Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το momentum στον Κυριάκο, η μπάλα στον Αλέξη – Μάχη για δύο το πολιτικό σκηνικό

Το momentum στον Κυριάκο, η μπάλα στον Αλέξη – Μάχη για δύο το πολιτικό σκηνικό
Ξεκάθαρος ο νέος διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Οι δημοσκοπήσεις της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά και της Alco για το Πρώτο Θέμα, οι οποίες δίνουν το προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου 3 με 4 ποσοστιαίες μονάδες, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναμφίβολα το momentum είναι με το μέρος του καθώς είναι αυτός που προβάλλει ως ο πολιτικός της ανανέωσης, της αλλαγής, του τέλους του λαϊκισμού.
Momentum, το οποίο ενισχύεται και από τη δυσαρέσκεια που εισπράττει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του όχι μόνο λόγω της προώθησης νέων, δυσάρεστων μέτρων αλλά κυρίως λόγω της ματαίωσης της ελπίδας που είχε δημιουργήσει η δική του εκλογή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας εξακολουθούν να «πληρώνουν» τα όσα εύκολα και πλουσιοπάροχα εξήγγειλαν πριν περίπου έναν χρόνο, ενόψει της ανάληψης της εξουσίας, και παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει η συμφωνία του καλοκαιριού με τους εταίρους και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Παρόλο αυτά ο Τσίπρας έχει ακόμα το πάνω χέρι.
Η λαϊκή εντολή που έχει λάβει είναι εξαιρετικά νωπή.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να ελέγχει τους 153 βουλευτές του ενόψει των κρίσιμων νομοσχεδίων που έρχονται, άρα το «ατύχημα» και το σενάριο πρόωρων εκλογών μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.
Συνεπώς, είναι στο χέρι του να συνεχίσει με γοργά βήματα την υλοποίηση του κυβερνητικού του έργου.
Εάν προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (π.χ. ασφαλιστικό, φορολογικό αγροτών, κα.), «αντέξει» στις κοινωνικές αντιδράσεις και στην πίεση των εταίρων, και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, θα καταφέρει να αλλάξει προς όφελος του τους συσχετισμούς.
Εάν κωλυσιεργήσει, η φθορά του θα αυξηθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς.
Ωστόσο, είναι προφανές πως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είναι έτοιμοι ακόμα για να σταθούν απέναντι στον Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλουν χρόνο για να οργανωθούν και να περάσουν επί της ουσίας στην πολιτική αντεπίθεση.
Το στίγμα της ΝΔ θα φανεί πολύ σύντομα, όταν θα κληθεί να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα που θέλουν λύσεις και απαντήσεις και όχι ανέξοδες κριτικές.
Εκεί θα φανεί η ουσία του πολιτικού λόγου, της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, εκεί θα φανεί εάν ο κ.Μητσοτάκης μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, δεδομένου ότι σε τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό.
Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το νέο διπολισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον Τσίπρα πως περαιτέρω καθυστέρηση δεν θα γίνει ανεκτή, ιδιαίτερα τώρα που διαφαίνεται να ξεπροβάλλει μια πολιτική εναλλακτική.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης