Τελευταία Νέα
Chania
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αισιοδοξία αναλυτών για τη ΔΕΗ - Ανθεκτικό το ολοκληρωμένο μοντέλο της εταιρείας

Αισιοδοξία αναλυτών για τη ΔΕΗ - Ανθεκτικό το ολοκληρωμένο μοντέλο της εταιρείας
Σε discount έναντι του κλάδου της η αποτίμηση
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο είναι σύμφωα με τις προβλέψεις μας, αναφέρει η JP Morgan που τα χαρακτηρίζει ισχυρά για το β΄τριμηνο και πάνω από  το consesus των αναλυτών.
Η σύσταση για την μετοχή παραμένει OW (Overweight).
Για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Evryo Group στην Ρουμανία, η αναφορά είναι, ότι έχει γίνει σε καλές τιμές και στρατηγικά επιδιώκει να καλύψει από πλευράς παραγωγής τις ανάγκες του πελατολογίου στη λιανική και από την άλλη να χρησιμοποιήσει ως πηγή Αιολικά, καθώς μέχρι τώρα βασίζεται περισσότερο στα φωτοβολταϊκά.
Το deal θα ολοκληρωθεί στο δ΄τρίμηνο του 2024 και θα προσθέσει στον όμιλο 100 εκατ ebitda από το 2025.
Με βάση τις προβλέψεις για την κερδοφορία που έκανε η δίοικηση με αξιοπιστία για την περίοδο 2024 -26 αλλά και την πειθαρχημένη πορεία όσον αφορά τον έλεγχο του χρέους,  η εκτίμηση είναι ότι τα αποτελέσματα θα αφομοιωθούν θετικά από τους επενδυτές.
Από το teleconference ξεχωρίζουν από τις ανακοινώσεις τα εξής:

- Η δίοικηση σκέφθεται να ακυρώσει μετοχές από το buyback και αυτό θα έλθει στο Δ.Σ. τις προσεχείς ημέρες.
- Το πρόγραμμα επαναγορών θα συνεχιστεί με στόχο να φθάσει στο 10% μέχρι τον Αύγουστο του 2026. Έχει φτάσει μέχρι τώρα το 6,4%.
- Το Νοέμβριο του 2024 θα υπάρξει νέα ενημέρωση στους επενδυτές.
- Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ προχωρά κανονικά και θα είναι μέσα στους στόχους του 2026.

Με τα αποτελέσματα του 6μήνου να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις του consesus του Bloomberg, προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν αναβαθμίσεις στις προβλέψεις για τα κέρδη του έτους, αναφέρει η ανάλυση.
Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με P/E 2024 στο 11,4 και άνοδο (CAGR) 17% για την περίοδο 2024 -2026, έναντι P/e 10 και άνοδο 3% των ομοειδών εταιριών και P/e 21 για τον κλάδο των ΑΠΕ με άνοδο κερδών ανά μετοχή 5% αντίστοιχα για την περίοδο 2024 -26.

AXIA: Ανθεκτικό το ολοκληρωμένο μοντέλο της ΔΕΗ - Τουλάχιστον 100 εκατ. EBITDA ετησίως προσθέτει το νέο deal

Η ΔΕΗ δημοσίευσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου του 2024, με το EBITDA να διαμορφώνεται υψηλότερα σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας λόγω της σταθερής απόδοσης τόσο από τη διανομή όσο και από την ολοκληρωμένη δραστηριότητα (παραγωγή και προμήθεια) με τη βοήθεια της πρώτης ενοποίησης των εργασιών στη Ρουμανία.
Η Διοίκηση επανέλαβε τις εκτιμήσεις της για επαναλαμβανόμενα προσαρμοσμένα EBITDA για το έτος 1,8 δισ. ευρώ.

Σημαντικό είναι ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με τον Όμιλο Evryo, που ανήκει σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η Macquarie Asset Management, για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει 629MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145MW σε περιουσιακά στοιχεία αγωγών.

Η συμφωνία έχει συνολική εταιρική αξία 700 εκατ. ευρώ ή λειτουργικό EV/MW 1,1x, με αυτά τα στοιχεία ενεργητικού να προσθέτουν εκτιμώμενο ποσό 100 εκατ. ευρώ σε EBITDA ετησίως.


Ολοκληρώνεται ο στόχος των 5,5 GW ΑΠΕ

Συνολικά, ικανοποιητικές επιδόσεις της ΔΕΗ, παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω της αστάθειας των αγορών, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου μοντέλου
 με την υποστήριξη που παρέχεται στην κερδοφορία από i) την επέκταση της παραγωγής ΑΠΕ μαζί με ii) τη σταδιακή μείωση της παραγωγής λιγνίτη. Επιπλέον, η πιο προβλέψιμη επιχείρηση διανομής συνεχίζει να έχει πολύ καλές επιδόσεις δημιουργώντας EBITDA 410 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο με τη διοίκηση να σχολιάζει ότι αυτός ο τομέας θα αποφέρει το 40% του στόχου EBITDA ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέτος.

Τονίζουμε το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει 3,3 GW ΑΠΕ υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή να προστεθούν στην ισχύ 1,5 GW που λειτουργεί σήμερα. Είναι σημαντικό ότι με την απόκτηση του χαρτοφυλακίου Macquarie Romanian, ο στόχος των 5,5 GW ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικών) έως το 2026 έχει πλέον επιτευχθεί. Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της Macquarie, πρόκειται για μια συμφωνία σε ελκυστική τιμή (η διοίκηση ανέφερε 10% IRR χωρίς μόχλευση), ενώ το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει μεγάλη συμμετοχή στη λιανική προσθέτει περαιτέρω τις αποδόσεις των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Η εξαγορά και οι οργανικές επενδύσεις ανάπτυξης, οδηγούν σε αύξηση μόχλευσης (Καθαρό χρέος προς EBITDA) που σήμερα ανέρχεται στο 2,3x (καθαρό χρέος στα 3,83 δισ. ευρώ), με το αυτοεπιβαλλόμενο ανώτατο όριο των 3,5 φορές να μας οδηγεί στον υπολογισμό για πρόσθετο καθαρό χρέος μέχρι 4 δισ. ευρώ έως το 2026. Τέλος, επισημαίνουμε την εμπιστοσύνη της διοίκησης (όπως εκφράστηκε στην τηλεδιάσκεψη) για καθαρό κέρδος 700-800 εκατ. ευρώ το 2026 (ή περισσότερο από 100% έναντι των αναμενόμενων επιπέδων του 2024) καθώς οι συνεχιζόμενες επενδύσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Διατηρούμε τη σύστασή μας Αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή στόχο 22,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η δομή του EBITDA

Το προσαρμοσμένο EBITDA το 1ο εξάμηνο του 2024 έφθασε τα 927 εκατ. ευρώ (+57% σε ετήσια βάση) με τη βοήθεια επίσης της πρόσφατα εξαγορασθείσας ρουμανικής επιχείρησης.
Η λειτουργική κερδοφορία προήλθε από i) το τμήμα διανομής (που σημείωσε αύξηση 96% σε ετήσια βάση στο EBITDA), ως αποτέλεσμα της προσθήκης περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία και των ρυθμιστικών εγκρίσεων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου WACC), καθώς και ii) των αυξημένων κερδών του ολοκληρωμένου ομίλου (+36% σε ετήσια βάση) με τη βοήθεια των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων, το βελτιωμένο μείγμα λιανικής στην Ελλάδα (τερματισμός των παλαιών συμβάσεων Υψηλής Τάσης), μεγαλύτερη ευελιξία στην τιμολόγηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και παρά την πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου. Τα αναφερθέντα EBITDA επηρεάστηκαν από τη λογιστική υποαξία από την επανεκτίμηση των PPA.
Τα καθαρά έσοδα μετά από μειοψηφίες ανήλθαν στα 179 εκατ. ευρώ (+129% σε ετήσια βάση).

Στο τέλος Ιουνίου 2024, το καθαρό χρέος είχε ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ έναντι 3,17 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, καθώς παρά την αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών, το καθαρό χρέος επηρεάστηκε από επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου και 0,26 δισ. ευρώ αρνητικού κεφαλάιου κίνησης (εν μέρει λόγω εποχικότητας). Ο λόγος μόχλευσης (LTM) το 1ο εξάμηνο του 2024 ήταν 2,3x έναντι 2,0x στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2023.

Τα κέρδη από τη Ρουμανία

Όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, η ολοκληρωμένη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και στη Ρουμανία (παραγωγή και παροχή ενέργειας) σημείωσε EBITDA ύψους 0,52 δισ. ευρώ ή 36% υψηλότερα σε ετήσια βάση παρά την πτώση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα (από 58% το α' εξάμηνο του 2023 σε 50% το α' εξάμηνο του 24). Οι επιδόσεις ήταν αποτέλεσμα μιας ικανοποιητικής κερδοφορίας στην Ελλάδα παρά τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω i) της καταγγελίας των κληροδοτημένων συμβάσεων Υψηλής Τάσης, ii) του τερματισμού του προσωρινού ενεργειακού πλαισίου που έθεσε ανώτατο όριο στην τιμολόγηση των υδροηλεκτρικών και iii) πρόσθετη παραγωγή ΑΠΕ. Η Ρουμανία πρόσθεσε 0,1 δισ. ευρώ EBITDA στο τμήμα το α' εξάμηνο του 2024.

Όσον αφορά στο κόστος, το α' εξάμηνο του 2024, οι δαπάνες για φυσικό αέριο αυξήθηκαν 7% ετησίως στα 380,4 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη παραγωγή (παραγωγή φυσικού αερίου σε 3,1 TWh το α' εξάμηνο του 24, έναντι 2,6 TWh το α' εξάμηνο του 2023) παρά τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Τα έξοδα υγρών καυσίμων ήταν ελαφρώς υψηλότερα σε ετήσια βάση λόγω της αυξημένης παραγωγής πετρελαίου, ενώ τα έξοδα για το CO2 μειώθηκαν επίσης κατά 8,2% σε ετήσια βάση λόγω της μειωμένης παραγωγής λιγνίτη και των χαμηλότερων τιμών CO2.

Οι αγορές ενέργειας μειώθηκαν κατά 39,5% σε ετήσια βάση το α' εξάμηνο του 2024 σε 658,4 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές που επικρατούν και το φθίνον μερίδιο αγοράς.

Οι κλάδοι διανομής κατέγραψαν EBITDA ύψους 0,41 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024 έναντι 0,21 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η πρόσθετη κερδοφορία προέρχεται τόσο από την Ελλάδα ως αποτέλεσμα i) ανάκτησης ποσών προηγούμενων ετών και ii) ρυθμιστικών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των τελών διανομής) όσο και από την ενσωμάτωση της ρουμανικής επιχείρησης (Διανομή Ρουμανίας: 0,1 δισ. ευρώ EBITDA σε 1Η24).

Οι συνολικές δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε 440,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19% ετησίως, αντικατοπτρίζοντας επίσης την ενσωμάτωση των εργασιών στη Ρουμανία. Οι προβλέψεις για επισφαλείς λογαριασμούς ανήλθαν σε 116,1 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 24, έναντι 81,5 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023.

Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 446,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 45,4% σε ετήσια βάση, επηρεαζόμενες επίσης από την ενοποίηση των εργασιών στη Ρουμανία.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση στα 180,5 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων χρέους λόγω της εξαγοράς της Ρουμανίας, αλλά και της αυξημένης κεφαλαιοποίησης.

Οι επενδύσεις

Το FCF το 1ο εξάμηνο του 2024 ήταν αρνητικό κατά 327 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τον αντίκτυπο των επενδύσεων και τον αρνητικό αντίκτυπο από το κεφάλαιο κίνησης (263 εκατ. ευρώ) που αντικατοπτρίζει κυρίως το κλείσιμο της κρατικής προκαταβολής και την εποχικότητα των υποχρεώσεων και παρά τη σημαντική βελτίωση (+98 εκατ. ευρώ) των εμπορικών απαιτήσεων.

Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 1,12 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024, έναντι 500 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023, αντικατοπτρίζοντας κυρίως επενδύσεις στη διανομή (41% του συνόλου), τις ΑΠΕ (25% του συνόλου), τη λιανική και την ηλεκτροκίνηση (κυρίως η εξαγορά της Κωτσόβολος) στα 260 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 23% του συνόλου.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ενώ η επενδυτική πολιτική υποστηρίζεται από τη λειτουργική κερδοφορία, το α' εξάμηνο του 2024, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε σε 3,83 δισ. ευρώ, έναντι 3,17 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Το καθαρό χρέος προς EBITDA περιορίστηκε 2,3 φορές στο τέλος Ιουνίου-2024 έναντι 2 στο τέλος του 2023 και κάτω από το ανώτατο όριο των 3,5 που οριοθετήθηκε από τον όμιλο.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα ΑΠΕ, με στοιχεία Αυγούστου, η ΔΕΗ ανέφερε ότι έχει εγκαταστήσει 1,5 GW ΑΠΕ (πλην των μεγάλων υδροηλεκτρικών) στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η διοίκηση ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα 3,3 GW είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή έναντι 2,8 GW τον Μάιο. 
Αυτό προσεγγίζει το 90% των στοχευμένων 5,5 GW αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας, που θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2026 και δεν περιλαμβάνει τη συμφωνία με τα περιουσιακά στοιχεία της Macquarie στη Ρουμανία.

Η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει να ενημερώσει τους στόχους της το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης