Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Πώς θα διαμορφωθούν οι αποτιμήσεις των τραπεζών στην ΕΕ με βάση τα κέρδη το 2022 – Τα δύο σενάρια

BofA: Πώς θα διαμορφωθούν οι αποτιμήσεις των τραπεζών στην ΕΕ με βάση τα κέρδη το 2022 – Τα δύο σενάρια
Σύμφωνα με την BofA, ο PMI της ζώνης του ευρώ θα πέσει από τις 47 μονάδες στις 43 μονάδες έως το τέλος του έτους...

Μπορεί οι προοπτικές για τα κέρδη των τραπεζών να φαίνονται καλύτερες χάρη στη σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ωστόσο, σύμφωνα με την Bank of America, αποτελεί ζήτημα κατά πόσο η πιστωτική επέκταση θα μπορούσε να βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά αδύναμης ανάπτυξης όπως το τρέχον.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από ένα διάστημα υπεραποδόσεων, αρχής γενομένης από τα ιστορικά χαμηλά του Νοεμβρίου 2020, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν «κάψει» το ένα τρίτο αυτής της «προκαταβολής» από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, εν μέσω επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών.
Ωστόσο, ο κλάδος μπορεί να ωφεληθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεκινούν τον πιο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων των τελευταίων δεκαετιών.
Μένει, λοιπόν, να απαντηθεί αν τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραγάγουν κέρδη ή θα παρασυρθούν από τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης…

Στο καλό σενάριο…

Τo bullish επιχείρημα που συναρτάται με την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική βασίζεται στο ότι αναμένεται να παραχθούν έσοδα άνευ κόστους, με τον πιστωτικό κίνδυνο να παραμένει χαμηλός.
Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, υπενθυμίζει η BofA, κινείται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία… ενώ επίκεινται και άλλες αυξήσεις.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, οι τράπεζες στην ΕΕ έχουν τριπλασιάσει τις καταθέσεις τους από το 2007, σε 8 τρισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν αποκομίσει έσοδα 88 δισ. ευρώ άνευ κόστους.
Επιπλέον, οι πιστωτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με την BofA, οι απομειώσεις αιχμής είναι πιθανώς δύο τρίτα κάτω από το 2008 ή την περίοδο 2011 – 2012.
Επομένως, τα έσοδα από καταθέσεις μπορεί να καταλήξουν 3 φορές πάνω από τα ιστορικά επίπεδα, ενώ οι πιστωτικές ζημίες θα είναι περίπου στο 1/3.
Ως αποτέλεσμα, τα τραπεζικά κέρδη τα επόμενα τρία χρόνια θα κυμανθούν σε ανοδικά επίπεδα.
Αυτό, σε συνδυασμό με ελκυστικές τις αποτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταμειακής απόδοσης 10% μεταξύ μερισμάτων και εξαγορών, συνεπάγονται ισχυρή υπεραπόδοση στο μέλλον.
1_473.JPG
Το κακό σενάριο…

Βάσει του bearish επιχειρήματος, δηλαδή στην περίπτωση ενός περιβάλλοντος οικονομικής επιβράδυνσης, αυξήσεων στις αποδόσεις των ομολόγων και ευρύτερων πιστωτικών περιθωρίων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μάλλον θα υποαποδώσουν.
Σύμφωνα με την BofA, ο PMI της ζώνης του ευρώ θα πέσει από τις 47 μονάδες στις 43 μονάδες έως το τέλος του έτους, επίπεδο που συνάδει με ύφεση, ως αποτέλεσμα της χειρότερης επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών στη ζώνη του ευρώ από το 2013, της επιβράδυνσης της αύξησης της προσφοράς χρήματος και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο τομέας είναι ευαίσθητος στα επιτόκια, και η σχετική απόδοση σχετίζεται με τις κινήσεις των ομολόγων.
Πάντως, όπως εκτιμά η BofA, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους αναμένεται να αντιστραφούν, με τις κεντρικές τράπεζες να επικεντρώνονται στον πληθωρισμό, και όχι στην ανάπτυξη.
«Επιπλέον, αναμένουμε ότι τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και η τιμή του πετρελαίου μειώνεται, γεγονός που συνεπάγεται επίσης υποαπόδοση των τραπεζών.
Συνολικά, οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας υποδηλώνουν πτώση 15% για τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε σχέση με τις αρχές του επόμενου έτους».
2_379.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης