H διακήρυξη του Great Barrington (GBD) αποτελεί μια πρωτοβουλία τριών κορυφαίων επιστημόνων του Jayanta Bhattacharya του Stanford University, την καθηγήτρια Sunetra Gupta του Oxford University και του Martin Kulldorff του Harvard University.
Η βασική διακήρυξη που υπογράφουν πάνω από 897.000 επιστήμονες και πολίτες ανά τον κόσμο στηρίζεται στην εξής αρχή
«Ως επιδημιολόγοι μεταδοτικών ασθενειών και επιστήμονες της δημόσιας υγείας, εκφράζουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με τις καταστροφικές στη σωματική και ψυχική υγεία από τις υπάρχουσες πολιτικές για την αντιμετώπιση του COVID-19 και προτείνουμε μια προσέγγιση που αποκαλούμε Εστιασμένη Προστασία (Focused Protection).
Σε άρθρο του ο Jayanta Bhattacharya του Stanford University στο Brownstone institute αναφέρει τα εξής…
«Η άφιξη της παραλλαγής Omicron οδήγησε ορισμένους πολιτικούς και μεγαλόσχημους της δημόσιας υγείας να ζητήσουν επιστροφή στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στα lockdown.
Η παραλλαγή έχει καταστεί παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η παραλλαγή έχει ήδη ξεπεράσει το Delta – κυρίαρχη μετάλλαξη πριν από το Omicron – στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι πρώτες αναφορές από τη Νότια Αφρική επιβεβαιώνουν ότι η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, αλλά επιφέρει ήπια ασθένεια, με μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου μετά τη μόλυνση.
Το μήνυμά μου είναι το εξής: δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του COVID, αλλά μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία.
Τον Οκτώβριο του 2020, έγραψα τη Διακήρυξη του Great Barrington (GBD) μαζί με την καθηγήτρια Sunetra Gupta του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον καθηγητή Martin Kulldorff του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Το επίκεντρο της διακήρυξης είναι η έκκληση για εστιασμένη προστασία του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού, ο οποίος έχει περισσότερες από χίλιες φορές πιθανότητα να πεθάνει από μόλυνση από τον COVID σε σχέση με τους νέους.
Μπορούμε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους χωρίς να βλάψουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Όπως ανέφερα, δεν έχουμε καμία τεχνολογία που να μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.
Ενώ τα εξαιρετικά εμβόλια προστατεύουν τον εμβολιασμένο έναντι της νοσηλείας ή του θανάτου εάν μολυνθούν, παρέχουν μόνο προσωρινή και οριακή προστασία έναντι της μόλυνσης και της μετάδοσης της νόσου μετά τη δεύτερη δόση.
Το ίδιο πιθανότατα ισχύει για τις ενισχυτικές βολές, οι οποίες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με τις αρχικές δόσεις.
Τι γίνεται με τα lockdowns;
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό, ενώ προκάλεσαν τεράστιες παράπλευρες ζημιές παγκοσμίως.
Η απλοϊκή γοητεία των lockdowns είναι ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού με το να μένουμε απομακρυσμένοι οι άνθρωποι μεταξύ μας.
Μόνο η κατηγορία πολιτών που εργάζονται με υπολογιστή - αυτοί που μπορούν να εργάζονται εξίσου εύκολα από το σπίτι όσο και στο γραφείο - μπορούν να τηρήσουν το κλείδωμα στην πράξη, και ακόμη και αυτοί έχουν πρόβλημα.
Οι βασικοί εργαζόμενοι που συντηρούν την κοινωνία δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πολυτέλεια, επομένως η ασθένεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.
Θα καταφέρουν οι ίδιες πολιτικές που απέτυχαν έναντι ενός πιο λοιμογόνου στελέχους να περιορίσουν ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος;
Η απάντηση είναι αυτονόητα όχι.
Οι βλάβες του lockdown σε παιδιά και νέους είναι καταστροφικές, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας και των ανεπανόρθωτα χαμένων ευκαιριών ζωής.
Τα lockdown που επιβάλλονται σε πλούσιες χώρες σημαίνουν πείνα, φτώχεια και θάνατο για τους κατοίκους των φτωχών χωρών.
Υπάρχει, ωστόσο, μια καλή εναλλακτική λύση για το lockdown.
Η Διακήρυξη του Great Barrington (GBD) ζητά την επιστροφή στην κανονική ζωή για τα παιδιά χαμηλού κινδύνου και τους νέους ανθρώπους ή μη ηλικιωμένους.
Οι αρχές στην καρδιά του GBD είναι τόσο σημαντικές σήμερα όσο πριν από ένα χρόνο.
Στην πραγματικότητα, τώρα έχουμε τεχνολογικά εργαλεία που κάνουν την εστιασμένη προστασία των ευάλωτων πολύ πιο απλή από ότι πριν από ένα χρόνο.
Πρώτο και σημαντικότερο, το εμβόλιο...
Επειδή οι μη εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τόσο υψηλό κίνδυνο για κακή έκβαση της λοίμωξης και επειδή το εμβόλιο είναι τόσο αποτελεσματικό στο να αμβλύνει σοβαρές ασθένειες και θάνατο, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων είναι η κορυφαία προτεραιότητα εάν η σωτηρία είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ζει σε φτωχές χώρες.
Με τους σημερινούς ρυθμούς, η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, πολύ αργά για να σωθούν αμέτρητα ευάλωτα άτομα.
Η ιεράρχηση εκείνων που δεν είχαν ποτέ προηγουμένως COVID-19 θα βοηθήσει στη διατήρηση των δόσεων για εκείνους που θα ωφεληθούν περισσότερο, καθώς –όπως το εμβόλιο– η ανάρρωση του COVID παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι μελλοντικής σοβαρής ασθένειας.
Οι ενισχυτικές βολές για ηλικιωμένους έχουν επίσης νόημα.
Ωστόσο, για να διατηρηθούν οι δόσεις, θα πρέπει να προορίζονται για όσους δεν είχαν προηγουμένως COVID-19 και εμβολιάστηκαν πριν από περισσότερους από 6 έως 8 μήνες.
Σύμφωνα με μια προσεκτική μελέτη που διεξήχθη από Σουηδούς επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της σοβαρής ασθένειας αρχίζει επίσης να μειώνεται γύρω από αυτό το σημείο, επομένως η ενίσχυση πριν από τότε δεν παρέχει ουσιαστικό όφελος.
Δεύτερον, θα πρέπει να διαθέσουμε αποτελεσματικές επιλογές έγκαιρης θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού κύματος στην Φλόριντα, ο κυβερνήτης Ron DeSantis προώθησε τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων –μια θεραπεία εγκεκριμένη από την FDA– από ασθενείς στην αρχή της πορείας της νόσου, μια ενέργεια που έσωσε πολλές ζωές.
Ασφαλή και φθηνά συμπληρώματα όπως η βιταμίνη D έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.
Οι πολλά υποσχόμενες νέες θεραπείες από την Pfizer και μια νέα θεραπεία αντισωμάτων για τους ανοσοκατεσταλμένους από το Astra Zeneca υπόσχονται να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμες.
Μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει να διατηρούνται για χρήση από τους πιο ευάλωτους όταν είναι άρρωστοι.
Τρίτον, η ευρεία διαθεσιμότητα φθηνών, ιδιωτικών, γρήγορων δοκιμών αντιγόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν σοφές επιλογές που μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης ευάλωτων ατόμων.
Μέχρι στιγμής, ο FDA λέει ότι αυτές οι δοκιμές λειτουργούν για την ανίχνευση της omicron.
Ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα που να μοιάζουν με τον COVID, αυτά τα tests διαβάζουν με ακρίβεια εάν φέρετε τον ιό.
Με αυτό το tests στο χέρι, οποιοσδήποτε μπορεί να ελέγξει αν είναι ασφαλές να επισκεφτεί τη γιαγιά πριν την επισκεφθεί.
Είναι ένα τέλειο εργαλείο για εστιασμένη προστασία των ευάλωτων.
Η πολιτική των ΗΠΑ για τον COVID θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να γίνουν αυτά τα tests φθηνότερα και πιο ευρέως διαθέσιμα, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, δεδομένου ότι ο ιός εξαπλώνεται πολύ συχνά μέσω εκδηλώσεων, οι αναβαθμίσεις σε συστήματα εξαερισμού σε δημόσιους χώρους θα μειώσουν τον κίνδυνο συμμετοχής ηλικιωμένων στην καθημερινή κοινωνική ζωή έξω από το σπίτι.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εξάπλωση της νόσου COVID είναι τόσο σπάνια στα αεροπλάνα, καθώς όλα είναι εξοπλισμένα με εξαιρετικά συστήματα φιλτραρίσματος αέρα.
Η αναβάθμιση άλλων δημόσιων εγκαταστάσεων, όπως συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών, θα μείωνε τον κίνδυνο μόλυνσης για τα ευάλωτα άτομα.
Υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι οι πολιτικοί όπως και οι ιδεολογικοί άνεμοι μετατοπίζονται, ενώ άλλες εξελίξεις σηματοδοτούν την επιστροφή σε αποτυχημένες στρατηγικές.
Το τέλος της πανδημίας είναι πρωτίστως μια κοινωνική και πολιτική απόφαση.
Εφόσον δεν έχουμε τεχνολογία για την εξάλειψη του ιού, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν.
Οι πολιτικές lockdown που βασίζονται στον φόβο των τελευταίων δύο ετών δεν αποτελούν πρότυπο για μια υγιή κοινωνία.
Τα καλά νέα είναι ότι με τις νέες και αποτελεσματικές τεχνολογίες που διατίθενται και τις εστιασμένες ιδέες προστασίας που περιγράφονται στην διακήρυξη του Great Barrington, μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία μόνο αν μπορέσουμε με θάρρος να προβούμε στην μεγάλη κίνηση.
Στη Σουηδία και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν αποφύγει τα lockdown, η πανδημία ουσιαστικά έχει τελειώσει, παρόλο που ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί.
Καθώς η κανονική κοινωνία ξαναρχίζει, η συντριπτική πλειοψηφία θα διαπιστώσει ότι η ζωή με τον ιό δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών