Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο με την εκλογή Trump - «Βουτιά» 70% στο διμερές εμπόριο ΗΠΑ - Κίνας

Τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο με την εκλογή Trump - «Βουτιά» 70% στο διμερές εμπόριο ΗΠΑ - Κίνας
Οι εισαγωγές των ΗΠΑ θα στραφούν προς άλλες ασιατικές οικονομίες, την Ευρώπη και τη NAFTA
Τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο θα φέρει η πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Η αύξηση του προστατευτισμού μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μια σημαντική αναδιάταξη του παγκόσμιου εμπορίου, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Oxford Economics.
Η μοντελοποίησή των αναλυτών υποδεικνύει ότι οι επιπλέον δασμοί σύμφωνα με τις γραμμές που πρότεινε ο πρώην πρόεδρος Trump θα μπορούσαν να μειώσουν το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας κατά 70% και να προκαλέσουν την εξάλειψη ή την ανακατεύθυνση εμπορικών συναλλαγών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν ήδη μειώσει τις εισαγωγές από την Κίνα κατά 35%-40% σε σχέση με την τάση.
Προσομοιώσεις με τη χρήση του μοντέλου GTAP για το παγκόσμιο εμπόριο δείχνουν ότι οι δασμοί των ΗΠΑ ύψους 60% στις δασμολογήσιμες κινεζικές εισαγωγές συν τα αντίποινα της Κίνας θα μειώσουν το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές των ΗΠΑ σε μόλις 4% από 14% το 2023.

Στροφή σε άλλες αγορές

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ θα στραφούν προς άλλες ασιατικές οικονομίες, την Ευρώπη και τη NAFTA - το εμπόριο της Κίνας θα στραφεί κυρίως προς άλλες ασιατικές οικονομίες και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Ο αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλος στα ηλεκτρονικά είδη - το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ θα μειωνόταν σε μόλις 7% από 27%.
Η αμερικανική παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών θα αυξανόταν κατά 6%, η παραγωγή της Κίνας θα μειωνόταν κατά παρόμοιο ποσό και οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών άλλων ασιατικών χωρών θα αυξάνονταν κατά περίπου 5%.
Εάν οι ΗΠΑ αύξαναν επίσης τους δασμούς στο 10% στις εισαγόμενες δασμολογητέες εισαγωγές αγαθών από άλλες οικονομίες, εξαιρουμένων των εταίρων που έχουν συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, αυτό συν τους δασμούς της Κίνας θα μείωνε τον συνολικό όγκο του εμπορίου των ΗΠΑ κατά 10% και θα προκαλούσε μεγάλες ανακατανομές στο εμπόριο.
Το εμπόριο των ΗΠΑ θα επικεντρωνόταν περισσότερο στη NAFTA και σε άλλους εταίρους, με τα μερίδια αυτών των περιοχών να αυξάνονται στο 45% των εισαγωγών και στο 53% των εξαγωγών.
Οι μεγάλες αυξήσεις των δασμών που προσομοιώνουμε δεν θα εξαλείψουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, αν και το διμερές έλλειμμα με την Κίνα θα μειωθεί απότομα κατά 75% περίπου.

Η επίπτωση στο ΑΕΠ

Η μοντελοποίηση με το GTAP υποδηλώνει μέτριες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών στο ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ωστόσο, η μοντελοποίηση με το Παγκόσμιο Μοντέλο της Oxford Economics υποδηλώνει υψηλότερο βραχυπρόθεσμο κόστος, με πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Κίνας πάνω από 1% σε σχέση με το βασικό επίπεδο.
Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω δυναμικών επιπτώσεων στον ανταγωνισμό και την παραγωγικότητα, νέων μορφών αντιποίνων που προκαλούν συμφόρηση στην παραγωγή, τεχνολογική απομόνωση ή επιπλέον προστατευτικές αντιδράσεις από τρίτες χώρες.

OXFORD1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης