Προϋποθέσεις τέλειας καταιγίδας στην Ευρώπη
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί σχεδόν σε ιστορικά υψηλά, λόγω Ρωσίας, ενώ το πετρέλαιο δέχεται πιέσεις λόγω των φόβων για τη διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση.
Το μείγμα αυτό έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την «τέλεια καταιγίδα» πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο, με τους περισσότερους αναλυτές να βλέπουν την Ευρωζώνη να καλείται αργά ή γρήγορα να διαχειριστεί άλλη μία υπαρξιακή κρίση.
Εκρηκτικές οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο
Πριν ακόμη ο καιρός επιβάλει καταναλώσεις θέρμανσης στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό τη μεγάλη πίεση του ενεργειακού κόστους.
Η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκεται στα 272 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχε ξεπεράσει τα 294 ευρώ.
Αυτό το ποσό είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι στον Αύγουστο του 2021 το συμβόλαιο διαπραγματευόταν στα 27,6 ευρώ!
Τα «παιχνίδια» της Gazprom
Η άνοδος του τελευταίου έτους έχει συνδεθεί με τις ροές φυσικού αερίου στους αγωγούς που φεύγουν από τη Ρωσία και καταλήγουν στην καρδιά της Ευρώπης.
Ο βασικός αγωγός, ο Nord Stream 1, ο οποίος μάλιστα θα κλείσει για ένα ακόμη τριήμερο λόγω… συντήρησης, έχει συρρικνώσει τη ροή αερίου προς την Ευρώπη μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του, μια τακτική που δείχνει να συντηρείται από το ρωσικό επιτελείο όσο η Δύση επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Άλλωστε, η ανησυχία ότι σε κάποιο σημείο η Μόσχα θα διακόψει εντελώς τις ροές, τη στιγμή που η ΕΕ είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενόψει του χειμώνα, είναι μεγάλη.
Κι ενώ η Ευρώπη αναζητά φυσικό αέριο και μέσω των φορτίων υγροποιημένου (LNG), όμως οι που δεν είναι δεσμευμένες μέσω προϋπάρχοντων συμβολαίων είναι περιορισμένες.
Έτσι επιδίδεται σε ανταγωνισμό με τις μεγάλες ασιατικές αγορές που επίσης εισάγουν αέριο όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οδηγώντας προς τα πάνω τις τιμές.
Ο καύσωνας
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω προβλήματα, ο παρατεταμένος καύσωνας που υπήρξε στην Ευρώπη φέτος προκάλεσε μεγάλη πτώση στη στάθμη μεγάλων ποταμών που αποτελούν νευραλγικούς πλωτούς διαδρόμους για τη μεταφορά αγαθών.
Αυτό επηρέασε, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά φορτίων άνθρακα, στον οποίο στρέφονται εκτάκτως πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες προκειμένου να καλύψουν το κενό που προκαλούν το υψηλό κόστος και η περιορισμένη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου.
Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα, δεν μπορεί να παραληφθεί και το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στις γαλλικές πυρηνικές μονάδες, καθώς υπολειτουργούν λόγω αναγκαίων εργασιών συντήρησης που σε πολλές περιπτώσεις είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας.
Πρόβλημα στον αγωγό από το Καζακστάν
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέα διαταραχή στην προμήθεια πετρελαίου λόγω μίας ζημιάς στον αγωγό που φέρνει αργό από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας, η οποία έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για μεγάλη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Gazprom για τριήμερη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream στα τέλη Αυγούστου.
Η δυσκολία στην αγορά πετρελαίου υπογραμμίζεται και από τη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο 35 ετών.
Πιέσεις στο πετρέλαιο
Μπορεί σήμερα το πετρέλαιο να κινείται σε θετικά εδάφη, καθώς η Σαουδική Αραβία που είναι ο ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να μειώσει την παραγωγή του για να διορθώσει την πρόσφατη πτώση των τιμών του αργού, αλλά η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.
Και αυτό διότι οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση, αλλά και οι πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο, που καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, έχει καθηλώσει τα συμβόλαια του "μαύρου χρυσού".
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου του Brent κινείται στη ζώνη των 90 - 95 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI παραδόσεως Σεπτεμβρίου κινείται κάτω από τα 90 δολάρια.
«Οι αυξανόμενοι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση βρίσκονται πίσω από την πτώση των τιμών πετρελαίου», εξήγησε η Nomura, επιγραμματικά.
Παραδοχή σοκ από τον πρωθυπουργό του Βελγίου
Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν σκληρό χειμώνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται σε υψηλά ρεκόρ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, «οι επόμενοι 5 με 10 χειμώνες θα είναι δύσκολοι».
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο Alexander De Croo ανέφερε ότι "σε ορισμένους τομείς, είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Το παρακολουθούμε στενά, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, οι ερχόμενοι χειμώνες θα είναι δύσκολοι", ανέφερε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών