Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υπάρχει τρόπος οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν κατά 12-13 δισ. τα κεφάλαια τους; – Βρέθηκε λύση για τα 68 δισ. κόκκινα δάνεια – Ούτε bad bank, ούτε NAMA, ούτε haircut – Συστήνουν υπεράριθμες διευθύνσεις παρακολούθησης των NPLs με ίδια μέσα

Υπάρχει τρόπος οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν κατά 12-13 δισ. τα κεφάλαια τους; – Βρέθηκε λύση για τα 68 δισ. κόκκινα δάνεια – Ούτε bad bank, ούτε NAMA, ούτε haircut – Συστήνουν υπεράριθμες διευθύνσεις παρακολούθησης των NPLs με ίδια μέσα
Υπάρχει τρόπος οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν κατά 12-13 δισεκ. ευρώ τα κεφάλαια τους, χωρίς αύξηση κεφαλαίου, χωρίς πώληση περιουσιακών στοιχείων χωρίς να μειώσουν δομικά τα στοιχεία ενεργητικού;
Ο τρόπος λέγεται αξιοποίηση, αξιολόγηση και παρακολούθηση των 68 δισεκ. ευρώ που  αποτελούν το μεγάλο βάρος του ελληνικού banking, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με βάση την παρελθούσα εμπειρία σε περιόδους όχι ύφεσης αλλά θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, οι τράπεζες από προβληματικά δάνεια κατάφερναν να ανακτούν περίπου το 28% με 30% των προβληματικών δανείων.
Κάθε δάνειο π.χ. επιχειρηματικό ή στεγαστικό φέρει εγγυήσεις, εξαιρούνται οι κάρτες και τα καταναλωτικά χωρίς εγγύηση όπου πάσχουν σχεδόν καθολικά στο ζήτημα της ανάκτησης κεφαλαίων.
Στα υπόλοιπα δάνεια που είναι μεγάλο ποσοστό των NPLs οι τράπεζες ανακτούσαν μέρος του δανείου.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το 2007 τράπεζα σε δάνειο 12 εκατ ευρώ μη εξυπηρετούμενο σε επιχειρηματικό όμιλο ανέκτησε μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 3,6 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα είχε χάσει τα 12 δισεκ καθώς είχε διενεργήσει πρόβλεψη και ανακτώντας τα 3,6 εκατ ευρώ ενίσχυσε κέρδη και στο τέλος τα κεφάλαια.
Η στρατηγική αυτή δεν είναι μεμονωμένη αλλά γενικευμένη και στο παρελθόν στην Ελλάδα σημειώθηκε και σημειώνεται κατά κόρον.
Εφόσον υπάρχουν 68 δισεκ. προβληματικά δάνεια και έναντι αυτών έχουν διενεργηθεί προβλέψεις περίπου 32-33 δισεκ. ευρώ σωρευτικά αν οι τράπεζες σε βάθος χρόνων καταφέρουν να ανακτήσουν το 20% όχι το 30% του παρελθόντος αλλά το 20% αυτό σημαίνει όφελος 12-13 δισεκ. στα κεφάλαια.
Αρχικά θα περάσουν στα κέρδη αλλά στο τέλος θα προστεθούν στα κεφάλαια.
Για να σημειωθεί αυτή η ευεργετική εξέλιξη για το ελληνικό banking χρειάζονται 2 προϋποθέσεις.
1)Σταθερά πάνω από 2% ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας
2)Ξεκάθαρη αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Αν η ύφεση δηλαδή ο αρνητικός ρυθμός του ΑΕΠ είναι πρόβλημα η ανεργία είναι ο δημιουργός των NPLs των προβληματικών δανείων.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σχέση ανεργίας και προβληματικών δανείων είναι ετεροχρονισμένη.
Η κορύφωση των προβληματικών δανείων έπεται της κορύφωσης της ανεργίας.
Δηλαδή αν π.χ. σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία στην Ελλάδα τα NPLs μπορούν να αυξάνονται για ακόμη 2-3 τρίμηνα μέχρι να ακολουθήσουν την γενική τάση μείωσης.

Ούτε bad bank, ούτε NAMA, ούτε haircut για τα προβληματικά δάνεια….

ΤτΕ και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση όσον αφορά την διαχείριση των 68 δισεκ. ευρώ που είναι τα NPLs, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα.
Το πρόβλημα συγκεντρώνεται σε  4 συστημικές τράπεζες.
Το NPLs ratio στην Πειραιώς είναι 33,2% ή 25,1 δισεκ. ευρώ.
Το NPLs ratio στην Alpha είναι 31,8% ή 16,3 δισεκ. ευρώ.
Το NPLs ratio στην Eurobank είναι 25,3% ή 12,3 δισεκ. ευρώ.
Το NPLs ratio στην Εθνική είναι 20,8% ή 14,5 δισεκ. ευρώ.

Οι 4 αυτές τράπεζες συγκεντρώνουν το 98% των NPLs στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει να βρεθεί μια ουσιώδης λύση.
Για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα του ελληνικού banking δηλαδή τα προβληματικά δάνεια ύψους 68 δισεκ. ευρώ υπάρχει λύση.
Ποια είναι αυτή η λύση;
Πρωτίστως να δούμε ποιες λύσεις δεν υιοθετούνται.
Α)Δεν θα συσταθεί ειδική εταιρία τύπου NAMA Ιρλανδίας (National Asset Management Agency) όπου θα διαχειρίζεται σχεδόν την πλειοψηφία των προβληματικών στεγαστικών δανείων ή ενδεχομένως και άλλων δανείων.
Η λύση αυτή παρ΄ ότι είναι πρακτική δεν έχει γίνει δεκτή από την Τρόικα.
Δεν θεωρεί ότι είναι η βέλτιστη λύση.
Β)Δεν θα υπάρξουν bad bank αυτό είναι απόλυτο.
Η ΤτΕ έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά μιας λύσης bad bank θεωρώντας ότι δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα.
Την άποψη της ΤτΕ έχει αποδεχθεί τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ.
Γ)Παρά τα κατά καιρούς ρεπορτάζ για σχεδιαζόμενα haircut στα δάνεια, μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να αποκλειστεί.
Haircut σημαίνει δαπάνη κεφαλαίου και κεφάλαιο δεν περισσεύει στο ελληνικό banking.

Ποια λύση προκρίνεται για τα προβληματικά δάνεια;

Η λύση που προκρίνεται είναι οι τράπεζες να δημιουργήσουν διευθύνσεις πιστωτικού κινδύνου που να παρακολουθούν τα προβληματικά δάνεια.
Κάθε τράπεζα θα συστήσει μια νέα διεύθυνση εκ του μηδενός με σημαντικά αυξημένο προσωπικό ώστε να διαχειρίζεται καθημερινά τα προβληματικά δάνεια.
Αυτή είναι η λύση που προκρίνει η ΤτΕ και φαίνεται ότι προκρίνει και η Blackrock.
Μάλιστα στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει εντός των επόμενων 10 ημερών θα υποβάλλει προτάσεις στην ΤτΕ για το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των προβληματικών δανείων….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης