![Γιατί αποστασιοποιούνται οι ξένοι από το ΧΑ και τις τράπεζες;](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/7a6409a35f8223f856dc99651cb33cb1_XL.jpg?NotFound146523_225)
γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Μετά από μήνες ανόδου στο ΧΑ και τα διεθνή χρηματιστήρια , τουλάχιστον η εσωτερική αγορά εισήλθε σε φάση διόρθωσης μέσω μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης και επιλεκτικών ρευστοποιήσεων ειδικά στις τράπεζες.
Η κίνηση Κωστόπουλου στην Alpha να πωλήσει 9 εκατ μετοχές είναι ένδειξη ότι και οι μεγαλομέτοχοι λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και ότι ουσιαστικά δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν άλλες πρακτικές , κοινώς να δανεισθούν ή να επενδύσουν νέα κεφάλαια.
Παράλληλα καθίσταται όλο και πιο αντιληπτό ότι τα κέρδη των τραπεζών προήλθαν όχι από οργανική ανάπτυξη άρα από επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων από κυρίως από πωλήσεις ομολόγων. Όμως τα ομόλογα δεν θα μπορούν να συντηρούν την κερδοφορία των τραπεζών συνεχώς. Στο 9μηνο οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη 1,93 δις ευρώ ενώ τα έκτακτα έσοδα φθάνουν τα 1,6 με 1,7 δις ευρώ.
Οι ξένοι έχουν ανακρούσει πρύμαν και ενώ παραμένουν αισιόδοξοι για την διεθνή ανάκαμψη είναι περισσότερο προβληματισμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Απόρροια αυτών είναι να καθίστανται πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις τους για την κερδοφορία των τραπεζών.
Π.χ. το 2010 τα στεγαστικά δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 6% και τα καταναλωτικά με ρυθμό 3%.
Είναι κατανοητό ότι ο πήχης των προσδοκιών αναπροσαρμόζεται για τους ξένους.
Ταυτόχρονα τα Credit Default swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχουν αυξηθεί καθώς οι ξένοι θεωρούν ότι έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι η εικόνα της χώρας ως προς τα οικονομικά της μεγέθη κοινώς η αξιοπιστία της έχει τρωθεί.
Οι ξένοι ανησυχούν όχι ότι κινδυνεύει η χώρα αλλά ότι θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.
Η αβεβαιότητα αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Όμως η συμπεριφορά των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες και το ΧΑ έχει μεταβληθεί και για λόγους που σχετίζονται με τις τακτικές των ξένων.
1)Τα bonus έκλεισαν στις διεθνείς τράπεζες. Κοινώς ότι πέτυχαν οι managers το πέτυχαν και με βάση τις επιδόσεις τους θα πάρουν τα bonus. Άρα δεν έχουν πλέον μεγάλο κίνητρο να συνεχίζουν να επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις.
2)Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία οι διεθνείς τράπεζες διακρατούν μεγαλύτερη ρευστότητα από ότι στο παρελθόν αγγίζει το 25% με 26% σε περιπτώσεις όπως η Citigroup ή η J P Morgan κ.α.
Μεγαλύτερη διακράτηση ρευστότητας σημαίνει λιγότερη ρευστότητα προς επενδύσεις.
3)Στο παρελθόν τα hedge funds και τα private equity υπερμόχλευαν τα assets τους και δανείζονταν έως και 10 με 12 φορές τα κεφάλαια τους για να υλοποιήσουν επενδύσεις.
Σε αυτή την συγκυρία έχει ανακοπεί ο υπερδανεισμός και οι επενδυτές έχουν καταστεί πιο συντηρητικοί.
Όμως γιατί οι τράπεζες πιέζονται;
Οι λόγοι της πίεσης που ασκούνται στις τράπεζες θα πρέπει να αποδοθούν στην επικρατούσα αντίληψη των επενδυτών ότι αν η οικονομία βρεθεί υπό πίεση , οι τράπεζες θα υποστούν επιπτώσεις.
Οι ξένοι ανησυχούν και για τον ετεροχρονισμό φάσης που επιδεικνύει η εκδήλωση του φαινόμενου των επισφαλειών. Δηλαδή εκτιμούν ότι οι περισσότερες επισφάλειες θα εμφανισθούν προσεχώς.
Ίσως στην Ελλάδα τα υψηλά των επισφαλειών να μην απέχουν πολύ , στα Βαλκάνια όμως παρά τα εμφανή σημάδια σταθεροποίησης θα κορυφωθούν μάλλον προς τα μέσα του 2010. Αυτό σημαίνει ότι και το 2010 η συμμετοχή των κερδών από το εξωτερικό δεν θα είναι μεγάλη.
Τα έκτακτα κέρδη αποτελούν την ατμομηχανή της κερδοφορίας , οι αγοραπωλησίες ομολόγων έχουν καταστεί κερδοφόρες αλλά δεν αποτελούν σταθερά έσοδα.
Πέτρος Λεωτσάκος
Σχόλια αναγνωστών