Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΙF: Oι άμεσες και οι έμμεσες συνέπειες του κυπριακού πακέτου διάσωσης - Η τραγωδία της Λευκωσίας και ο πονοκέφαλος της Ευρωζώνης - Οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχουν ακόμη εκλείψει

ΙΙF: Oι άμεσες και οι έμμεσες συνέπειες του κυπριακού πακέτου διάσωσης - Η τραγωδία της Λευκωσίας και ο πονοκέφαλος της Ευρωζώνης - Οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχουν ακόμη εκλείψει
Τις άμεσες αλλά και έμμεσες επιπτώσεις του κυπριακού πακέτου διάσωσης τόσο στην κυπριακή, όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία, αναλύει σε νέα 32 σέλιδη έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) πριν από έναν χρόνο.
Όπως εξηγεί το IIF, ο αντίκτυπος της απόφασης των Ευρωπαίων για την επιβολή haircut στις κυπριακές καταθέσεις μπορεί να αξιολογηθεί ως α) άμεσος και ως β) έμμεσος.

Άμεσες συνέπειες
Η ραγδαία συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ, η οποία - όπως έχει αναφέρει και σε πρότερη έκθεση του το IIF - μπορεί να φτάσει έως και το 10-15%.
Η κυπριακή ύφεση συνιστά μια πραγματική τραγωδία για τη Λευκωσία, όχι όμως και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της.
Με το κυπριακό ΑΕΠ να αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αν η κυπριακή οικονομία συρρικνωθεί έως και 20%, τότε ο αντίκτυπος στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια μείωση της τάξης του 0,04%.

Έμμεσες συνέπειες
Οι καταθέτες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί να διατηρήσουν χρήματα στις τράπεζες, μετά τη λύση που αποφασίστηκε στην Κύπρο για την επιβολή haircut στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ. Πλέον, δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι καταθέτες να γυρίσουν την πλάτη στις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταφέροντας πλέον την περιουσία τους στις πιο θωρακισμένες κεφαλαιακά τράπεζες.

Όπως υποστηρίζει σε άλλο μέρος της έκθεσής του το IIF, οι καταθέσεις μόλις που άρχισαν να επιστρέφουν στις τράπεζες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Οι προκλήσεις παραμένουν και αφορούν κυρίως τις πηγές χρηματοδότησης των εν λόγω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η χορήγηση δανείων στις τράπεζες της περιφέρειας θα συνεχίσει να κινείται με αργούς ρυθμούς για ορισμένο χρονικό διάστημα, προειδοποιεί παράλληλα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.
"Η Ευρωζώνη παραμένει βυθισμένη στην ύφεση", διαμηνύει το Ινστιτούτο, αναγνωρίζοντας πως οι ενδείξεις για ανάκαμψη - και ανάπτυξη - είναι περιορισμένες και όχι ικανές - για την ώρα - να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.
"Οι κίνδυνοι στην Ευρώπη ακόμη κυριαρχούν... Μάλιστα αυξήθηκαν μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο", διαπιστώνει το IIF.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης