Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βέβαιη η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης (12/9) - Παύση τον Οκτώβριο

Βέβαιη η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης (12/9) - Παύση τον Οκτώβριο
Οι traders αναμένουν ευρέως μείωση επιτοκίων τόσο από τη Fed (17-18/9) όσο και από την ΕΚΤ (12/9)
Σχετικά Άρθρα
Δεδομένη θεωρείται από αναλυτές και αγορές η κατά 25 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στην αυριανή (12/9/2024) συνεδρίαση, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του κύκλου περικοπών από τη Fed.
«Η μείωση των επιτοκίων αυτή την Πέμπτη θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη», δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Σχεδόν όλοι οι πρόσφατοι ομιλητές της ΕΚΤ έχουν επιβεβαιώσει ότι θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια. Ακόμα και ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, ο οποίος συνήθως θεωρείται από τα "γεράκια" στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε μια μείωση, εκτός εάν τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται εναντίον της».
Τον Ιούλιο, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε ομόφωνη ψηφοφορία μετά τη μείωση ορόσημο του Ιουνίου. Τότε περιέγραψε το ενδεχόμενο μείωσης του Σεπτεμβρίου ως «ορθάνοιχτο». Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ -που συμβάλλει στην τιμολόγηση όλων των ειδών των δανείων και των στεγαστικών δανείων σε όλο το μπλοκ- βρίσκεται σήμερα στο 3,75% έπειτα από χρόνια επιθετικών αυξήσεων.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει έκτοτε μειωθεί περαιτέρω. Τα γενικά στοιχεία έπεσαν σε χαμηλό τριών ετών τον Αύγουστο με μέτρηση 2,2%, ενώ αντίθετα ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πιο αυξημένος στο 2,8%, κυρίως λόγω του τομέα υπηρεσιών.
Η ΕΚΤ με έδρα τη Φρανκφούρτη -που καθορίζει τη νομισματική πολιτική για τα 20 κράτη που μοιράζονται το ευρώ- θα εκδώσει επίσης έναν νέο γύρο προβλέψεων του προσωπικού της αυτή την Πέμπτη. Δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό ή την ανάπτυξη, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το νέο outlook ανάπτυξης για την ευρωζώνη θα είναι πιο δυσοίωνο από ό,τι ήταν τον Ιούλιο.
«Στα πρόσφατα στοιχεία, αυτό που ήταν το πιο ανησυχητικό είναι η εξασθένηση της εμπιστοσύνης, με τις υπηρεσίες να φαίνεται επίσης να βρίσκονται σε ασταθές έδαφος», επισημαίνει ο Anatoli Annenkov της Société Générale σε ερευνητικό σημείωμα. «Με την έλλειψη δυναμικής στην εγχώρια [ζήτηση] το β' τρίμηνο, η αδυναμία στη μεταποίηση θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να αρχίσει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κατά τα άλλα ισχυρές αγορές εργασίας».

Τι μέλλει γενέσθαι

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει;
Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση τον Οκτώβριο, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεδριάσουν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η Τράπεζα να αποφασίσει να μειώσει νωρίτερα παρά αργότερα, καθώς η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα ενέχει κινδύνους.
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι η συναίνεση εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αισιοδοξίας ότι η Τράπεζα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Πράγματι, ορισμένοι έχουν αναρωτηθεί ανοιχτά για το αν θα ήταν σκόπιμο να γίνουν ταχύτερες περικοπές ή όχι, με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης