Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Περίπου 170 δισ. ευρώ καταθέσεων Ελλήνων βρίσκονται στο εξωτερικό – Ποιοι οι κύριοι προορισμοί;

 Περίπου 170 δισ. ευρώ καταθέσεων Ελλήνων βρίσκονται στο εξωτερικό – Ποιοι οι κύριοι προορισμοί;
(upd)Τελικά πόσες καταθέσεις ελλήνων βρίσκονται στο εξωτερικό;
Το ερώτημα αυτό είναι εύλογο μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel του Γερμανικού περιοδικού που έκανε λόγο για 600 δις ευρώ μόνο στην Ελβετία. Το ποσό αυτό θεωρείται υπερβολικό.
Το www.bankingnews.gr το τελευταίο μήνα συγκεντρώνει στοιχεία σε έρευνα που πραγματοποιεί με επίκεντρο τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό.

Με δεδομένο της ιδιαίτερης υφής αυτών των πληροφοριών και επειδή προφανώς δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι διάφορες εκτιμήσεις πρωτίστως θα παρουσιάσουμε την μεθοδολογία μας.
Επικοινωνήσαμε με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, με πηγές στο Λονδίνο, στην Κύπρο και προφανώς ζητήσαμε τις εκτιμήσεις των ελλήνων τραπεζιτών.
Παράλληλα λάβαμε υπόψη και το ισχυρό κεφάλαιο των εφοπλιστών του Λονδίνου που προφανώς αυξάνει τα τελικά ποσά.
Επίσης δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε όσα κεφάλαια μεταφέρθηκαν από χώρα σε άλλη χώρα.
Π.χ. ένας Έλληνας του Λονδίνου μπορεί να έχει καταθέσεις στην Ελβετία και ταυτόχρονα μέρος των καταθέσεων τους να το έχει μεταφέρει στο Λουξεμβούργο.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι οι καταθέσεις στο εξωτερικό δεν αφορούν κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλά καταθέσεις ελλήνων που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Με βάση αυτή την έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη συγκλίνουσες εκτιμήσεις οι καταθέσεις ελλήνων στην Ελβετία είναι 100 δις ευρώ, στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο αλλά και στο Λιχνενστάιν 60 δις ευρώ στην Κύπρο 8 δις και στην Σιγκαπούρη 2 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 170 δις ευρώ.  
Αν θεωρητικά επέστρεφαν έστω και τα μισά από τα 170  δις ευρώ στην Ελλάδα προφανώς το πρόβλημα ρευστότητας οι τράπεζες θα το έλυναν άμεσα…ωστόσο αυτό είναι θεωρητικό καθώς οι εφοπλιστές του Λονδίνου δεν έχουν κανένα λόγο να επαναπατρίσουν τα χρήματα τους καθώς ούτως ή άλλως «τα χρήματα αυτά διέμεναν» στο εξωτερικό.
Όσον αφορά την καθαρή εκροή από την Ελλάδα εκτιμάται σε 15 δις ευρώ τους τελευταίους 14 μήνες.
Όσον αφορά την Ελλάδα τελικώς ούτε ο Ιανουάριος του 2011 κατάφερε να ανακόψει την σχεδόν διαμορφούμενη τάση της μείωσης δηλαδή της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οι καταθέσεις μειώθηκαν εκ νέου τον Ιανουάριο σε σχέση με την τεχνικώς καλύτερη εικόνα του Δεκεμβρίου του 2010.
Κάθε Δεκέμβριο κατατίθενται οι τόκοι των καταθέσεων και επιχειρούνται λογιστικές ωραιοποιήσεις στα ταμειακά διαθέσιμα των εταιριών.
Έτσι κάθε Δεκέμβριο παρατηρείται μια σχετικώς διαφοροποιημένη εικόνα στις καταθέσεις που δεν είναι αντιπροσωπευτική.
Με βάση πληροφορίες τον Ιανουάριο οι καταθέσεις συνέχισαν να μειώνονται προς τα 207 με 207,5 δις ευρώ.
Τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 208,862 δις ευρώ.
Tον Δεκέμβριο οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 208,864 δις ευρώ.
Η μείωση των καταθέσεων, έως τώρα στο σύστημα έχει φθάσει στα 30 δις ευρώ ενώ με βάση τις εκτιμήσεις θα φθάσει στα 38 με 40 δις ευρώ έως το τέλος του 2011 ή 10 δις ευρώ λιγότερες καταθέσεις δηλαδή 198 με 200 δις ευρώ.  
Οι καταθέσεις αποδεικνύουν τον εσωτερικό πλούτο της χώρας των επιχειρήσεων και το νοικοκυριών.
Ο πλούτος αυτός που είναι πραγματικός σε ρευστό μειώνεται και αυτό αντικατοπτρίζει την μείωση του πλούτου της χώρας.
Οι εταιρίες μειώνουν τις καταθέσεις τους αλλά κυρίως τα νοικοκυριά καθώς πλέον υποχρεώνονται να τρώνε από τα έτοιμα.
Των νοικοκυριών οι καταθέσεις βρίσκονται στα 173,5 δις ευρώ από 196,86 δις ευρώ αρχές του 2010 δηλαδή μείωση 23 δις ευρώ με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου.
Στα νοικοκυριά η μείωση των καταθέσεων συνεχίζει να είναι μεγάλη.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η μείωση των καταθέσεων δεν αποδίδεται πλέον σε εκροή αλλά κυρίως σε δαπάνη στο εσωτερικό της χώρας.
Χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακή προοπτική, ώστε να σταματήσει η κατανάλωση των έτοιμων δηλαδή των καταθέσεων….

Επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr

Την ίδια στιγμή, «υπερβολή» χαρακτήρισε το του Der Spiegel που θέλει τους Έλληνες καταθέτες να διαθέτουν 600 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL δήλωσε ότι « 220- 230 δισεκατομμύρια είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων εντός της χώρας ... δεν μπορώ να έχω σαφή τάξη μεγέθους αλλά να είναι 100 - 150( στις Ελβετικές τράπεζες).

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης