Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η άποψη του bankingnews – Τραγικό σφάλμα δύο τράπεζες ΕΤΕ και Eurobank να διεκδικούν ταυτόχρονα 5,5 με 6 δισ. μέσω αμκ

Η άποψη του bankingnews – Τραγικό σφάλμα δύο τράπεζες ΕΤΕ και Eurobank να διεκδικούν ταυτόχρονα 5,5 με 6 δισ. μέσω αμκ
Η Eurobank πρέπει πρώτη να ολοκληρώσει την αμκ και σε επόμενη φάση η Εθνική
Τραγικό λάθος και επιπόλαιο σφάλμα δύο τράπεζες (ΕΤΕ και Eurobank) να διεκδικούν ταυτόχρονα 5,5 με 6 δισ.
Το www.bankingnews.gr θα παρουσιάσει την άποψη του κατανοώντας και την κρισιμότητα των στιγμών και την βαρύτητα των εξελίξεων.
Θεωρούμε μέγα λάθος αυτό που συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα.
Σαν πεινασμένοι έχουμε πέσει πάνω στις αγορές, οι οποίες δανείζουν την Ελλάδα και τις εταιρίες της….έως ότου γίνει κάποιο ατύχημα.
Μέχρι τώρα η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ σε ομολογιακό, σε αμκ 1,75 δισεκ. η Alpha bank σε αμκ 1,2 δισεκ. το ελληνικό κράτος μέσω private placement 3 δισεκ. έρχεται η Eurobank που θα αντλήσει 2,863 δισεκ. και…η Εθνική που σύρθηκε σε αύξηση να βιάζεται….να υλοποιήσει αύξηση 2,5 δισεκ. με 3 δισεκ.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τα 750 εκατ που θέλει να αντλήσει η ΔΕΗ μέσω ομολογιακού, ο Μυτιληναίος 500 εκατ και η MIG 80 -120 εκατ ευρώ, η Ελλάδα θα έχει δανεισθεί μόλις σε λίγες εβδομάδες πάνω από 13 δισεκ. ευρώ επίπεδα ρεκόρ.
Πιστεύουμε ότι πλησιάζει η ώρα που το σύστημα πρέπει να κάνει ένα μεγάλο stop γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ατύχημα χαλώντας βίαια το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Όμως δεν είναι μόνο η πείνα για άντληση νέων κεφαλαίων.
Θεωρούμε 100% απαράδεκτο και λάθος της Εθνικής τράπεζας να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου μαζί με την Eurobank.
Αφενός γιατί αυτοδιαψεύστηκε η διοίκηση της Εθνικής όταν δήλωνε πριν λίγο καιρό ότι θα καλύψει τα stress tests χωρίς αμκ και τώρα σέρνεται σε αύξηση κεφαλαίου.
Ενώ γνωρίζει η Εθνική ότι η Eurobank υλοποιήσει αμκ 2,863 δισεκ. ευρώ μια δύσκολη σίγουρα αύξηση έρχεται να αντλήσει 2,5 με 3 δισεκ. δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.
Ποια θα είναι αυτά τα προβλήματα;
1)Οι τιμές των αμκ και των δύο τραπεζών θα πέσουν ακόμη περισσότερο.
Π.χ. στην Eurobank ο στόχος ήταν η αμκ να υλοποιηθεί στα 0,35 ευρώ αλλά τώρα θα υλοποιηθεί στα 0,30 ευρώ.
Η Εθνική θα υποχρεωθεί σε τιμή αύξησης κεφαλαίου 2,5 με 3 ευρώ με πιθανότερο σενάριο προς τα 2,5 ευρώ.
2)Θα πείτε ορισμένοι ότι μα και η Alpha και Πειραιώς δεν άντλησαν κεφάλαια ταυτόχρονα;
Ναι αλλά υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά.
Η Πειραιώς και η Alpha bank προσδιόρισαν τις τιμές των αμκ με οριακά discount σε σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές.
Η Πειραιώς στην τιμή των 1,7 ευρώ έναντι 1,71 ευρώ της προηγούμενης αμκ και με discount 14,5% επί της χρηματιστηριακής τιμής.
Η Alpha bank με τιμή 0,65 ευρώ έναντι 0,44 ευρώ της προηγούμενης αμκ και με discount μόλις 7,5% επί της χρηματιστηριακής τιμής.
Η Eurobank θα υλοποιήσει αμκ στην τιμή των 0,30 ευρώ που σημαίνει discount 80,5% σε σχέση με τα 1,54 ευρώ που ήταν η τιμή της αμκ του 2013.
Η Εθνική επίσης θα υλοποιήσει αμκ σε τιμή 2,5 με 3 ευρώ έναντι 4,29 ευρώ που ήταν η τιμή της προηγούμενης αμκ του 2013 δηλαδή discount 38%.
Δηλαδή Πειραιώς και Alpha bank δεν ζημίωσαν τον παλαιό μέτοχο, ουσιαστικά δεν υπήρξε dilution στην Εθνική το dilution είναι δραματικό.
3)Η Eurobank δικαιολογείται γιατί έχει κρατικοποιηθεί, έχει αλλάξει η διοίκηση και προσπαθεί να ιδιωτικοποιηθεί.
Η Εθνική δεν δικαιολογείται γιατί η διοίκηση της τράπεζας δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και ξαφνικά, συρόμενη από τις εξελίξεις, επείγεται να την υλοποιήσει.
Η Εθνική κατά την άποψη μας είναι εκτεθειμένη.
Γιατί;
Τι έχει να πει στον επενδυτή που αγόρασε στα 4,17 ευρώ την μετοχή όταν η διοίκηση τον διαβεβαίωνε ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου;
(Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ότι δεν θα χρειαστεί αμκ η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε στα 4,17 ευρώ)
Τι έχει να πει στον μέτοχο που το 2013 του ζήτησε να συμμετάσχει στα 4,29 ευρώ και σερνόμενη πλέον θα υλοποιήσει νέα αμκ στα 2,5 με 3 ευρώ;
Τι έχει να πει στον μέτοχο για το dilution που θα υποστεί;
Η διοίκηση έχει ευθύνες και πως αυτές θα καταλογιστούν;
4)Θεωρούμε επιχειρηματικά ανέντιμη πράξη- νομικά δικαιούται να υλοποιήσει όπτε θέλει αμκ αλλά όχι ηθικά -  την στάση της Εθνικής, καθώς η άμεση υλοποίηση της αμκ – που διέψευδε έως πρότινος – θα πλήξει και την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Κατά την άποψη μας η διοίκηση της Εθνικής όπως υποχρεώθηκε να υλοποιήσει αμκ έτσι και τώρα πρέπει να υποχρεωθεί να υλοποιήσει αμκ σε μεταγενέστερη φάση από την Eurobank.
Η Eurobank πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να υλοποιήσει την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 2,863 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης