Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το «λεφτόδεντρο» των 2,25 τρισ. δολ. της Harris και ο οικονομικός λαϊκισμός – Απλά μαθήματα οικονομικής καταστροφής με άρωμα σοσιαλισμού

Το «λεφτόδεντρο» των 2,25 τρισ.  δολ. της Harris και ο οικονομικός λαϊκισμός – Απλά μαθήματα οικονομικής καταστροφής  με άρωμα σοσιαλισμού
Σύμφωνα με την Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), οι προτάσεις της Harris θα κοστίσουν 1,95 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Ωστόσο, τονίζεται ότι εάν ορισμένα μέτρα καταστούν μόνιμα, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε εύκολα να εκτιναχθεί στα 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια
Η σοσιαλιτική συνταγή οικονομικής αποτυχίας: Έλεγχοι τιμών, υψηλότεροι φόροι, κρατική παρέμβαση και επιδοτήσεις που πληρώνονται με το τύπωμα ενός συνεχώς υποτιμημένου νομίσματος.
Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και του ριζοσπαστικού αριστερού περονισμού που κατέστρεψε την Αργεντινή.
Αυτά είναι και τα βασικά στοιχεία του οικονομικού σχεδίου που παρουσίασαν η Kamala Harris και το Δημοκρατικό Κόμμα.
Αναμφίβολα, πρόκειται για το πιο ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό οικονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε ποτέ από τους Δημοκρατικούς.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), οι προτάσεις της Harris θα κοστίσουν 1,95 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια.


Ωστόσο, τονίζει ότι εάν ορισμένα μέτρα καταστούν μόνιμα, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί στα 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια.
To επιτελείο της έχει δηλώσει ότι αυτά τα κόστη θα αντισταθμιστούν από μια κλασική σοσιαλιστικού τύπου συνθηματολογία σε οποιεσδήποτε εκλογές: «υψηλότεροι φόροι για τις εταιρείες και τα υψηλό εισοδήματα», σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Mises Institute Daniel Lacalle.
Αυτό είναι, προφανώς, γελοίο, επειδή δεν υπάρχει κανένα μέτρο άντλησης εσόδων που θα καλύψει το ήδη διογκωμένο ετήσιο έλλειμμα των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα πρόσθετα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Το mantra «υψηλότεροι φόροι για τους πλούσιους» σημαίνει πάντα υψηλότερους φόρους και περισσότερο πληθωρισμό, έναν κρυφό φόρο, για όλους - κυρίως για τους φτωχούς.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) έχει ήδη προειδοποιήσει για τη δημοσιονομική καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, με ετήσιο έλλειμμα στα επίπεδα 6% του ΑΕΠ.
Παρά το γεγονός ότι δεν συνυπολογίζει ύφεση και προβλέπει φορολογικά έσοδα ρεκόρ από το 2024 έως το 2034, το CBO προβλέπει έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034, ακόμη και πριν από τη συνεκτίμηση του νέου σχεδίου δημοσιονομικών δαπανών της Harris.
Αυτό σημαίνει ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα θα αυξηθεί πάνω από το 6,9% του ΑΕΠ έως το 2034, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του 3,7% τα προηγούμενα 50 χρόνια.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ ως % του ονομαστικού ΑΕΠ


Εκτόξευση του χρέους

Με την πολιτική των Δημοκρατικών,  το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 24 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.
Δεν υπάρχει σύνολο φορολογικών μέτρων που να μπορούν να αποφέρει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα και οι αυξήσεις φόρων θα βλάψουν τόσο τις επενδύσεις όσο και την ανάπτυξη.
Μια οικονομία που δημιουργεί ετήσιο έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για να επιτύχει ετήσια ανάπτυξη μόλις στο 2% βρίσκεται ήδη σε επικίνδυνο μονοπάτι και της πολιτική της Harris θα το έκανε ακόμη χειρότερο.
Η Kamala Harris υπόσχεται να μειώσει τον πληθωρισμό ξοδεύοντας και τυπώνοντας περισσότερα χρήματα, καταστέλλοντας τον ανταγωνισμό και επιτιθέμενη στις επιχειρήσεις.
Ποτέ δεν λειτούργησε και ποτέ δεν θα λειτουργήσει γιατί δεν βασίζεται σε καμία οικονομική αρχή….
Φανταστείτε όλους εκείνους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν γλιτώσει από τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής ή της Ευρώπης που έχουν εξαθλιωθεί από τον παρεμβατισμό για να βρουν μια καλύτερη ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπιστώσουν ότι οι ίδιες πολιτικές θα εφαρμοστούν από τη Harris...
Εμπορικό Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών των ΗΠΑ σε δισεκατομμύρια

Το «παραμύθι» χωρίς… δράκο με τις αυξήσεις τιμών


Το αφήγημα της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού που αναπαράγουν οι Δημοκρατικοί για την “πλεονεξία” των εταιρειών όσον αφορά την άνοδο των τιμών είναι απλώς ψευδές.
Το 2023, τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο των παντοπωλείων διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, στο 1,6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Οι εταιρείες, ακόμα κι αν ήταν ανόητες και απερίσκεπτες, δεν μπορούν να ωθούν όλες τις τιμές ανοδικά συνεχώς.
Ο ανταγωνισμός θα μείωνε φυσιολογικά το μερίδιο αγοράς τους.
Οι νεοεισερχόμενοι θα το εξάλειφαν και οι συνολικές τιμές θα έπεφταν.
Επιπλέον, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτινάξουν τις συνολικές τιμές στα ύψη, να διατηρήσουν την αύξηση και να την γενικεύσουν -  όπως εμφανίζεται στο δείκτη του πληθωρισμού (ΔΤΚ) που παρακολουθούμε κάθε μήνα.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει όλες τις τιμές να ανεβαίνουν και να συνεχίσουν να αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό είναι η εκτύπωση χρημάτων και η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος - η νομισματοποίηση του χρέους.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει τις συνολικές τιμές να αυξάνονται συνεχώς είναι η καταστροφή της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος, η οποία προέρχεται από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες και την εκτύπωση νομίσματος για να συγκαλύψει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Η Kamala Harris και η ομάδα της γνωρίζουν ότι το σχέδιο δημοσιονομικών δαπανών τους θα αυξήσει το εθνικό χρέος στα ύψη και ότι οι έλεγχοι των τιμών δεν τις μειώνουν.
Στην πραγματικότητα, αυτοί δεν πρέπει να ονομάζονται «έλεγχοι τιμών» αλλά «όρια στον ανταγωνισμό».
Εάν οι εταιρείες ήταν η αιτία του πληθωρισμού και οι έλεγχοι των τιμών ήταν η λύση, η… «Peronist Argentina» θα απολάμβανε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι προτάσεις της Harris να «συγχωρεθεί» χρέος όπως τα φοιτητικά δάνεια είναι βαθιά αντικοινωνικές.
Δεν... συγχωρούν κανένα χρέος, απλά το προσθέτουν στο εθνικό χρέος για να το πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι.
Αυτή η τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους θα είναι βάρος για κάθε Αμερικανό, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους, με επίμονο πληθωρισμό και χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς.
Οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν ήδη υποστεί αρνητική αύξηση (δηλαδή μείωση…) των πραγματικών μισθών από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Joe Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve.

Τα χειρότερα έπονται...

Γιατί Harris προωθεί τις ίδιες πολιτικές που έχουν αποτύχει παντού;
Το να υπόσχεσαι δωρεάν πράγματα και να κατηγορείς άλλους για τις αρνητικές συνέπειες είναι η καθοριστική στρατηγική των σοσιαλιστών πολιτικών.
Εκπλησσόμαστε όταν βλέπουμε πώς η Γερμανία, η Γαλλία και άλλα ιστορικά πλούσια κράτη αντιμετωπίζουν οικονομική στασιμότητα, υψηλό χρέος, επίμονο πληθωρισμό, τεράστιους φόρους και την καταστροφή της μεσαίας τάξης;
Αυτές οι πολιτικές είναι αυτό που υπόσχεται η Harris. Ποιος ωφελείται;
Η τεράστια κυβέρνηση και οι γύρω της εταιρείες καρπώνονται τα οφέλη.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα έθνος δεν μπορεί να θεωρηθεί σοσιαλιστικό εάν περιέχει ιδιωτικό εταιρείες. Δεν έχει νόημα....
Ο κρατικός έλεγχος δεν περιορίζεται στην ιδιοκτησία κεφαλαίου αλλά και στην επιβολή ολοένα και πιο περιοριστικών νόμων, κρατικών ρυθμίσεων και δημευτικών φόρων.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αρέσκεται να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που δημιουργεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς την ταλαιπωρία της διαχείρισης των επιχειρήσεων.
Η οικονομολόγος Huerta de Soto ορίζει τον σοσιαλισμό ως «κάθε σύστημα θεσμικής, μεθοδικής επιθετικότητας ενάντια στην ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικότητας» και αυτό ακριβώς υπόσχεται η Harris.

Υψηλότεροι φόροι και μεγαλύτερο χρέος - Ο λογαριασμός θα έρθει

Η κυβέρνηση θα τυπώσει χρήματα για να παρέχει επιδοτήσεις σε ένα νόμισμα που χάνει συνεχώς αξία.
Θα κατηγορήσει τις επιχειρήσεις για τον πληθωρισμό.
Οι παρεμβατικές πολιτικές θα συνεχίσουν να διαβρώνουν τον ιδιωτικό τομέα.
Οι διαμορφωτές αυτών των πολιτικών γνωρίζουν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία, ωστόσο θα δημιουργήσουν επίσης έναν σημαντικό αριθμό υπόδουλων (σε αυτές...) πολιτών που βασίζονται στην κυβέρνηση και πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της.
Οι ψηφοφόροι βλέπουν ένα υποτιθέμενο «τσουνάμι» δωρεάν χρημάτων, αλλά αγνοούν το γεγονός ότι θα το πληρώσουν μέσω υψηλότερου πληθωρισμού, χαμηλότερων πραγματικών μισθών και μειωμένων ευκαιριών για τις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες.
To επιτελείο της Harris πιστεύει ότι τα ελλείμματα δεν έχουν σημασία και ότι η Federal Reserve μπορεί πάντα να συγκαλύψει οποιαδήποτε ανισορροπία του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, έχουν ήδη εμφανιστεί ρωγμές.

Ο επίμονος πληθωρισμός είναι συνέπεια πολυετών υπερβολικών δαπανών και νομισματοποίησης του χρέους.
Το επόμενο βήμα είναι η πραγματικότητα της απώλειας του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος όταν αυτό καταστεί πλήρως αναξιόπιστο εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης