Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stavridis (NATO): Πρέπει να πετάξουμε Putin και Xi έξω από Σερβία, Ελλάδα – Η κυριαρχία μας περνά μέσα από τα Βαλκάνια

Stavridis (NATO): Πρέπει να πετάξουμε Putin και Xi έξω από Σερβία, Ελλάδα – Η κυριαρχία μας περνά μέσα από τα Βαλκάνια
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βαλκανική Χερσόνησος παραμένει γεμάτη εντάσεις, ιδίως στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και στη Βοσνία...
Τα Βαλκάνια είναι περίπλοκα. Και η τάση είναι να αγνοούνται, παρότι αρέσκονται στις… εκρήξεις, όπως συνέβαινε τακτικά τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνει με άρθρο του στο Bloomberg ο νατοϊκός ναύαρχος ε.α. James Stavridis.
Υπενθυμίζεται πως η δεκαετία του 1990 ήταν ιδιαίτερα άσχημη για την ευρύτερη περιοχής, με αποκορύφωμα την εξουδετέρωση 8.000 μουσουλμάνων από σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
«Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν ήμουν ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, είχαμε 15.000 στρατιώτες από 20 χώρες που βοηθούσαν στο να διατηρηθεί η δυσάρεστη ειρήνη μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.
Η έχθρα των λαών πάει πίσω στους αιώνες και εδράζεται στο μίσος που υπάρχει μεταξύ Σέρβων Χριστιανών και Μουσουλμάνων Κοσοβάρων.
Ένιωθα τη βαθιά ριζωμένη απέχθεια κάθε φορά που επισκεπτόμουν την περιοχή, κάτι που έκανα δεκάδες φορές. Πάρα πολλή ιστορία, μου είπε καποτε ένας Κοσοβάρος ηγέτης» σημειώνει ο Stavridis και προσθέτει:
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βαλκανική Χερσόνησος παραμένει γεμάτη εντάσεις, ιδίως στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και στη Βοσνία.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθεί να είναι ένα χάος…».
Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Politico, ο Matthew Kaminski εκθέτει μια πειστική υπόθεση ότι η Σερβία είναι ένα κρίσιμο σημείο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
Στη μία πλευρά είναι η Δύση, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, και από την άλλη πλευρά η Ρωσία καθώς επίσης και η Κίνα, η οποία βλέπει τη Σερβία ως στρατηγικό σημείο εισόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Kaminski λέει για τη Σερβία, «Η μοίρα της θα βοηθήσει να καθοριστεί ποια Μεγάλη Δύναμη θα κυριαρχήσει αυτόν τον αιώνα».

Στον δρόμο που χάραξε ο Μητσοτάκης...

Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί που Ρωσία και Κίνα επιχειρούν μεγάλες εισβολές στην περιοχή που μέχρι πρότινος θεωρούνταν χερσόνησος του ΝΑΤΟ.
Η Σερβία είναι η χώρα με τις περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή.
Από τη μια πλευρά, οι Σέρβοι και οι Έλληνες έχουν σημαντικές πολιτιστικές και ιστορικές συγγένειες με τη Ρωσία του Vladimir Putin.
Μοιράζονται μια ισχυρή θρησκευτική σύνδεση μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.
Επίσης, τον περασμένο Μάιο, ο Πρόεδρος Xi Jinping της Κίνας πραγματοποίησε ένα ταξίδι υψηλού προφίλ στο Βελιγράδι, στη διάρκεια του οποίου υπεγράφησαν πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες.
Οι Σέρβοι έχουν επίσης δει αρκετές βαλκανικές χώρες να γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο) και στην ΕΕ (Κροατία και Σλοβενία).
Αυτό δίνει ώθηση στην ιδέα ότι η Σερβία, ουσιαστικά κληρονόμος της παλιάς Γιουγκοσλαβίας, έρχεται προς τη Δύση.
Το κλειδί μπορεί κάλλιστα να είναι ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic. «Γνώρισα τον Vucic (που σημαίνει «λύκος» στα Σερβικά) κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΝΑΤΟ και εντυπωσιάστηκα.
Τα αγγλικά του είναι εξαιρετικά και αφού ξεπεράσαμε την επίθεση του ΝΑΤΟ, ο Vucic με χαρακτήρισε έξυπνο, στρατηγικό και αποτελεσματικό» σημείωσε ο Stavridis.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό την Ουκρανία.
Ενώ το Βελιγράδι δεν έχει ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Vucic καταδίκασε την επιθετικότητα του Putin και είπε ότι η κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία και το Donbass είναι ουκρανικά κυρίαρχα εδάφη.
Το Βελιγράδι επέτρεψε επίσης σερβικά πυρομαχικά αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων —που αγόρασαν οι ΗΠΑ— να βρουν το δρόμο τους προς το Κίεβο (σ.σ. σας θυμίζει κάτι;).
«Οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν έναν έξυπνο τρόπο να φλερτάρουν τους Σέρβους, με ισχυρές εκπαιδευτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία των μελών του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία» υποστηρίζει ο πρώην ναύαρχος και συνεχίζει:
«Κάποιοι μπορεί να πουν ότι οι Σέρβοι είναι παραδοσιακά κοντά στη Μόσχα.
Aλλά o Vucic είναι πραγματιστής και σοφός: θα μπορούσε να μπλοκάρει τα σχέδια του Putin σε μια στρατηγική γωνιά της Ευρώπης.
Συνεπώς, νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατή η ένταξη και της Σερβίας και της Βοσνίας στη συμμαχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης