Τα ασφάλιστρα των κρατικών CDS και τα spreads των ομολόγων σε δολάρια έχουν εκτοξευθεί
«Μια απότομη προσαρμογή μοιάζει αναπόφευκτη και πιστεύουμε ότι επίκειται μεγάλη υποτίηση της λίρας», προειδοπποιούν οι αναλυτές.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις μετά την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, με το νόμισμα να υποχωρεί κατά 4% έναντι του δολαρίου.
Τα ασφάλιστρα των κρατικών CDS και τα spreads των ομολόγων σε δολάρια έχουν επίσης εκτοξευθεί, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για μια χρεοκοπία του δημόσιου χρέους.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν σε ύφεση σήμερα το πρωί, με τη λίρα να υποχωρεί επιπλέον 0,5% στα 20,1/$.
Για πόσο θα συνεχιστούν τα χαμηλά επιτόκια
Το ερώτημα που όλοι θέτουν πλέον, σημειώνει η Capital Economics, είναι για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η τρέχουσα ανορθόδοξη πολιτική στάση;
Τα χαμηλά επιτόκια, η πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και οι περιοριστικοί κανονισμοί συναλλάγματος έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από ανισορροπίες στην οικονομία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού, του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, των σοβαρών πιέσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση και της υπερτιμημένης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Η Τουρκία τα βγάζει πέρα το 2022, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί ρωγμές και οι πολιτικές με την τρέχουσα μορφή τους φαίνονται όλο και πιο μη βιώσιμες.
«Πιστεύουμε ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει σύντομα.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι απίθανο ο Erdogan να εγκρίνει αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στην οικονομία.
Μέχρι τότε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να αυστηροποιήσουν τα μέτρα "λιρανοποίησης" για να μειώσουν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα και να βασιστούν σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση από τις χώρες του Κόλπου για να στηρίξουν τα πολύ χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.
Πιστεύουμε ότι οι πιέσεις στη λίρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι θα υποχωρήσει κατά 25% φέτος, στα 26/$».
Ο κίνδυνος
Ο κίνδυνος είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τις τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής και να κρατήσουν το νόμισμα για πολύ καιρό, καθυστερώντας την απαραίτητη προσαρμογή που απαιτεί η οικονομία της Τουρκίας και οδηγώντας σε πιο αποσταθεροποιητικές πτώσεις του νομίσματος στο μέλλον.
Ο κίνδυνος για τη θέση του δημόσιου χρέους δεν είναι ιδιαίτερα έντονος αυτή τη στιγμή, αλλά οι ανησυχίες είναι πιθανό να αυξηθούν.
Οι πιο άμεσες πιέσεις θα εμφανιστούν πιθανότατα στον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου του μεγάλου βάρους του εξωτερικού χρέους και των πιθανών συναλλαγματικών ασυμφωνιών στους ισολογισμούς των τραπεζών και των επιχειρήσεων.
Wells Fargo: Κατάρρευση στις 25 λίρες ανά δολάριο
"Έχουμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης της εξουσίας του Erdogan μετά τις εκλογές", δήλωσε ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo, Brendan McKenna.
Ο McKenna προβλέπει ότι η λίρα θα φθάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ στις 23 λίρες έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια 25 ήδη από το επόμενο έτος.
Έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο ίδιος, αναμένει ότι τα ανορθόδοξα πλαίσια νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας θα παραμείνουν σε ισχύ και στο μέλλον.
Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού παρά στην τιθάσευση του πληθωρισμού και ο Erdogan υιοθετεί την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.
"Το σημερινό σκηνικό απλά δεν είναι βιώσιμο", δήλωσε ο Timothy Ash, Senior EM Sovereign Strategist της BlueBay Asset Management.
"Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια η πίεση στη λίρα είναι μεγάλη", συνέχισε ο Ash.
"Είναι πολύ ζοφερές οι προοπτικές της οικονομίας και των αγορών για την Τουρκία", πρόσθεσε ο McKenna.
Σημείωσε ότι η "μοναδική χρυσή τομή" στο όλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να εξασφαλίσει γραμμές ανταλλαγής νομισματικών αποθεμάτων με χώρες της Μέσης Ανατολής και την Κίνα.
"Εάν μπορέσουν να συνεχίσουν να αντλούν από αυτές τις γραμμές και ενδεχομένως να τις επεκτείνουν και να τις ενισχύσουν, ίσως υπάρξει κάποια στήριξη στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας σε συναλλαγματικές ισοτιμίες", πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών