Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η τρ. Πειραιώς μετασχηματίζεται στον ισχυρότερο παίκτη του συστήματος – Θα είναι ο πρωταγωνιστής του αύριο στο ελληνικό banking – Έχει καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε κεφάλαια και μερίδια – Προσελκύει τα ισχυρότερα hedge funds

Η τρ. Πειραιώς μετασχηματίζεται στον ισχυρότερο παίκτη του συστήματος – Θα είναι ο πρωταγωνιστής του αύριο στο ελληνικό banking – Έχει καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε κεφάλαια και μερίδια  – Προσελκύει τα ισχυρότερα hedge funds
Η τράπεζα Πειραιώς μετασχηματίζεται στον ισχυρότερο παίκτη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επιτυχημένη διοίκηση Σάλλα κινήθηκε προς 3 βασικούς άξονες στους οποίους και φαίνεται ότι η στρατηγική έχει αποδώσει.

Άξονας πρώτος.
Η Πειραιώς του παρελθόντος με την Πειραιώς του παρόντος από πλευράς μεγέθους έχει διπλασιαστεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σάλλας ήταν ο πρώτος που διέγνωσε ότι θα έχει την μεγάλη ευκαιρία αν εκμεταλλευτεί στο έπακρον την αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη.
Είναι ξεκάθαρο ότι με συνολικά 6 εξαγορές είναι ο πρωταθλητής των deals στην Ελλάδα.
Προφανώς και θα κριθεί ο όμιλος στις διαδικασίες συγχωνεύσεων αλλά η ουσία παραμένει ότι από πλευράς στρατηγικής η διοίκηση της Πειραιώς κινήθηκε επιτυχημένα.
Το επιχείρημα ορισμένων κακόβουλων ότι ευνοήθηκε από τον Προβόπουλο της ΤτΕ δεν έχει βάση γιατί για την ΑΤΕ την διεκδικούσε και η Eurobank η οποία αποσύρθηκε εν συνεχεία.
Πριν η Millennium bank πωληθεί στην Πειραιώς βρισκόταν πολύ κοντά σε συμφωνία με την Alpha bank αλλά η Alpha αποσύρθηκε.
Στην πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επίσης η Alpha bank είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ενώ είχε μεγάλες πιθανότητες να πλειοδοτήσει αποσύρθηκε από την διαδικασία με το αιτιολογικό ότι δεν ήθελε να αυξήσει το ρίσκο στον ισολογισμό της.
Υπήρχαν ευκαιρίες άλλες τράπεζες να εξαγοράσουν τις τράπεζες που εξαγόρασε η Πειραιώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς έφθασε από 50 δισεκ. πριν λίγα χρόνια στα 100 δισεκ. ενεργητικό.
Άξονας δεύτερος.
Μετά την εντυπωσιακή ποσοτική και ποιοτική ισχυροποίηση του ομίλου Πειραιώς η διοίκηση Σάλλα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά τρόπο τέτοιο που να διαθέτει όχι απλά ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα.
Στόχος ήταν και παραμένει ξεκάθαρος.
Λόγω των 6 εξαγοραζομένων τραπεζών είναι προφανές ότι θα προκύψουν προβλήματα και θα χαθούν κεφάλαια, βραχυχρόνια έως ότου αποδώσουν οι συνέργειες από το 2015.
Με υψηλό capital buffer είναι ξεκάθαρο ότι η Πειραιώς αποκτά άλλη δυναμική στην διαχείριση των προβλημάτων.
Η Πειραιώς διαθέτει τα περισσότερα κεφάλαια δεν είναι τυχαίο ότι το tangible book value βρίσκεται στα 8,8 δισεκ. και τα συνολικά κεφάλαια στα 9,6 δισεκ. ευρώ.
Το core tier 1 στο 14,6% που είναι το υψηλότερο μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
Άξονας τρίτος.
Η διοίκηση Σάλλα έγκαιρα διέγνωσε ότι για να διοικηθεί η νέα Πειραιώς θα έπρεπε να ενδυναμωθεί στελεχιακά.
Ο Σταύρος Λεκκάκος εκ των ικανότερων στελεχών της αγοράς είναι βασικό στέλεχος της διοίκησης εδώ και χρόνια με ξεκάθαρο ρόλο και προσφορά.
Η έλευση του Άνθιμου Θωμόπουλου είχε επίσης σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα για τον όμιλο.
Συνέβαλλε ώστε 5 από τα ισχυρότερα hedge funds του πλανήτη να καταστούν μέτοχοι στην Πειραιώς και να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Η έλευση επίσης του Ν. Καραμούζη ενός επιτυχημένου στελέχους της τραπεζικής αγοράς που συνέβαλλε καταλυτικά στην ισχυροποίηση της Eurobank τα τελευταία χρόνια βρίσκεται επίσης στο management της Πειραιώς εποπτεύοντας τον μετασχηματισμό της Geniki bank.
Μετά την μεγάλη ισχυροποίηση της Πειραιώς σε ενεργητικό είναι πλέον οριακά δεύτερη πίσω από την Εθνική με διαφορά μόλις 3-4 δισεκ. ευρώ αλλά πρώτη σε κεφάλαια και μερίδια αγοράς και πρώτη σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες ήταν εύλογη και η διοικητική ενδυνάμωση του ομίλου Πειραιώς.
Η Πειραιώς μπορεί πλέον να ειπωθεί ότι αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού banking.
Στο παρελθόν η Πειραιώς ήταν ο 4ος παίκτης με δευτερεύοντα ρόλο στο σύστημα πίσω από την Εθνική και την Eurobank.
Οι ρόλοι άλλαξαν η Πειραιώς είναι ο ισχυρότερος παίκτης του ελληνικού banking.
Η εξέλιξη αυτή ήδη έχει αξιολογηθεί από τους ξένους οι οποίοι αποδέχονται ότι η Πειραιώς είναι το καλύτερο business story στο ελληνικό banking.
Χρηματιστηριακά αυτό θα καταγραφεί, δεν είναι σαφές αν αυτό θα συμβεί αύριο ή σε 20 μέρες ή σε λίγους μήνες αλλά είναι βέβαιο ότι θα καταγραφεί.
Το ελληνικό banking έχει αλλάξει και μαζί όλοι οι συσχετισμοί δυνάμεων.
Η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος παίκτης του συστήματος, ακολουθεί η Εθνική και έπονται από κοντά Eurobank και Alpha αυτή είναι πλέον η νέα ισορροπία δυνάμεων στο banking.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης