Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρέμβαση της JP Morgan: «Καπνός» τα τρία τέταρτα των συναλλαγών στο παγκόσμιο αρμπιτράζ επιτοκίων

Παρέμβαση της JP Morgan: «Καπνός» τα τρία τέταρτα των συναλλαγών στο παγκόσμιο αρμπιτράζ επιτοκίων
Βάσει της επενδυτής ορμής, οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν, ως έναν βαθμό, το carry trade (αρμπιτράζ επιτοκίων) στα νομίσματα της G10, κάτι που θα ευνοήσει το επενδυτικό rotation σε μετοχές Aξίας
Περίπου τα τρία τέταρτα ή το 75% των συναλλαγών στο παγκόσμιο carry trade έχουν εξαϋλωθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan.
Ειδικότερα, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της, η τράπεζα σημειώνει πως η ανταμοιβή για το συγκεκριμένο trade, παγκοσμίως, κινείται πλέον σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των επικείμενων εκλογών και της πιθανής ανατιμολόγησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Επίσης, επισημαίνεται ότι βάσει momentum οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν, ως έναν βαθμό, το carry trade στα νομίσματα της G10, κάτι που θα ευνοήσει το επενδυτικό rotation σε μετοχές Aξίας.
«Η άποψή μας παραμένει αμετάβλητη, αλλά τα καλάθια νομισμάτων βάσει των οποίων γινόταν το carry trade έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση μετά το τεχνολογικό sell-off», ανέφεραν οι αναλυτές.
Για τα χαρτοφυλάκια G10, EM και παγκόσμιων χαρτοφυλακίων, οι αναλήψεις ήταν περίπου 10%, «που σημαίνει ότι όλες οι θετικές αποδόσεις από το έτος μέχρι σήμερα έχουν εξαλειφθεί», έγραψαν.
«Οι απώλειες συνεχίζονται από τα τέλη Μαΐου για καλάθια με νομίσματα αναδυόμενων αγορών, αλλά πρόσφατα χτυπήθηκαν και οι G10. Οι αναλήψεις ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να περιορίσουν σημαντικά τις συσσωρευμένες αποδόσεις από τα τέλη του 2022.»
Τα spot στοιχεία του παγκόσμιου καλαθιού μεταφοράς υποδηλώνει ότι το 75% των συναλλαγών μεταφοράς έχει αφαιρεθεί, αν και αυτό δεν είναι ένα απολύτως αξιόπιστο μέτρο, επεσήμαναν οι στρατηγικοί αναλυτές.
Η στρατηγική carry βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο.
Οι συναλλαγές αυτές ελαττώθηκαν αρκετά την περασμένη εβδομάδα, καθώς η μεταβλητότητα εκτινάχθηκε εν μέσω φόβων για άμεση μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μετά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Επισημαίνεται πως με τον όρο carry trade εννοούμε τον δανεισμό σε φθηνό ξένο νόμισμα για την αγορά ενεργητικού σε άλλες χώρες…
Όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια, οπότε το φθηνό γεν ακρίβυνε, πολλά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κλείσουν θέσεις γράφοντας απώλειες, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις ζημιές τους ρευστοποιώντας assets σε άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί το sell off της περασμένης Δευτέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης