Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H BNP Paribas το καλύτερο παράδειγμα για την χρηματιστηριακή εξέλιξη των ελληνικών τραπεζών – Ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε υπερτιμημένη ζώνη και κινείται αποκλειστικά από την εισρέουσα ρευστότητα των hedge funds που στο τέλος θα σορτάρουν

  H BNP Paribas το καλύτερο παράδειγμα για την χρηματιστηριακή εξέλιξη των ελληνικών τραπεζών  – Ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε υπερτιμημένη ζώνη και κινείται αποκλειστικά από την εισρέουσα ρευστότητα των hedge funds που στο τέλος θα σορτάρουν
Το πρόσφατο ράλι  στις τραπεζικές μετοχές καθοδηγείται από την ρευστότητα και όχι από τα θεμελιώδη επισημαίναμε πρόσφατα με αφορμή την εκτίναξη των μετοχών των τραπεζών.
Ήδη η αξία των 4 συστημικών τραπεζών φθάνει τα 24 δισεκ. ευρώ με χρηματιστηριακούς όρους ενώ το tangible book value αγγίζει τα 23,5 δισεκ. ευρώ.

Η Εθνική βρίσκεται στα 8,58 δισεκ. με βάση τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Η Alpha 6,9 δισεκ. ευρώ, η Πειραιώς 7,35 δισεκ. ευρώ και η Eurobank 2,3 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα παραμένει πως οι επενδυτές θα γνωρίζουν πότε οι ελληνικές τράπεζες είναι ορθά αποτιμημένες ή υπερτιμημένες;
Η απάντηση δίδεται μέσω της σύγκρισης με την BNP Paribas.
Η Γαλλική τράπεζα των 1,86 τρισεκ. ευρώ ενεργητικού και 65 δισεκ. ευρώ tangible book value και 66,4 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στο Γαλλικό χρηματιστήριο.
Η BNP Paribas διαθέτει 10,4% core tier 1 με βάση το αυστηρότερο σενάριο της Βασιλείας ΙΙΙ που αυτό σημαίνει ότι είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.
Παράλληλα λαμβάνει μέτρα πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Άρα το παράδειγμα της BNP Paribas είναι το καλύτερο για τις ελληνικές τράπεζες.
Με σύγκριση την BNP Paribas είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες με χρηματιστηριακούς όρους έχουν αγγίξει υπερτιμημένη ζώνη.
Αυτό δυστυχώς είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Αν η άνοδος στις τράπεζες συνεχιστεί οι επενδυτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
Η άνοδος θα αποδίδεται στην εισρέουσα ρευστότητα και όχι σε θεμελιώδη άρα τα hedge funds που έχουν στήσει πάρτι στο χρηματιστήριο – παρά τις διορθώσεις – θα επιδιώξουν μετά από μια καλή άνοδο να αποχωρήσουν είτε πουλώντας είτε σορτάροντας.
Τα hedge funds χρησιμοποιώντας τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες J P Morgan, Morgan Stanley, BofA και τις ευρωπαϊκές κυρίως UBS κ.α. έχουν χτίσει μεγάλες επενδυτικές θέσεις ειδικά στις τράπεζες και ακόμη ειδικότερα σε Πειραιώς και Alpha bank που αντικειμενικά εμφανίζουν και τις καλύτερες προοπτικές.
Όμως το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το πάρτι στο χρηματιστήριο, έχει συντελεστεί σε βαθμό 85% από hedge funds.
Γνωρίζοντας ότι δε θα εξασκήσουν τα warrants, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία, ποια είναι η σκοπιμότητα τους;
Το παιχνίδι έχει τόσες φορές επαναληφθεί που είναι διδακτικό.
Τα hedge funds ανεβάζουν την αγορά γιατί θέλουν να αποχωρήσουν από το χρηματιστήριο.
Για να αποχωρήσουν όμως θα πρέπει η αγορά να έχει υπεραποδώσει, να έχουν επιτύχει υψηλές αποδόσεις και ταυτόχρονα να έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα ανοδικά περιθώρια.
Έτσι λοιπόν οι μετοχές των τραπεζών με αποτίμηση 26,3 δισεκ. ευρώ βρίσκεται σε επίπεδα υπερτιμημένης ζώνης.
Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς ότι στόχος ειδικά για τις 3 συστημικές  τράπεζες είναι για τις μεν Εθνική και Πειραιώς οι τιμές των αμκ και για την Alpha τα 0,80 ευρώ.
Οι μετοχές των τραπεζών θα μπορούσαν να βρεθούν στις εξής τιμές 0,80 ευρώ η Alpha Βank, στα 1,7 ευρώ η Πειραιώς και η Εθνική στα 4,3 ευρώ που συνεπάγεται κεφαλαιοποίηση στα 10,2 δισ. ευρώ.
Η Eurobank επειδή ο στόχος της τιμής της αμκ είναι να διαμορφωθεί πάνω από τα 0,30 ευρώ περίπου στα 0,45 με 0,5 ευρώ θα επιχειρηθεί ανοδική κίνηση ώστε ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών να δίνει τιμή 0,45 ευρώ ίσως και λίγο υψηλότερα.
Οι κινήσεις των hedge funds έχουν ένα σημείο αναφοράς δηλαδή τον Νοέμβριο όπου λόγω της υποβάθμισης του χρηματιστήριου σε emerging market από την MSCI θα υπάρξουν εισροές έως και 1,5 δισεκ. δολαρίων.
Οι εισροές ωστόσο έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου για να κορυφωθούν τον Νοέμβριο.
Όμως αν δεχθούμε τις υφιστάμενες αποτιμήσεις ή ακόμη και τις μελλοντικές που επιδιώκουν τα hedge funds αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής θα φθάσει στα 10,2 δισεκ. ευρώ, της Alpha στα 8,7 δισεκ. στην Πειραιώς 8,6 δισεκ.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών μεταξύ άλλων ευνοεί και την εξάσκηση των warrants δηλαδή ευνοεί την προσπάθεια οι ιδιώτες μέτοχοι να αυξήσουν τις θέσεις τους στις τράπεζες μειώνοντας αναλογικά το ποσοστό συμμετοχή τους το ΤΧΣ.
Και ενώ όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα στα νέα stress tests θα καταγραφεί μείωση των κεφαλαίων των τραπεζών έως και 2% στο core tier 1 που σημαίνει θα μειωθούν τα κεφάλαια και τα tangible book value των τραπεζών.
Σε αυτή την περίπτωση με όρους P/BV το ακριβό θα καταστεί ακόμη ακριβότερο γιατί θα έχει μειωθεί ο παρανομαστής του book value των τραπεζών δηλαδή απλά θα έχουν μειωθεί τα κεφάλαια.
Βέβαια οι τράπεζες θα υλοποιήσουν ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους η Eurobank αμκ έως 1,8 δισεκ., η Εθνική πουλάει θυγατρικές π.χ. Πανγαία (ακίνητα) και Βαλκάνια, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν Πειραιώς και Alpha με ασφαλιστικές Βαλκάνια και άλλα.
Ενδεικτικά πρέπει να αναφέρουμε ότι π.χ. η Εθνική θα βρεθεί το επόμενο διάστημα με P/BV στο +…2 δηλαδή σε άκρως υπερτιμημένα επίπεδα.
Όλα αυτά πρέπει να αποτιμηθούν.
Εμείς τα καταγράφουμε από σήμερα για το μέλλον θα επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις για όλους.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης