Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Kiyosaki: Τα cryptos ανάχωμα στην επικείμενη διπλή κρίση στις ΗΠΑ με χρέος και τράπεζες – Το δολάριο είναι… πίστωση όχι χρήμα

Kiyosaki: Τα cryptos ανάχωμα στην επικείμενη διπλή κρίση στις ΗΠΑ με χρέος και τράπεζες – Το δολάριο είναι… πίστωση όχι χρήμα
O μεγαλοεπενδυτής θεωρεί τον χρυσό, το ασήμι και το Bitcoin ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για να προστατευθούν οι επενδυτές από την αποδυνάμωση του δολαρίου
Ο οπαδός του Bitcoin και δισεκατομμυριούχος επενδυτής Robert Kiyosaki συχνά εκφράζει την έντονη ανησυχία για την γιγάντωση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.
Σημειώνει ότι ούτε ο Donald Trump ούτε η Kalala Harris μπορούν να επιλύσουν το ζήτημα του δημίσιου χρέους, το οποίο έχει φτάσει πλέον τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίθετα, ο Kiyosaki υποστηρίζει τον χρυσό, το ασήμι και το Bitcoin ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για να προστατευθούν οι επενδυτές από την αποδυνάμωση του δολαρίου.
Σύμφωνα με μια σειρά αναρτήσεων, ο Robert Kiyosaki, γνωστός για το βιβλίο του Rich Dad Poor Dad, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος μιας οικονομικής κατάρρευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας στο πλανήτη αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες.
Με τις πληρωμές τόκων για το χρέος να ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια σοβαρή και πολυδιάστατη κρίση.

«Ψεύτικο χρήμα» το δολάριο

Τονίζει ότι η τρέχουσα εξάρτηση από το δολάριο, το οποίο αποκαλεί «ψεύτικο χρήμα», είναι μη βιώσιμη.
Αντίθετα, ο Robert Kiyosaki έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να επενδύσουν σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το ασήμι και το Bitcoin. Υποστηρίζει ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα διατηρήσουν την αξία τους καθώς το δολάριο συνεχίζει να απομειώνει τη δική του.
Ταυτόχρονα, ο Kiyosaki προειδοποιεί επίσης για μια επικείμενη τραπεζική κρίση, περιγράφοντάς την ως «κρυφή» και πιο επικίνδυνη από ένα παραδοσιακό κραχ της αγοράς. Ενώ τα κραχ της αγοράς δίνουν στους ανθρώπους χρόνο να προετοιμαστούν, ο Kiyosaki σημειώνει ότι οι τραπεζικές καταρρεύσεις συμβαίνουν σιωπηλά και εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους.


Το σχέδιο του Trump για το Bitcoin πυροδοτεί τη συζήτηση

Ο Donald Trump πρότεινε πρόσφατα ότι το Bitcoin  θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της εκτίναξης του δημόσιου χρέους.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο Trump ανέφερε τη δυνατότητα χρήσης του κρυπτονομίσματος ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση του δημόσιου δανεισμού.
Ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει εκατομμύρια δολάρια ανά νόμισμα στις επόμενες δεκαετίες.
Το σχέδιο του Trump  προβλέπει η αμερικανική κυβέρνηση να αποκτήσει ένα μεγάλο απόθεμα Bitcoin, να το κρατήσει για 20 χρόνια και στη συνέχεια να το πουλήσει για να εξοφλήσει το χρέος.
Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, η άνοδος της αξίας του BTC θα αποφέρει αρκετά κέρδος για επιτευχθεί σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, αυτή η ιδέα έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των οικονομολόγων, με ορισμένους να αμφισβητούν τη σκοπιμότητά της.
Η γερουσιαστής Cynthia Lummis από το Ουαϊόμινγκ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για τη χρήση του Bitcoin για την ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Στο συνέδριο Bitcoin του 2024, πρότεινε τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθεματικού σε Bitcoin.
Αυτό το αποθεματικό, σύμφωνα με τον Lummis, θα χρησίμευε ως στήριξη για το δολάριο, ενισχύοντάς το ενδεχομένως σε παγκόσμια κλίμακα.

Η πρόταση της Lummis περιλαμβάνει την αγορά των ΗΠΑ 1 εκατομμυρίου BTC, που αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της συνολικής προσφοράς Bitcoin.
Πιστεύει ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα παρείχε αντιστάθμιση κινδύνου έναντι του πληθωρισμού.
Ενώ ορισμένοι συμφωνούν με το όραμα του Lummis, άλλοι όπως ο Peter Schiff παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με την αστάθεια του Bitcoin και το κατά πόσο μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει ως αποθεματικό νόμισμα.

Θα είναι το BTC η λύση;

Η ιδέα της χρήσης του Bitcoin για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των ΗΠΑ κερδίζει έδαφος, αλλά οι απόψεις διίστανται.
Ο Robert Kiyosaki πιστεύει ότι είναι μια βιώσιμη λύση, ειδικά καθώς η αξία του δολαρίου συνεχίζει να απομειώνεται.
Έχει επισημάνει πολλάκις ότι τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα είναι ουσιαστικά χρέη και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε αυτά.
Πλήθος οικονομικοί εμπειρογνώμονες όπως ο Michael Saylor, βλέπουν επίσης το Bitcoin ως ένα «σκληρό περιουσιακό στοιχείο» που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.
Ο Saylor έχει προβλέψει ότι η τιμή του BTC θα μπορούσε να φτάσει τα 13 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Καθώς το θεσμικό ενδιαφέρον για το Bitcoin αυξάνεται, οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε τελικά να σταθεροποιηθεί και να γίνει βασικό οικονομικό περιουσιακό στοιχείο.
Παρά αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις, η αστάθεια του Bitcoin προκαλεί ανησυχίες σε αισιόδοξους και μη.
Ενώ η τιμή του ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του περιουσιακού στοιχείου εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.
Αυτό οδήγησε ορισμένους να αναρωτηθούν εάν το BTC μπορεί πραγματικά να είναι μια λύση για την κρίση εθνικού χρέους των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης