Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Πολύ ισχυρό comeback για την Τράπεζα Πειραιώς – Τιμή στόχος 5,35 ευρώ, σύσταση overweight

JP Morgan: Πολύ ισχυρό comeback για την Τράπεζα Πειραιώς – Τιμή στόχος 5,35 ευρώ, σύσταση overweight
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκεας 14,2% σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την τράπεζα και πιθανή επαναξιολόγηση

Για πολύ ισχυρό comeback της Τράπεζας Πειραιώς κάνει λόγο η JP Morgan, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του  2024.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκεας 14,2% σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την τράπεζα και πιθανή επαναξιολόγηση, σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι δίνουν σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 5,35 ευρώ.
Στις βασικές δραστηριότητες, το κόστος ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερό και η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ευνοϊκή με κόστος κινδύνου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνουν.
«Ενώ αναζητήσαμε ίχνη έκτακτων περιστατικών, δεν μπορέσαμε να βρούμε πολλά - μερικές φορές, τα ισχυρά αποτελέσματα είναι απλώς ισχυρά αποτελέσματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Νέο κεφάλαιο για την Τράπεζα Πειραιώς

Ο προ-forma δείκτης CET1 βελτιώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης σε 14,2%, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης του μερίσματος κατά 30%, καλύπτοντας ήδη τον στόχο της τράπεζας για το οικονομικό έτος 2024 για 14%.
Οι αναλυτές της JP Morgan το αντιμετωπίζουν ως ένα σημαντικό επίπεδο άνεσης,  τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους επενδυτές, και ένα σημαντικό έναυσμα για να μειωθεί η διαφορά αποτίμησης της Πειραιώς σε σχέση με τις ομότιμες τράπεζες Εθνική και Eurobank, με καλύτερη αξιολόγηση.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται 18% από την αρχή του έτους, ενώ διαπραγματεύεται με 4,9x 2025E P/E και 0,6x P/TBV.

Αξιοσημείωτα στοιχεία

 Το NII βελτιώθηκε κατά 6% σε επίπεδο τριμήνου,  χάρη στα υψηλότερα έσοδα από αποδίδοντα ανοίγματα και το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ενώ το κόστος καταθέσεων παρέμεινε
σταθερό, με το beta των καταθέσεων σε γενικές γραμμές σταθερό στο 15%.
Η πιστωτική ανάπτυξη επιταχύνθηκε αυτό το τρίμηνο, αντισταθμίζοντας τις αδύναμες επιδόσεις του α' τριμήνου του 24, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξημένο κατά 4%, με κινητήρια δύναμη τις επιχειρήσεις, με τις μεταφορές, τη μεταποίηση και το εμπόριο που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο.
Η επίδοση των αμοιβών ήταν εξαιρετικά ισχυρή, σημειώνοντας αύξηση 23% σε επίπεδο τριμήνου και 27% σε ετήσια βάση,  με τις αμοιβές πλέον να αντιπροσωπεύουν το 0,93% του ενεργητικού.
Η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ευνοϊκή.
Οι υποκείμενες προβλέψεις του β' τριμήνου του 2024 ήταν 20 εκατ. ευρώ, έναντι 15 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 69 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος, λόγω της σταθερής οργανικής τάσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με breakeven, χωρίς ανόργανες χρεώσεις απομείωσης που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

JP1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης