Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

"Η αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ξεκινά... ή η Κατάρ(α) σπάει;"

"Η αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ξεκινά... ή η κατάρα σπάει", αναφέρει νέο δημοσίευμα των Financial Times, σχολιάζοντας το mega deal μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank.
"Ένα διπλά ευχάριστο νέο έκανε τις ελληνικές παραλίες... ανάστατες το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Η Alpha Bank και η Εurobank, η δεύτερη και η τρίτη αντίστοιχα μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, προχωρούν σε συγχώνευση. Και όχι μόνο αυτό... Στο νέο σχήμα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το Κατάρ", τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ένα deal μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Εurobank, Πειραιώς) αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό. Φήμες υπήρξαν άλλωστε κάποια στιγμή για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς μεταξύ των 4 τραπεζών.
Σύμφωνα με τους FT, το εν λόγω deal ήταν αποτελέσμα μιας σειράς πιέσεων:
- Οι δύο τράπεζες βρίσκονταν σε δυσμενή θέση, όσον αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω των αγορών.
- Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν την άφιξη της Blackrock στην Αθήνα....
- Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει απώλειες άνευ προηγουμένου στο ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και δύο εβδομάδες. Alpha και Eurobank έχουν χάσει το 22-25% της αξίας τους από τις 16/8.
- Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, ότι όποια τράπεζα προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να κρατικοποιηθεί.

Σπάει η Κατάρ(α);


Μετά από αρκετές, μάταιες, προσπάθειες να εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία (π.χ. Λιμάνι Αστακού, Ελληνικό), φαίνεται πως κάτι αλλάζει... αναφέρουν επίσης οι FT. Η συζήτηση περί "κατάρας" μοιάζει πλέον να ανήκει στο παρελθόν... Η κατάρα έσπασε...
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγχώνευση μεταξύ των Alpha Βank και Eurobank φέρνει στο φως και μια ακόμη πτυχή. Το νέο σχήμα αποκαθηλώνει από το βάθρο την Εθνική, ως τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη τράπεζα της Ελλάδας. Κατά τους FT,  μια συνεργασία της Εθνικής με την Πειραιώς είναι μονόδρομος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης