Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ξένοι επενδυτές του Χ.Α. φοβούνται ότι «παίζουν» για μια χαμένη χρηματιστηριακή χρονιά

tags :
Οι ξένοι επενδυτές του Χ.Α. φοβούνται ότι «παίζουν» για μια χαμένη χρηματιστηριακή χρονιά
Οι ξένοι επενδυτές  ρίχνουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι τελευταίοι εναπομείναντες ξένοι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο γενικός δείκτης χθες έκανε βουτιά 5,70% και υποχώρησε στις 526,44 μονάδες. Συνολικά 8,4 δισ ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016.
Σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί οι ανακεφαλαιοποίημενες συστημικές τράπεζες που οι τιμές των μετοχών σημειώνουν βουτιά έως 50% από τις τιμές των ΑΜΚ που τοποθετήθηκαν οι ξένοι επενδυτές.
Έβαλαν «ζεστό χρήμα» 4,5 δισ ευρώ και σήμερα χάνονται εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή αυτοί που στήριξαν και συμμετείχαν στις ΑΜΚ μετρούν ζημιές στα χαρτοφυλάκια τους.
Στην Τράπεζα Πειραιώς τοποθετήθηκαν στα 0,30 λεπτά ανά μετοχή και σήμερα η αξία της είναι στα 0,159 λεπτά του ευρώ , στη Eurobank αγόρασαν στο 1 ευρώ και σήμερα η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει στα 0,72 λεπτά, η Εθνική Τράπεζα στα 0,232 ευρώ όταν η ΑΜΚ έγινε στα 0,30 ευρώ, η Alpha Bank στα 1,71 ευρώ από 2 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή κατρακύλα λέει κάτι πολύ απλό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να υλοποιήσει αυτά που πρότεινε και έφερε προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2015.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει να αναμετρηθούν με αυτά που συμφωνήθηκαν διότι σε άλλη περίπτωση η χώρα θα βρεθεί αρχικά σε νέα πολιτικά αδιέξοδα και στη συνέχεια σε οικονομικά.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατρακυλά χωρίς να υπάρχει μέλλον.
Γιατί βρίσκεται ο γενικός δείκτης στις 526 μονάδες;
Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη ενώ οι ειδικοί πιθανολογούν πιο χαμηλά επίπεδα.

Τα αίτια της κατρακύλας

Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει αρνητικά μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα η οποία προεξοφλεί ότι δεν θα λάβει την αξιολόγηση από τους θεσμούς.
Αν επαληθευτούν οι φόβοι τους το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα είναι σε θέση να πάρει τα… πάνω και οι επενδυτές το μόνο που θα κάνουν θα είναι οι πωλήσεις.
Αν η Ελλάδα δεν πάρει την αξιολόγηση δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ξένος επενδυτής με χαρτοφυλάκιο 300 εκατ. ευρώ στο Χ.Α. διερωτάται πόσα δισεκατομμύρια πρέπει να χαθούν ακόμη για να βρει η χώρα το δρόμο της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας.
Το βέβαιο είναι ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν στον ορίζοντα πρόωρες Εθνικές εκλογές.
Στην περίπτωση αυτή λένε οι ειδικοί του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ελάμβανε πιο αισιόδοξα μηνύματα.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει αυτά που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015.
Ακόμη και η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco δεν θα αλλάξει την εικόνα διότι το σημερινό διακύβευμα της κυβέρνησης είναι αξιολόγηση από τους Θεσμούς.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν την πολιτική στροφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία έχασε τον τραπεζικό κλάδο με την ανακεφαλαιοποίηση και διερωτάται ο απλός επενδυτής και πολίτης αυτής της χώρας.
Τι άλλο πρέπει να χαθεί;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης