος έπληξε την διεθνή οικονομία, έθεσε τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας σε κίνδυνο και επιδείνωσε το κλίμα.
Παρόλο που ο Trump επαίνεσε την Κίνα στην αντιμετώπιση του ιού τις πρώτες μέρες πριν ήταν πανδημία, θεωρεί πλέον την Κίνα υπεύθυνη για το παγκόσμιο χάος.
Η Κίνα έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι επιδείνωσε την πανδημία επειδή απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με τον ιό, ο οποίος προήλθε από την κινεζική πόλη Wuhan.
Ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί πήγαν ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο, υποδηλώνοντας ότι ο ιός διέρρευσε από ένα εργαστήριο ιολογίας στο Wuhan που ερευνά κορωνοιούς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μεταξύ άλλων, έχει συνδέσει γενικά την προέλευση του COVID-19 με μια αγορά όπου πωλούνται θαλασσινά και άγρια  ζώα.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα απέρριψε σθεναρά την ιδέα ότι ο ιός διέρρευσε από ένα εργαστήριο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τον Μάρτιο 2020 ανέφερε ότι ο COVID-19 προήλθε από τον αμερικανικό στρατό.
Καθώς οι κυβερνήσεις διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για την άλλη, ο Trump απαίτησε αποζημιώσεις από το Πεκίνο για τον ιό.
Ο αμερικανός πρόεδρος τον Απρίλιο 2020 ανακοίνωσε επίσης σχέδια για περικοπή χρηματοδότησης στον ΠΟΥ, τον οποίο κατηγόρησε ότι ήταν υπερβολικά επικεντρωμένος στην Κίνα.
Ταυτόχρονα, μείωσαν οι ΗΠΑ τη χρηματοδότηση αμερικανών ερευνητών που συνεργάστηκαν με το εργαστήριο Wuhan, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο στην εξεύρεση θεραπείας για τον ιό.
Ταυτόχρονα, ο αγώνας για τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοιού έχει γίνει σημείο εθνικής υπερηφάνειας και για τις δύο χώρες, κάτι που μοιάζει με τον αγώνα για το διάστημα μεταξύ των ΗΠΑ και των Σοβιετικών.
Αφού ο Trump έθεσε περιορισμούς στον αριθμό των Κινέζων πολιτών που μπορούν να εργαστούν στις ΗΠΑ για πέντε κρατικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, η Κίνα τον Μάρτιο απέλασε Αμερικανούς δημοσιογράφους που εργάζονται για τρεις από τις πιο μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ.
Ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται στις κυβερνήσεις της Κίνας ή των ΗΠΑ και έχει εισέλθει στο κοινό των ΗΠΑ.
Οι απόψεις των Ευρωπαίων για την ευνοϊκή θέση της Κίνας έφτασαν σε ένα ιστορικό χαμηλό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pew Research, ωθώντας τον Trump σε μια επιθετική πολιτική κατά της Κίνας.
Οι ρίζες αυτού του νέου δυνητικού Ψυχρού Πολέμου ξεκινούν πολλά χρόνια και προηγούνται του Trump, αλλά υπήρξε επίσης κεντρικός παράγοντας στην αποκάλυψη των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες από τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Trump ήταν προκλητικές.
Αλλά είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι η Κίνα λειτούργησε επίσης προκλητικά
Ο Xi Jinping ήταν εξίσου κοντόφθαλμος.
Υπάρχουν δύο ηγέτες που είναι τυφλοί και έτσι κατευθύνονται προς ένα νέο είδος Ψυχρού Πολέμου.
Αυτή η εξέλιξη με την πανδημία, τον εμπορικό πόλεμο και τη σχέση της Κίνας έχει κοστίσει θέσεις εργασίας και ακόμη και ζωές στις ΗΠΑ  και φαινομενικά δεν υπάρχει τέλος επηρεάζοντας πιθανότατα και το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου 2020 που διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης