Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Yardeni Research: Οι πολιτικές του Trump θα απογειώσουν οικονομία και αγορές – Γιατί οι Αμερικανοί τον εμπιστεύονται με κλειστά μάτια

Yardeni Research: Οι πολιτικές του Trump θα απογειώσουν οικονομία και αγορές – Γιατί οι Αμερικανοί τον εμπιστεύονται με κλειστά μάτια
Επί προεδρίας Trump, o S&P 500 αυξήθηκε περίπου 50% από το τέλος του 2016 έως το τέλος του 2019.
Η πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο επικίνδυνο επάγγελμα από την πρόβλεψη της πορείας των αγορών…
Το να προσπαθήσει, όμως, κάποιος να κάνει και τα δύο, δηλαδή να προβλέψει το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ και τον αντίκτυπο των πολιτικών αλλαγών στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σαν να ακροβατεί σε σκοινί…
Σύμφωνα με τη Yardeni Research, σε κάθε περίπτωση, χρήσιμο θα ήταν να εξεταστεί πώς θα ήταν η οικονομία και οι αγορές αν ο Donald Trump επέστρεφε στον Λευκό Οίκο για μια δεύτερη θητεία – πράγμα πολύ πιθανό μετά το debate με τον Joe Biden.
Η αρχική αντίδραση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά σιωπηλή.
Όπως αναφέρει ο οίκος, ίσως, πιο αξιοσημείωτες ήταν οι κινήσεις που παρατηρήθηκαν στις αγορές ομολόγων όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,48%, ενώ η απόδοση του διετούς αυξήθηκε κατά το ήμισυ.
Με άλλα λόγια, η καμπύλη αποδόσεων «απεπενδύθηκε» ελαφρώς, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την προοπτική ότι υπό το Trump 2.0 τα ομοσπονδιακά ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα, η οικονομία θα είναι ισχυρότερη και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο Trump, εάν εκλεγεί, θα παρατείνει και μπορεί να αυξήσει τις φορολογικές περικοπές το 2017, οι οποίες λήγουν στο τέλος του 2025.
Οι δε προσδοκίες για την οικονομία είναι ανοδικές, παρά τον κίνδυνο περαιτέρω εμπορικών εντάσεων με την Κίνα.
Υπενθυμίζεται πως ο Trump προτείνει την αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές κατά 60% και κατά 10% σε όλες τις άλλες εισαγωγές ακόμα και από φίλιες χώρες.
Επίσης, πολλοί επενδυτές φοβήθηκαν ότι οι πολιτικές του κατά την πρώτη θητεία του θα είχαν δυσμενείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες.
Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 8,5%, γράφοντας νέο ιστορικό υψηλό από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2019 - λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Την ίδια περίοδο, ο πληθωρισμός παρέμενε γύρω στο 2%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεκίνησε και τελείωσε την αναφερόμενη περίοδο, πριν από την πανδημία, περίπου στο 2%.
Ο S&P 500 αυξήθηκε περίπου 50% από το τέλος του 2016 έως το τέλος του 2019.

Trump 2.0

Εν προκειμένω, η Yardeni Research διερωτάται: Θα μπορούσε μια δεύτερη θητεία Trump να έχει εξίσου καλά οικονομικά αποτελέσματα με την πρώτη.
«Σίγουρα είναι δυνατό. Οι πολιτικές που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές προσαρμόζονται συχνά κατά τη νομοθετική διαδικασία νόμου από το Κογκρέσο.
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι πολιτικές του Trump δεν θα υποβαθμιστούν από την πολιτική διαδικασία.
Προς το παρόν, αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεδομένων των πολιτικών αβεβαιοτήτων - ειδικά εάν οι κορυφαίοι χορηγοί του Δημοκρατικού κόμματος διοχετεύσουν περισσότερα από τα κεφάλαιά τους για να κερδίσουν κούρσες στο Κογκρέσο και όχι στον Λευκό Οίκο μετά τo φιάσκο του Biden στο debate…» αναφέρει η επενδυτική εταιρεία.
Αλλά να έχετε κατά νου ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν καθοδηγείται από τη χάραξη πολιτικής της Ουάσιγκτον.
Όλο και περισσότερο, η οικονομία των ΗΠΑ καθοδηγείται τεχνολογικά και διαφοροποιείται με εξαιρετικό επιχειρηματικό πνεύμα.
Πάνω από το ήμισυ των κεφαλαιουχικών δαπανών αφορά την τεχνολογία.
Οι επιχειρηματικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.
Οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές παρέχουν άφθονη χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτομίες.
Η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια.
Πέρυσι, έδειξε σημάδια ανάκαμψης της παραγωγικότητας, που είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Όλα αυτά είναι θετικές εξελίξεις για τα εταιρικά κέρδη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά σε νέα υψηλά κατά την υπόλοιπη δεκαετία.
Στην πραγματικότητα, «η Ουάσιγκτον ενδέχεται να ανακατευτεί λιγότερο στην οικονομία τα επόμενα χρόνια, ειδικά εάν ο Trump, ο οποίος τείνει να ευνοήσει την ανεξαρτητοποίηση των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, επανεκλεγεί.
Μάλιστα, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τέτοια πορεία αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε σημαντικά την εξουσία των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών υπηρεσιών να ερμηνεύουν αόριστους νόμους που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο.
Ο Trump αναμφίβολα θα διόριζε δικαστές για να ανακαλέσουν ή να περιορίσουν το «διοικητικό κράτος».
Σίγουρα θα διευκόλυνε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, κάτι που θα βοηθούσε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
«Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι θα ήταν ένας εμπορικός πόλεμος και τα αυξανόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα.
Ωστόσο, το σύστημα πολιτικών ελέγχων και ισορροπιών της Αμερικής συνεχίζει να εργάζεται για να μετριάσει τις ακραίες πολιτικές επιδιώξεις οποιουδήποτε βρίσκεται στον Λευκό Οίκο» καταλήγει η Yardeni Research.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης