Η Citigroup εξέδωσε ένα ιδιαίτερα χρηστικό paper, με επίκεντρο κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την επόμενη συνεδρίαση της και φυσικά το «ντόμινο» στην πτώση των χρηματιστηρίων ανά την υφήλιο, με αφορμή την ενεργειακή κρίση που σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να συγκλονίσει την παγκόσμια οικονομία.
Στο «κάδρο» η ΕΚΤ
Περίοπτη θέση στην αναφορά της Citigroup αποτελεί η ΕΚΤ, με την επόμενη συνεδρίασή της να εξελίσσεται σε γρίφο μιας και το Δ.Σ θα συγκεντρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να βρει το «αντίδοτο» αναφορικά με τις αιτίες και τις συνέπειες του αυξανόμενου ρόλου των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στην Ε.Ε.
Η Citigroup θεωρεί πως το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση, ενώ επίσης προσβλέπει επίσης και σε μία σημαντική πιθανότητα να ακολουθήσει μια ανάλογη αύξηση τον Οκτώβριο, η οποία θα έφερνε το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% τότε και πιθανώς στο 2% μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κίνδυνος
Ωστόσο, μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι αναμένει μία συνεχής διάβρωση της οικονομικής δυναμικής, ιδίως της εγχώριας ζήτησης, η οποία μάλιστα θα αναγκάσει την ΕΚΤ να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια στις αρχές του 2023.
Το μέλλον και η βασική γραμμή της City
Αναφορικά με την μελλοντική κατάσταση, εάν η ομαλοποίηση της κατάστασης βρίσκεται σε στάδιο επιτάχυνσης, μπορεί να επιταχυνθεί και η συζήτηση για την επανεπένδυση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας.
Ενώ πολλώ δε μάλλον, εάν τα επιτόκια κινηθούν σε θετικό έδαφος, θα δικαιολογούν την κατάργηση της δημοσιονομικής επιδότησης κλιμάκωσης για τις τράπεζες. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως «σήμερα» η βασική γραμμή της Citigroup, είναι πως όλες οι καταθέσεις πρέπει να αμείβονται με το επιτόκιο καταθέσεων και οι επανεπενδύσεις να συνεχιστούν πλήρως, αλλά επισημαίνουμε τον κίνδυνο εκπλήξεων.
Η μεγαλύτερη έμφαση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό οδηγεί σε ταχύτερη εξομάλυνση
Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της επικοινωνίας των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζών πρόσφατα είναι η μετατόπιση της έμφασης στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τόσο ως εισροή όσο και ως προϊόν των πολιτικών τους. Αυτή η αλλαγή καθιστά, κατά την άποψή μας, πολύ πιο δύσκολη τη βαθμονόμηση της πολιτικής για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Καθιστά επίσης πιο δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη πέρα από έναν σύντομο ορίζοντα, όμως σε βασικές γραμμές το συμπέρασμα είναι πως όσο πιο γρήγορα μειωθεί ο πληθωρισμός, τόσο πιο γρήγορα θα οδηγηθούμε προς μία εξομάλυνση της υφιστάμενης κατάστασης.
Citigroup: Μεταξύ των πιο ευάλωτων στην ενεργειακή κρίση η Ελλάδα - Ποιες λύσεις προκρίνονται
Μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στην ενεργειακή κρίση, μαζί με την Ολλανδία και την Ιταλία, βλέπει την Ελλάδα η Citigroup, καθώς θα επωφεληθούν το λιγότερο από τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη Citigroup, ακόμη και με μείωση των τιμών της ενέργειας, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν πρόσφατα, ίσως εξαιτίας της κάλυψης του 80% των ευρωπαϊκών αποθηκών νωρίτερα από το πρόγραμμα.
Αν και είναι ενθαρρυντικό, το ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη έχει προμηθευτεί φυσικό αέριο σε απίστευτα υψηλές τιμές και η παγκόσμια αγορά παραμένει πολύ σφιχτή.
Εν τω μεταξύ, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την ήπειρο, θολώνοντας τις προοπτικές, σύμφωνα με την Citigroup.
Τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής;
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση της 14ης Σεπτεμβρίου από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, U. Von der Leyen σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ σχεδιάζει να περιορίσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Εάν υπάρχει ένα αποφασιστικό και συνεκτικό σχέδιο από την ΕΕ (ίσως παρόμοιο με το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούνιο του 2020) τότε θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική στήριξη των χωρών, αλλά και βελτίωση της εικόνας του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος.
Στις μετοχές οι κυκλικοί κλάδοι θα καταγράψουν ισχυρό ράλι ανακούφισης, ενώ είναι πιθανό ένα ράλι και στα ομόλογα της ευρωζώνης.
Αλλά η Citigroup συστήνει να κρατήσουν οι επενδυτές μικρό καλάθι, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ιστορία στην απογοήτευσης της αγοράς.
Οι πιθανές λύσεις
Η Citigroup αξιολογεί και τις τέσσερις προτάσεις που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα.
1)Ιταλική πρόταση – καρτέλ αγοραστών
Η ΕΕ θα θέσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η αποτελεσματικότητα αυτής της λύσης όμως είναι πολύ απίθανη, καθώς θα απαιτούσε να συμφωνήσει η Ρωσία.
2)Ελληνική πρόταση – διαχωρισμός των τιμολογίων μεταξύ ορυκτών καυσίμων και πράσινης ενέργειας
Αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς ποσοτικά ανώτατα όρια και τεράστια δομική αναδιαμόρφωση στον ισχύοντα μηχανισμό οριακής τιμολόγησης.
Οι τελικοί χρήστες θα εξαντλούσαν αρχικά τα φθηνότερα αποθέματα πράσινης ενέργειας και στη συνέχεια οι τιμές θα αυξάνονταν στο υψηλότερο τιμολόγιο.
Οι ποσοτικοί περιορισμοί – τιμή με μικτή τιμή των δύο καλαθιών – θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ισοδυναμούσαν ουσιαστικά με την επιδότηση χωρών με υψηλή χρήση φυσικού αερίου από χώρες με χαμηλή χρήση αερίου.
3)Η εξαίρεση της Ιβηρικής
Η πράσινη ενέργεια θα επιδοτεί τα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία ουσιαστικά μειώνουν την εγχώρια τιμή του φυσικού αερίου σε δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας κέρδη από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, η πρωτοβουλία θα λειτουργήσει πραγματικά μόνο για χώρες με μεγάλους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
4)Πρόταση για Δημοσιονομικά
Για όσους δεν έχουν μεγάλους μη ορυκτούς τομείς, η επιβάρυνση θα μπορούσε τότε να έπεφτε είτε σε μεμονωμένες χώρες για να καλύψουν το χάσμα είτε με ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μια ανακοίνωση σχετικά με αυτό το είδος λύσης φαίνεται η πιο bullish για το ευρώ.
Ποιοι θα ωφεληθούν
Σύμφωνα με τη Citigroup, ο συνδυασμός των επιλογών 3) και 4) είναι πιθανός.
Επομένως, οι οφελημένοι θα έπρεπε θεωρητικά να είναι χώρες με χαμηλή εξάρτηση στο φυσικό αέριο σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, με χαμηλό πληθωρισμό ενέργειας και δημοσιονομικό χώρο για να δαπανηθεί για ανώτατα όρια τιμών.
Αυτές είναι η Νορβηγία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Γαλλία, που φαίνονται λιγότερο ευάλωτες, ενώ το Βέλγιο, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα θα έχουν κακή απόδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών