Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γεφύρωση διαφωνιών και μήνυμα ενότητας για την ανάσχεση της κρίσης κρύβουν οι συναντήσεις... κορυφής μεταξύ Merkel, Draghi και Lagarde - Νέες διαβεβαιώσεις για ισχυρή πολιτική βούληση θα μεταφέρει στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ η Γερμανίδα Καγκελάριος

Γεφύρωση διαφωνιών και μήνυμα ενότητας για την ανάσχεση της κρίσης κρύβουν οι συναντήσεις... κορυφής μεταξύ Merkel, Draghi και Lagarde - Νέες διαβεβαιώσεις για ισχυρή πολιτική βούληση θα μεταφέρει στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ η Γερμανίδα Καγκελάριος
Οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ των "ισχυρών" της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εντός της  τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των αγορών τις επόμενες ημέρες.
Τα κρίσιμα τετ α τετ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Merkel με τον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Draghi (αύριο Τρίτη) και την επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde (την Τετάρτη), μόνο απλή... ανταλλαγή απόψεων δεν θα είναι, παρά τα όσα διατείνεται η γερμανική κυβέρνηση.
Η κρίση χρέους είναι ακόμη παρούσα, το κλίμα στις αγορές εξαιρετικά εύθραυστο και τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι "ισχυροί" της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.
Οι διαβουλεύσεις είναι έντονες, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν περαιτέρω όσο θα πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου.
Η αυριανή συνάντηση Merkel - Draghi αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σχεδόν 20 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου "μπαζούκα" της ΕΚΤ, για νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων, η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων ηγετών μοιάζει απούσα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να δεσμευθεί αύριο, ενώπιον του Draghi, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης και πως δεν τα περιμένουν όλα από την ΕΚΤ.  Άλλωστε είναι σαφές: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δράσει χωρίς τις πολιτικές πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων.
Η συνάντηση Merkel - Draghi χρήζει αυξημένης προσοχής και για έναν ακόμη λόγο. Δεδομένης της συνεχιζόμενης αντίδρασης της γερμανική κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, στα σχέδια της ΕΚΤ, η Καγκελάριος θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο κεντρικών τραπεζών, σε μια απόπειρα να πείσει τις αγορές πως η Ευρωζώνη είναι πέρα για πέρα ενωμένη.
Αυξημένου όμως ενδιαφέροντος θα είναι και η συνάντηση των δύο ισχυρών γυναικών που έχει αναδείξει η κρίση, της Merkel με την επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, την ερχόμενη Τετάρτη.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωζώνη, καθώς το ΔΝΤ έχει αφήσει πολλές αιχμές το τελευταίο διάστημα περί αποχώρησής του από τα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών. Η Merkel αναμένεται να ζητήσει από τη Lagarde να συνεχίσει να στηρίζει την Ευρωζώνη, για το συμφέρον της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της η επικεφαλής του ταμείου θα διαμηνύσει προς την Καγκελάριο πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν πρέπει να εφησυχάσουν, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απόκλιση από το δρόμο της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα, εν μέσω των διαφωνιών αυτών, ετοιμάζεται να καταθέσει επισήμως το αίτημα για παράταση του Μνημονίου κατά δύο έτη.
Στο μεταξύ, ανυπόστατα και μη ρεαλιστικά χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα περί μόχλευσης των κεφαλαίων του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, και τα οποία αναφέρουν ότι μέσω της διαδικασίας αυτής ο ESM θα έχει στη διάθεση του κεφάλαια που μπορεί να φτάσουν έως και τα 2 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel οι χώρες μέλη της ευρωζώνης ετοιμάζονται να επιτρέψουν στο  μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM την  μόχλευση κεφαλαίων του με τον ίδιο τρόπο όπως και ο προκάτοχός του το ESFS (Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), έτσι ώστε να μπορεί να ξεπεράσει η κεφαλαιακή δύναμη πυρός τα 2 τρισ. με στόχο να διαθέτει κεφάλαια για διασώσεις χωρών.
Το γερμανικό υπουργείο διέψευσε αυτά τα σενάρια, ωστόσο αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Der Spiegel πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημοσιοποιήσει σχέδια των Ευρωπαίων αναφορικά με την κρίση, τα οποία αν και διαψεύδονταν μετά από λίγο διάστημα επιβεβαιώνονταν.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έχει δύο μέσα όπως και ο προκάτοχός του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με βάση τα οποία θα χρησιμοποιείται  δημόσιο χρήμα  για ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες συναλλαγές όπως η αγορά ισπανικών ομολόγων, ενώ ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν.
Ο ESM  που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου με κεφάλαια περί τα  500 δισ. ευρώ, θα έχει την ίδια δυνατότητα μόχλευσης, όπως το EFSF.
Εάν ο ΕSM λάβει εγκρίσεις ώστε  να χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές μόχλευσης όπως ο  EFSF, θα προκύψει μια  δύναμη πυρός  περίπου 2 τρισεκατομμύρια.
Ωστόσο οι  επιλογές μόχλευσης δεν έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και η Φινλανδία είναι ιδιαίτερα απρόθυμη να συμφωνήσει σε μια στρατηγική υπερμόχλευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης