Η παγκόσμια οικονομία και ειδικά η πολιτική και οικονομική κατάσταση σήμερα αποτελείται από ένα συνονθύλευμα θανατηφόρων συστατικών που θα έχουν τρομερές συνέπειες, αναφέρει η GoldSwitzerland
Ας δούμε από τι αποτελείται αυτό το θανατηφόρο φίλτρο:
Χρέη σε επίπεδα που δεν μπορούν ποτέ να αποπληρωθούν – κρατικά, εταιρικά και ιδιωτικά.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση, τέτοιας κλίμακας χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν…
Επικές παγκόσμιες φούσκες σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα – όλα πρόκειται να καταρρεύσουν, νομοτελειακά αυτό θα συμβεί.
Μείζονες γεωπολιτικές συγκρούσεις χωρίς διάθεση για ειρήνη.
Ενεργειακή κρίση και ελλείψεις, οι περισσότερες εξ αυτών προκλήθηκαν από λάθος πολιτικές.
Οι ελλείψεις τροφίμων θα οδηγήσουν και σε κοινωνικές αναταραχές, ειδικά στα πολύ φτωχά κράτη…
Ο πληθωρισμός, που οδηγεί σε υπερπληθωρισμό και παγκόσμια φτώχεια
Πολιτική και οικονομική διαφθορά στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις περισσότερες χώρες
Καμία χώρα δεν θα αντέξει να πληρώνει κοινωνική ασφάλιση, ιατρική περίθαλψη ή συνταξιοδότηση.
Τι κάνουν λοιπόν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να λύσουν αυτά τα προβλήματα;
Επί της ουσίας τίποτα φυσικά.
Το μόνο που ξέρουν είναι να τυπώνουν περισσότερα χρήματα. Ποτέ δεν κατάλαβαν ότι ένα πρόβλημα χρέους δεν μπορεί να λυθεί με περισσότερο χρέος.
Το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι διαιώνιση των προβλημάτων.
Η κακοδιαχείριση 50 ετών θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση
Αυτό σημαίνει ότι όλη η πολιτική, οικονομική και χρηματοοικονομική κακοδιαχείριση των τελευταίων 50 ετών θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία.
Οι συνέπειες θα είναι τόσο τρομερές όσο και απρόβλεπτες αφού ο κόσμος δεν έχει εμπειρία τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας προβλημάτων.
Τι κάνουν λοιπόν οι παγκόσμιοι ηγέτες;
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι δυτικοί ηγέτες δεν θα αναλάβουν καμία ευθύνη για τις επερχόμενες καταστροφές.
Στοχοποίησαν τον Covid 19
Ο Covid 19 στοχοποιήθηκε… ήταν ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα, η ανθρωπότητα κατάφερε, οι συνέπειες των lockdown να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από την ίδια την ασθένεια.
Η Σουηδία, για παράδειγμα, ουσιαστικά δεν είχε κανένα lockdown ή υποχρεωτική χρήση μάσκας και δεν υπέστη περισσότερους θανάτους από τις χώρες σε ολικό lockdown.
Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες όπως οι Big Pharma αποδείχθηκε ότι έλεγχαν ξεκάθαρα τους πολιτικούς.
Είχαν πολλά δισεκ. δολάρια να κερδίσουν και τίποτα να χάσουν, αφού απέκτησαν νομική ασυλία, ώστε ακόμη και εάν τα εμβόλια προκαλούσαν παρενέργειες ή θανάτους… όπως συνέβη να μην μπορούν να απειληθούν νομικά κοινώς να μην καταβάλλουν αποζημιώσεις.
Το μέλλον θα μας πει, όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων θα αποδυναμωθεί σοβαρά από τα εμβόλια.
Δεύτερον, οι Ρώσοι θα κατηγορηθούν για τα τρέχοντα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα του πληθωρισμού, των ελλείψεων ενέργειας και της μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου.
Το γεγονός ότι αυτά τα προβλήματα ξεκίνησαν πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ορισμένοι σκόπιμα το λησμονούν.
Υπεύθυνες για τον πληθωρισμό είναι οι κεντρικές τράπεζες.
Οι πόλεμοι θα ενταθούν…
Από το 3600 προ Χριστού οι πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου έχουν κάνει 14.000 πολέμους, δεν υπάρχει περίοδος στην ιστορία χωρίς σημαντικό πόλεμο.
Στο τέλος του 30ετούς πολέμου, τα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να σταματήσουν τους απρόκλητους πολέμους με τη Συνθήκη της Βεστφαλίας του 1648.
Στη διάσκεψη ειρήνης στο Muenster συμμετείχαν 194 κράτη.
Η έναρξη του πολέμου το 1618 ήταν η εξέγερση των Προτεσταντών Βοημίων εναντίον της Καθολικής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι κύριοι αντίπαλοι των Ρωμαιοκαθολικών ήταν οι Αψβούργοι που υποστήριζαν η Σουηδία και η Ολλανδία.
Η Ισπανία και η Γαλλία συμμετείχαν επίσης στον πόλεμο μαζί με πολλά άλλα έθνη.
Π.χ. η Σουηδία λόγω της μεγάλης στρατιωτικής δύναμης εκείνη την εποχή κέρδισε σημαντικά εδάφη γύρω από τη Βαλτική και η Ελβετία κέρδισε επίσημη ανεξαρτησία από την Αυστρία.
Αλλά το κύριο αποτέλεσμα της συνθήκης ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648 ήταν:
Εθνική αυτοδιάθεση
Ενίσχυση της διπλωματίας
Ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ κυρίαρχων εθνών
Αποδοχή της αρχής της μη ανάμειξης στις υποθέσεις άλλων εθνών εάν δεν υπήρχε ξεκάθαρη αιτιολόγηση.
Σχεδόν όλοι οι πόλεμοι στην ιστορία έγιναν μεταξύ γειτονικών χωρών.
Αλλά τον 20ο αιώνα οι ΗΠΑ το άλλαξαν αυτό.
Χωρίς πρόκληση και μακριά από τα σύνορά τους, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Βιετνάμ, τη Σερβία, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.
Έτσι, η 300 ετών Συνθήκη της Βεστφαλίας του 1648 της μη παρεμβολής θάφτηκε από τις ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις.
Αλλά όχι μόνο οι ΗΠΑ παραβίασαν αυτήν την αρχή αλλά και πολλά άλλα κράτη.
Θα μπορούσε φυσικά να υποστηρίξει κανείς ότι η Ιαπωνία έσπασε τη συνθήκη πρώτη με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.
Όμως, όπως όλοι οι επιτιθέμενοι, ισχυρίστηκαν την αυτοάμυνα για να δικαιολογήσουν επιθετικούς πολέμους.
Οι Ρώσοι φυσικά θα υποστηρίξουν ότι δεν έχουν παραβιάσει τη συνθήκη της Βεστφαλίας αφού η Ουκρανία ήταν ιστορικά μέρος της Ρωσίας.
Στην επανάσταση του Μαϊντάν το 2014, ένα πραξικόπημα εμπνευσμένο από τις ΗΠΑ ανέτρεψε τον φιλορώσο Ουκρανό ηγέτη και τον αντικατέστησε από έναν φιλικό προς τη Δύση ηγέτη. Έκτοτε, η Ρωσία πάντα προειδοποιούσε τη Δύση ότι δεν μπορεί να δεχθεί να περιβάλλεται από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών του ΝΑΤΟ, όπως ακριβώς οι ρωσικοί πύραυλοι στην Κούβα το 1962.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δυστυχώς οι πόλεμοι είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και όσο υπάρχουν άνθρωποι στη γη, θα υπάρχουν πόλεμοι
Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό που τώρα φαίνεται τοπική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε υπό κάποιους όρους να εξελιχθεί σε μια μεγάλη διεθνή σύγκρουση.
Δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ μιας μικρής αθώας, αν και διεφθαρμένης χώρας και μιας υπερδύναμης.
Όχι, πρόκειται για μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Και δεδομένου ότι η Κίνα έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη Ρωσία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σύγκρουση μεταξύ των τριών μεγάλων υπερδυνάμεων στον κόσμο.
Και δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ανάγκασαν την ΕΕ να ενταχθεί στο αντιρωσικό μπλοκ με όπλα, με χρήματα και κυρώσεις, πρόκειται για μια σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων.
Η Γερμανία δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει…
Η έλλειψη πολιτικών και ισχυρής ηγεσίας στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχει δημιουργήσει μια παράλογη κατάσταση με την ΕΕ όχι απλώς να δαγκώνει το χέρι που τους ταΐζει, αλλά στην πραγματικότητα να κατασπαράσσει.
Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο, δημητριακά και λιπάσματα, το χέρι της ΕΕ δεν ξέρει να κάνει το σωστό.
Δεν είναι μόνο μια ανθρώπινη και οικονομική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων, αλλά μια καταστροφή που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Γερμανία ήταν ο οικονομικός και χρηματοπιστωτικός κινητήρας της Ευρώπης, αλλά τώρα βρίσκεται στο δρόμο μιας επικίνδυνης απαξίωσης.
Αλλά δυστυχώς δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.
Ο Scholz κληρονόμησε τραγελαφικές μαρξιστικές πολιτικές από τη Merkel.
Για παράδειγμα, το κλείσιμο τόσο της πυρηνικής ενέργειας όσο και του άνθρακα ήταν πάντα μια συνταγή καταστροφής χωρίς μεσοπρόθεσμες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Και η μεταναστευτική της πολιτική όχι μόνο θα είναι οικονομικά καταστροφική για τη Γερμανία, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.
Τα δημογραφικά στοιχεία της Γερμανίας είναι επίσης ένα άλλο τοξικό πρόβλημα.
Με το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη σε συνδυασμό με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, η Γερμανία εισέρχεται σε έναν μακροπρόθεσμο κύκλο οικονομικής συρρίκνωσης.
Προσθέστε σε αυτό ότι η Γερμανία έχει χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των δεινών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ μέσω του συστήματος πληρωμών Target 2.
Με βάση το Target 2 οι πληρωμές στην Ιταλία ύψους 596 δισ. ευρώ, στην Ισπανία 526 δισ. ευρώ, στην ΕΚΤ 358 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα 107 δισ. ευρώ και στην Πορτογαλία 69 δισ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί κυρίως από τη Γερμανία με περίπου 1,2 τρισεκ. ευρώ.
Προσθέστε σε αυτό τον ισολογισμό της ΕΚΤ που έχει αυξηθεί περισσότερο από 8 φορές από το 2004 σε 8,7 τρισεκατομμύρια ευρώ και μπορούμε με βεβαιότητα να δηλώσουμε ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα έχει εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκή Κοινότητα Οικονομικού Χρέους.
Η περίπτωση της Ιταλίας…
Αν πάρουμε ως παράδειγμα την Ιταλία, το χρέος της έχει διπλασιαστεί από το 2000 στα 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί στο 150% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η Ιταλία σε ένα στραβοπάτημα θα βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αλλά δεν είναι μόνο το χρέος της Ιταλίας που έχει αυξηθεί, αλλά και το κόστος χρηματοδότησης του.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων 10 ετών έχουν αυξηθεί 6 φορές από 0,5% σε 3,4%.
Ελλάδα και Ιταλία θα είναι καλύτερα εκτός ευρώ…
Ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel κατέστησε σαφές ότι θα ήταν μοιραίο για την ΕΚΤ να αναλάβει το κόστος δανεισμού για τα κακώς πειθαρχημένα κράτη της Ευρωζώνης.
Δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν «προδοσία».
Έτσι, η Ιταλία και η Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιμένουν επιδοτούμενα επιτόκια από την ΕΚΤ, στην πράξη με τις παρεμβάσεις της η ΕΚΤ επιδοτεί τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ελλάδος.
Η Ιταλία πρέπει να καλύπτει χρέος 300 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και να χρηματοδοτήσει το ετήσιο έλλειμμά της ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένας πραγματικός άθλος του Σίσυφου.
Όταν η Γερμανία ήταν ως πλούσια χώρα στήριζε, αυτά τα επίπεδα χρέους ήταν ανεκτά μόνο και μόνο για να μην καταρρεύσει αυτός ο δεινόσαυρος.
Αλλά με την επερχόμενη σοβαρή γερμανική οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με το τοξικό χρέος και τα διαρθρωτικά προβλήματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η αναπόφευκτη κατάρρευση του ευρωπαϊκού ονείρου θα έρθει προ των πυλών.
Οι πολιτικοί πάντα μαθαίνουν πολύ αργά ότι τα πολιτικά όνειρα και η οικονομική πραγματικότητα απέχουν τόσο πολύ όσο ο παράδεισος και η κόλαση.
Αν αυτοί οι πολιτικοί μελετούσαν ποτέ ιστορία, θα είχαν μάθει ότι όλες αυτές οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου τελειώνουν πάντα με κατάρρευση.
Αν ήμασταν επικεφαλής της Ελλάδας και της Ιταλίας, θα επιστρέφαμε στις δραχμές και στις λίρες.
Αυτό θα έδινε σε αυτές τις χώρες ένα βραχυπρόθεσμο σχετικό πλεονέκτημα αντί να βυθιστούν στο γενικό τέλμα της ΕΕ σε μεταγενέστερο στάδιο.
Εάν παραμείνουν στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες θα αναγκάσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αναλάβουν περισσότερο χρέος επιβάλλοντας απαράδεκτους όρους.
Καμία χώρα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της ούτως ή άλλως ούτε θα είναι σε θέση να το χρηματοδοτήσει.
Έτσι, με τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν δομικά προβλήματα, το ίδιο κάνει και ο Macron στη Γαλλία.
Έχοντας χάσει κοινωνικά ερείσματα, δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να είναι αλαζονικός και θα δυσκολευθεί να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Γαλλίας, προϋπόθεση για να επιτευχθεί η γερμανική συμφωνία για κοινή έκδοση χρέους.
Έτσι, η ΕΕ και το ευρώ εισέρχονται τώρα σε ένα τελευταίο κεφάλαιο.
Η πτώση θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Οι Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις, ιδίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, θα παραμείνουν στα οδοφράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και όλα γύρω τους θα καταρρέουν.
Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να επισπεύσει την πτώση είναι μια αθέτηση χρέους από την ΕΚΤ….
ΗΠΑ και παγκόσμιος πληθωρισμός
Η ελίτ των ΗΠΑ δεν μισούσε ποτέ κάποιον περισσότερο από τον Trump τον πρώην Πρόεδρο.
Προσπάθησαν ότι μπορούσαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και τώρα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που δέχεται επιδρομή από το FBI, πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία.
Το αμερικανικό καθεστώς αυτοπυροβολήθηκε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι εξακολουθούν να πωλούν την ενέργειά τους στη Γερμανία, την Κίνα, την Ινδία κ.λπ. και αντ' αυτού τα κράτη που πιέζονται είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος με υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις ενέργειας.
Ο Trump από την υπόθεση εισβολής του FBI θα βγει κερδισμένος…
Ατζέντα ΟΗΕ 2030 – Οι μη βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης
Αυτό το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, υποστηριζόμενο από τον Schwab και το WEF (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) νομοτελειακά θα αποτύχει.
Ξεκινώντας το 2016, γραφειοκράτες χωρίς κατανόηση της πραγματικής οικονομίας δημιούργησαν αυτό το πρόγραμμα που υπογράφηκε από 194 έθνη.
Υπάρχουν 17 αξιοθαύμαστοι αλλά μη ρεαλιστικοί στόχοι, όπως Όχι Φτώχεια, Μηδενική Πείνα, Καλή Υγεία, Καθαρή Ενέργεια, Δράση για το Κλίμα κ.λπ.
Σήμερα, σχεδόν στα μισά του προγράμματος, κάθε στόχος είναι απελπιστικά εκτός πραγματικότητας χωρίς καμία πιθανότητα να επιτευχθεί.
Πώς θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι 194 έθνη θα μπορούσαν από κοινού να επιτύχουν αυτούς τους 17 στόχους όταν ούτε μία χώρα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της από μόνη της;
Μαύρα σύννεφα στις αγορές…
Όπως συμβαίνει γενικά πριν από μεγάλες αλλαγές στις αγορές, η αισιοδοξία εξακολουθεί να είναι υψηλή.
Αλλά από το φθινόπωρο 2022 είναι πιθανό να αλλάξουν όλα αυτά, καθώς πολλά πλήγματα έχει δεχθεί ο πλανήτης, οι κοινωνίες και οι οικονομίες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν μια σοβαρή διόρθωση.
Ο κίνδυνος είναι εδώ τώρα αυξάνεται δραματικά για τις αγορές.
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια βιβλικών διαστάσεων καταστροφή πλούτου.
Οι πτώσεις 75% έως 95% τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ασυνήθιστες.
Καθώς τα νομίσματα θα ολοκληρώνουν το ταξίδι τους στο ΜΗΔΕΝ (ήδη έχουν πέσει 97%-99% από το 1971) δεν ωφελεί να στοιχηματίζουμε σε κάτι που τελειώνει άδοξα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών