Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζει την Alpha Bank σε BB+ με σταθερό outlook

tags :
S&P: Αναβαθμίζει την Alpha Bank σε BB+ με σταθερό outlook
Η απο-επένδυση στη Ρουμανία, θα προσφέρει πρόσθετη κεφαλαιακή ανακούφιση
Σχετικά Άρθρα
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha Bank προχωρά η S&P Global Ratings, σε ΒΒ+ από ΒΒ, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου AT1 ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία βρισκόταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της τράπεζας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργική ανάκαμψη και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν τα κεφάλαια της Alpha Bank. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στη νομισματική σύσφιξη, ενώ οι επιβαρύνσεις από τα NPEs έχουν εξομαλυνθεί μετά τις τιτλοποιήσεις.
Η αποδοτικότητα κόστους της Alpha Bank υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία κερδών, με μια πρόβλεψη αναλογίας κόστους/έσοδα στο 40% το 2024 και το 2025, που θα βοηθήσει την τράπεζα να διατηρήσει πάνω από 10% την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Αναμένεται επίσης ότι η απο-επένδυση της τράπεζας στη θυγατρική της στη Ρουμανία ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με την UniCredit, θα προσφέρει πρόσθετη κεφαλαιακή ανακούφιση στην τράπεζα μέσω χαμηλότερων σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.
«Η έκδοση AT1 300 εκατ. ευρώ προστίθεται σε αυτές τις βελτιώσεις και θα ενισχύσει περαιτέρω τον δείκτη RAC κατά 30-40 μονάδες βάσης, σε περίπου 7,2%-7,7% στο τέλος έτους 2025. Κατά την άποψή μας, αυτοί οι παράγοντες θα εξισορροπήσουν περισσότερο την πίεση στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου από την επιχειρηματική ανάπτυξη της Alpha Bank και τα σχέδια για αύξηση της διανομής μερισμάτων παρόμοια με άλλες ελληνικές τράπεζες.
Ο υψηλός όγκος αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιο της τράπεζας εξακολουθεί να αποτελεί αδυναμία. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η ποιότητα κεφαλαίου της Alpha Bank είναι χαμηλή λόγω του σημαντικού μεριδίου της στα DTC, τα οποία αντιπροσώπευαν περίπου το 52% του δείκτη CET1 στις 30 Ιουνίου 2024.
Η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να βελτιώνεται, επωφελούμενη από τη σταθερή οικονομική προοπτική στην Ελλάδα. Χάρη στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, τιτλοποιήσεις, διαγραφές και, κυρίως, ανακτήσεις, η Alpha Bank συνεχίζει να μειώνει το απόθεμά της. Στις 30 Ιουνίου 2024, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 4,7%, σημειώνοντας βελτίωση από το 6% στο τέλος του έτους 2023, αν και η κάλυψη αποθεματικών ζημιών δανείων εξακολουθεί να παραμένει κάπως χαμηλή στο 47%. (...)
Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι σταθερές, αντανακλώντας την προσδοκία μας ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει σταθερή λειτουργική απόδοση και η κεφαλαιοποίησή της θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, παρά τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση της διανομής μερίσματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης