Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το τέλος των ψευδαισθήσεων – Λύσεις από Τσίπρα, εναλλακτικές προτάσεις από Μητσοτάκη ζητά η κοινωνία

Το τέλος των ψευδαισθήσεων – Λύσεις από Τσίπρα, εναλλακτικές προτάσεις από Μητσοτάκη ζητά η κοινωνία
Σταθερότητα, έξοδος από την κρίση και βελτίωση της καθημερινότητας το ζητούμενο όλων
Κατά κάποιο περίεργο τρόπο όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προχθεσινή συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε».
Πρώτα από όλους η κυβέρνηση, της οποίας οι φόβοι για μια μεγάλη και δυναμική αντικυβερνητική διαδήλωση δεν επιβεβαιώθηκαν.
Διότι μπορεί οι έρευνες της κοινής γνώμης να καταγράφουν σαφέστατα τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την κατακραυγή κατά του κυβερνητικού έργου, αλλά στο «πεζοδρόμιο» κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε.
Άρα η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως ένα ακόμα «πάτημα» για να υποστηρίξει το επιχείρημα πως η κοινωνία, αν και περνά δύσκολα, τηρεί στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση αναμένοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής της.
Εξέλιξη που αν μη τι άλλο εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία έχει ποντάρει αποκλειστικά στον χρόνο για να αλλάξει τα εις βάρος της δεδομένα.
Εξίσου ικανοποιημένη και η ΝΔ.
Διότι η επιλογή της να κρατήσει αποστάσεις – παρά τους ισχυρισμούς Φίλη – από την εν λόγω συγκέντρωση δικαιώθηκε καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τον μικρό αριθμό των διαδηλωτών και να της επιτεθεί για αποτυχημένη αντιπολιτευτική εκστρατεία.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στη ΝΔ να υποστηρίξει πως επρόκειτο για μια αυθόρμητη διαδήλωση, η οποία ξεπήδησε από το Διαδίκτυο και κατάφερε (πέρα από το να αναδείξει το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης) να κινητοποιήσει μερικές χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευση τους κατά της κυβέρνησης για τα όσα τους υποσχέθηκε και για τα όσα τελικά κάνει.
Μάλιστα, από τη ΝΔ «επενδύουν» και στην επόμενη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» κατά το φθινόπωρο, όταν και θα έχει ανοίξει το θέμα των εργασιακών και θα τρέχει και ο λογαριασμός των φόρων, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και δυναμικότερη.
Ανεξάρτητα από το πώς θα αναγνώσει κανείς την προχθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, κάποια χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν.
Πρώτα από όλα η κοινωνία παρά τις δυσκολίες της, επιθυμεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και περιμένει από την κυβέρνηση (αλλά και την αντιπολίτευση) προτάσεις, δράσεις και κυρίως λύσεις στα καθημερινά αδιέξοδα της.
Δηλαδή δεν ποντάρει πλέον στη δύναμη της «εικόνας» από τη «μάχη του πεζοδρομίου».
Απορρίπτει την εφήμερη δυναμική της αντίδρασης (και τα στοιχεία του θεατρινισμού της) και περιμένει συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Και βάσει αυτών θα κρίνει.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κοινωνία έχει κατεβάσει τα χέρια και παρακολουθεί αμήχανη ή αμέτοχη.
Αντιθέτως, το ότι δεν εκφράζει το θυμό της όπως τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει και την ωριμότητα που διακατέχει πλέον μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Ότι δεν υπήρξαν κραυγές, φασαρίες, ένταση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απογοήτευση, δυσαρέσκεια και κάπου στο βάθος και απόγνωση.
Η κοινωνία πλέον έχει συνείδηση της κατάστασης και δύσκολα παραμυθιάζεται.
Και αυτό όχι μόνο πρέπει να το ξεπεράσουν αλλά πρέπει και να το διαχειριστούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης