Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιο κοντά στη διάσωση «σπρώχνει» την Ισπανία η υποβάθμιση από την S&P εκτιμά η Goldman Sachs – Η Μαδρίτη θέλει να αποφύγει την εμπλοκή του ΔΝΤ – Μπορούμε και χωρίς αυτό διαμηνύει ο De Guindos – ΟΟΣΑ: Δικαιολογημένη η διστακτικότητα της κυβέρνησης

Πιο κοντά στη διάσωση «σπρώχνει» την Ισπανία η υποβάθμιση από την S&P εκτιμά η Goldman Sachs – Η Μαδρίτη θέλει να αποφύγει την εμπλοκή του ΔΝΤ – Μπορούμε και χωρίς αυτό διαμηνύει ο De Guindos – ΟΟΣΑ: Δικαιολογημένη η διστακτικότητα της κυβέρνησης
Να αποφύγει την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιβολή νέων όρων για τη διάσωσή της επιχειρεί η μαδρίτη, την ώρα που η Goldman Sachs εκτιμά ότι η υποβάθμιση από την S&P την φέρνει πιο κοντά στο επίσημο αίτημα υπαγωγής στον μηχανισμό ESM. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου αναφέρουν ότι η Ισπανία θα αποφασίσει για το αίτημα, όταν η ΕΚΤ καταστήσει σαφείς τους όρους του προγράμματος.
Κανείς δεν πιέζει την Ισπανία να υποβάλει αίτημα διάσωσης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Luis De Guindos, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ενδεχόμενη διάσωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ αντιμετωπίζει ως κοινό ζήτημα τις εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία. Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός τόνισε ότι είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση. Η Ισπανία δεν θα αποφασίσει για τη διάσωση με βάση τις αξιολογήσεις των οίκων, υπογράμμισε ο Ισπανός αξιωματούχος.
Διαφορετική άποψη έχει η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι  η υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από την Standard & Poor’s σε BBB- από BBB+ και αρνητικό outlook, οδηγεί τη Μαδρίτη πολύ κοντά στο επίσημο αίτημα υπαγωγής στον μηχανισμό ESM.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου,  μέχρις στιγμής η Ισπανία κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, ωστόσο η υποβάθμιση από την S&P είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση να υποβάλει επίσημο αίτημα βοήθειας από τον ESM.
Μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στη Ισπανία να επωφεληθεί όχι μόνο από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος OMT, αλλά και από τους κανόνες που διέπουν τα collaterals που χρησιμοποιούνται στις λειτουργίες της ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, χαρακτηρίζει δικαιολογημένη τη διστακτικότητα της Ισπανίας να υποβάλει το αίτημα, καθώς υπήρχαν σημάδια ότι μπορεί και να απορριφθεί.

Riley (Fitch): Ανησυχητική η ένταση της ύφεσης σε Ισπανία και Ιταλία

Η ύφεση σε Ισπανία και Ιταλία εντατικοποιείται αντί να σταθεροποιείται κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τον David Riley, διευθυντή αξιολογήσεων του οίκου Fitch Ratings.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αναμένουμε η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της να μπει σε τροχιά ανάκαμψης πριν από το β΄εξάμηνο του 2013μ γεγονός που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε βαθειά ύφεση και θα εντείνει την κρίση χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης