Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι μετοχές που διαγράφονται από δείκτες αξίζουν μια ματιά…

Οι μετοχές που διαγράφονται από δείκτες αξίζουν μια ματιά…
H στήλη Lex των FT «σάρωσε» τις εταιρείες που εκδιώχθηκαν από τον δείκτη FTSE 100 το 2023 για να δει αν αυτή η θεωρία ίσχυε και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πιο ισχυρός από ποτέ είναι σήμερα ο κλάδος των παθητικών επενδύσεων.
Η συμπερίληψη σε δείκτες έχει, κατά συνέπεια, γίνει Άγιο Δισκοπότηρο για τις εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις τους και να μειώσουν το κόστος κεφαλαίου.
Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι η συμπερίληψη σε δείκτη είναι εξαιρετική για όσους ανήκουν στην «ομάδα» και καταστροφή για όσους δεν είναι.
Δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρείες που αποτυγχάνουν και εκδιώκονται από τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με τον Rob Arnott στην Research Affiliates.
Οι δείκτες βρίσκονται σε συνεχή ρευστότητα καθώς αποχωρούν όσοι σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις και εντάσσονται όσοι παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις.
Οι εταιρείες που εισέρχονται σε δείκτες συνήθως παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές που αντικαθιστούν.
Οι εταιρείες που εντάσσονται σε δείκτες στη συνέχεια θα πρέπει να αυξήσουν τη δυναμική, αυξάνοντας τις αποτιμήσεις τους και συνεχίζοντας την καλή πορεία.
Όμως, σημειώνει ο Arnott, η υπεραπόδοση των νέων προσθηκών σε σύγκριση με τις διαγραφές εμφανίζεται κυρίως μεταξύ της ανακοίνωσης της επικείμενης αλλαγής και της στιγμής που συμβαίνει πραγματικά.
Τα κέρδη αντιστρέφονται κατά μέσο όρο μεταξύ ενός και δύο ετών μετά.
Οπότε καλό θα ήταν να στηρίξουμε αυτούς που εκδιώκονται από τους δείκτες έναντι εκείνων που συμμετέχουν ως μακροπρόθεσμα στοιχήματα.
Η μηχανική των δεικτών παίζει ρόλο σε αυτό.
Με περισσότερο από το 20% των περιουσιακών στοιχείων του S&P 500 συνδεδεμένο με τον δείκτη, οι διαγραφές υφίστανται σοβαρές πιέσεις πώλησης όταν συμβαίνει μια αλλαγή.
Προσθέστε σε αυτό την κακή απόδοση που οδήγησε στον «διωγμό» τους.
Οι διαγραφές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με μεγάλο discount: o δείκτης τιμής/κέρδους κατά μέσο όρο παρουσιάζει έκπτωση 30% σε σχέση με τον μέσο όρο του δείκτη. Οι υπερυψωμένες προσθήκες, από την άλλη, κατά μέσο όρο έχουν ένα premium αποτίμησης 80%.
Ίσως, λοιπόν, να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι από το 1991 οι διαγραφές ξεπερνούν τις επιδόσεις της μέσης πλεονάζουσας απόδοσης 28% έναντι του S&P 500 πέντε χρόνια μετά την πτώση.
Αλλά προσέξτε: αυτή η σχέση παραπαίει την τελευταία δεκαετία χάρη στην εκπληκτική απόδοση του S&P 500.
H στήλη Lex των FT «σάρωσε» τις εταιρείες που εκδιώχθηκαν από τον δείκτη FTSE 100 το 2023 για να δει αν αυτή η θεωρία ίσχυε και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι διαγραφές ξεπέρασαν τον δείκτη κατά 15% κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά την αποχώρησή του.
Το ίδιο ποσοστό για όσους εντάχθηκαν ταυτόχρονα ήταν μόλις 7%.
Όσοι απορρίπτονται αξίζουν μια ματιά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης