Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για... θερινές διακοπές ετοιμάζεται ο S&P 500 - Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας

Για... θερινές διακοπές ετοιμάζεται ο S&P 500 - Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας
Λίγα γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά και να κάνουν τον φετινό Σεπτέμβριο μοναδικό
Σχετικά Άρθρα
Καθώς το καλοκαίρι ολοκληρώνεται, ο S&P 500 ετοιμάζεται να κάνει τις δικές του… διακοπές.
Κατά μέσο όρο, ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τον S&P 500 από το 1928. Όχι μόνο οι μετοχές υποαποδίδουν τακτικά, αλλά δεν είναι επίσης ασυνήθιστο για την αγορά να κλείνει τον μήνα με αρνητική απόδοση. Σύμφωνα με στοιχεία της CME Group από το περασμένο έτος, ο S&P 500 έχει χάσει έδαφος στο 55% των μηνών Σεπτεμβρίου κατά τον τελευταίο αιώνα. Πιο πρόσφατα, ο δείκτης σημειώνει πτώση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε η Deutsche Bank.
Ένας μεγάλος ένοχος είναι ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών, καθώς η Wall Street επιστρέφει μετά την Ημέρα της Εργασίας (Labor Day).
Με τους περισσότερους traders να είναι σε διακοπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η χρηματιστηριακή δραστηριότητα τείνει να υστερεί, με αποτέλεσμα ισχυρότερες επιδόσεις της αγοράς εν μέσω αραιότερων όγκων συναλλαγών.
Η Liz Young Thomas της SoFi σημείωσε ότι ο μηνιαίος όγκος συναλλαγών του S&P 500 ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 15,2 δισεκατομμύρια μετοχές μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Αλλά όταν οι επενδυτές επιστρέφουν στα γραφεία τους τον Σεπτέμβριο, ο όγκος εκτινάσσεται στα 17,2 δισεκατομμύρια μετοχές.
«Οι άνθρωποι επιστρέφουν και αρχίζουν και πάλι να επενδύουν. Απλώς έχετε μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αγορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβλητότητα», δήλωσε η ίδια μιλώντας στο Business Insider και πρόσθεσε: «Απλά φυσικά, οι άνθρωποι μπορεί να ρίξουν μια ματιά στα χαρτοφυλάκια και να πουν: "Είμαι λίγο overweight στις Mag Seven, ή είμαι λίγο overweight στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ή είμαι απλά overweight στις μετοχές γενικά»».
Ο Σεπτέμβριος βιώνει μερικές από τις πιο ευμετάβλητες διακυμάνσεις του έτους και οι κινήσεις 2% προς κάθε κατεύθυνση είναι κανόνας για τον S&P 500, είπε η ίδια και συμπλήρωσε πως αν και η μεταβλητότητα συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ο Σεπτέμβριος ξεχωρίζει για το γεγονός ότι οι καθοδικές διακυμάνσεις υπερτερούν ευρέως της ανοδικής δυναμικής, είπε.

Τι να περιμένουμε φέτος

Σύμφωνα με το Business Insider, λίγα γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά και να κάνουν τον φετινό Σεπτέμβριο μοναδικό.
Για παράδειγμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου. Αναμένονται ευρέως μειώσεις των επιτοκίων, μια κίνηση που γενικά χαρακτηρίζεται ως θετική για το ράλι των ταύρων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Adam Turnquist της LPL Financial, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με βάση την επικείμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου που αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου. Εάν τα στοιχεία είναι ασθενέστερα από το αναμενόμενο, η Fed ενδέχεται να εξετάσει βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων, γεγονός που θα αποτελούσε αναγνώριση της εξασθένησης της οικονομίας.
«Σε περίπτωση που έχουμε λίγο καλύτερα οικονομικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, το αφήγημα περί μαλακής προσγείωσης αποκτά λίγο περισσότερη δυναμική και ενδεχομένως να ανατρέψουμε το σερί απωλειών που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο Business Insider ο επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός Adam Turnquist, αλλά περιέγραψε ότι ο καθοδικός κίνδυνος φαίνεται πιο πιθανός.
Πέρα από τον Σεπτέμβριο, η εκλογική νευρικότητα μπορεί μόνο να επεκτείνει την εποχιακή μεταβλητότητα.
H Young Thomas της SoFi σημείωσε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα κορυφώνεται στα μέσα Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών και όχι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, αυτό συχνά ακολουθείται από ένα ράλι ανακούφισης μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης