Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση η ψήφιση και εφαρμογή των νέων μέτρων - Επικοινωνιακό μπαράζ ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι είναι… τα τελευταία μέτρα – Πάνω από 7 βουλευτές αντιδρούν - Αντάρτικο από ΠΑΣΟΚ και φήμες για ανασχηματισμό...

Μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση η ψήφιση και εφαρμογή των νέων μέτρων - Επικοινωνιακό μπαράζ ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι είναι… τα τελευταία μέτρα – Πάνω από 7 βουλευτές αντιδρούν -  Αντάρτικο από ΠΑΣΟΚ και φήμες για ανασχηματισμό...
(upd3)Πριν ακόμη ανακοινωθούν τα μέτρα των 11,5 δις. ευρώ και πριν ακόμη τεθούν προς κοινοβουλευτική επεξεργασία, οι κοινωνικές ομάδες που θίγονται (σχεδόν όλες) και οι βουλευτές των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ήδη βρίσκονται στα χαρακώματα... Η κυβερνητική συνοχή απειλείται εμφανώς, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού...
Η βόμβα ήρθε από τον Γ. Δατσέρη, εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου. Ο κ. Δατσέρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετέχει το ΠΑΣΟΚ πιο ενεργά στην κυβέρνηση ή ακόμα να θέσει και θέμα αλλαγής του πρωθυπουργού, φουντώνοντας τα σενάρια για ανασχηματισμό....
Είτε με πλήρη συμφωνία, είτε αναγκαστικά, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων των 11,5 δις. ευρώ. Το ζητούμενο δεν είναι η συμφωνία μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, αλλά η ψήφιση των μέτρων, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. Κι εκεί έχουν ρίξει το βάρος τους οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για να αποφευχθούν οι διαρροές στην ψηφοφορία, οι οποίες θα προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή και θα δώσουν πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει βάλει ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα φτάσουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να «κλειδώσει» και τις ψήφους των βουλευτών του, εν όψει της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς, στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κατά την οποία αναμένεται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, πρόκειται να επαναλάβει στους βουλευτές της ΝΔ ότι οι συνθήκες απαιτούν τη λήψη αυτών των μέτρων, καθώς και ότι θα είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πακέτο. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, κατακρίνουν αυτό το επικοινωνιακό τρικ της «τελευταίας φοράς», καθώς είχε χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και από την προηγούμενη κυβέρνηση πλήττοντας την αξιοπιστία της. Μάλιστα, με δεδομένη την μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση το 2012, η πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε να καλυφθεί το κενό είναι σχεδόν σίγουρη.
Η «γαλάζια» ΚΟ παρακολουθεί όμως μουδιασμένη τη δημόσια συζήτηση που γίνεται, τις διαρροές, τα δημοσιεύματα, αλλά και τις πληροφορίες για το περίφημο πακέτο των νέων μέτρων. Ουδείς έχει ενημέρωση για το τι πραγματικά ισχύει, ενώ ταυτόχρονα η κοινωνική βάση της ΝΔ δυσανασχετεί σε ενδεχόμενη λήψη μέτρων που θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητά της. Αυτό το μήνυμα έλαβαν οι βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων το μετέφεραν αρμοδίως και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο φόβος των απρόθυμων ή απείθαρχων βουλευτών κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο και ήδη μελετούν με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους και παράλληλα θα αρχίσει και ο ασφυκτικός έλεγχος σε όσους θεωρούνται ύποπτοι να δημιουργήσουν προβλήματα. Και αυτό, για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ανταρσία, όπως αυτή που καταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου από 20 βουλευτές και τις διαγραφές που ακολούθησαν.
Ήδη τα επιτελεία των τριών κομμάτων είναι σε ανοικτή γραμμή και καταγράφουν πιθανούς αντάρτες ενόψει της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πέραν των Βουδούρη, Μιχελογιαννάκη από τη ΔΗΜΑΡ και των Σκανδαλίδη, Κρεμαστινού από το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν κι άλλοι δέκα περίπου βουλευτές από τα τρία κόμματα που μέχρι στιγμής είναι αρνητικοί να ψηφίσουν τις περικοπές των συντάξεων. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι στα έδρανα της νέας Βουλής κάθονται τρεις βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από την Αστυνομία, η οποία θίγεται μέσω των ειδικών μισθολογίων (οι κκ. Δ. Κυριαζίδης, Η. Βλαχογιάννης και Αθ. Νταβλούρος). Οι πρώτοι δύο έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα!
Ήδη μάλιστα, έχουν διατυπωθεί και επισήμως κάποιες αντιδράσεις. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μετά την ομιλία Σαμαρά, ζήτησε ξαφνικά τον λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης. «Σας ενημερώνω ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου κανένας δικαστικός δεν θα ξανανέβει στην έδρα» τόνισε προειδοποιώντας για τις κινητοποιήσεις που έρχονται από τους δικαστικούς λόγω των περικοπών που προγραμματίζονται στις αποδοχές τους. Στην παρατήρησή του αντέδρασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία, αλλά το περιστατικό είναι ενδεικτικό του τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και σε ερώτηση αν ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής και λόγω των περικοπών στην υγεία, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα κρατήσει Βουλή στην ψηφοφορία για τα μέτρα, σημειώνοντας ότι πρώτα αναμένει να δει το συνολικό πακέτο.
Όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το νέο πακέτο των μέτρων θα ψηφιστεί από τη Βουλή με μια ψηφοφορία η οποία προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατόν, πιθανόν μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά σίγουρα πριν από τις 18 Οκτωβρίου που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αν και με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία.
Οι τελικές αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και αφού προηγηθούν νέες διαβουλεύσεις, μήπως και βρεθεί κάποιος τρόπος να περιοριστούν τα πιο ακραία και τα πιο επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κλειδώσουν τα μέτρα.
«Προσπαθούμε να βρούμε τη δικαιότερη δυνατή λύση σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για αποφάσεις που δεν θα ήθελε να πάρει κανένας, αλλά είναι αναγκαίες και θα είναι οι τελευταίες», τόνισε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι τα μέτρα θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάπτυξης και σημείωσε ότι «αυτά τα 11,5 δισ. ευρώ είναι το ποσόν που πρέπει να εξοικονομηθεί για να αρχίσουμε να ανακτούμε την οικονομική ανεξαρτησία μας». «Είναι αυτό που λείπει για να έρθουμε "ίσα βάρκα- ίσα νερά" σε έσοδα και δαπάνες. Διότι δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει η χώρα μας, κάθε ώρα που περνά, κάθε μέρα που περνά, να δημιουργεί νέο χρέος. Θέλουμε την ανεξαρτησία μας, θέλουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε, δε, πως εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τη δόση των 31,5 δισ. «ένα μεγάλο μέρος θα πάει στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου».
«Αυτό που θέλουμε είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών να οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης