Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ELA διασώζει την ρευστότητα των τραπεζών αλλά καταστρέφει την κερδοφορία – Σε τόκους πληρώνουν μηνιαίως έως 307 εκατ – Το ELA να αντικατασταθεί από την ΕΚΤ - Χωρίς αντίκρισμα για τις τράπεζες η απόφαση για collaterals στα ελληνικά ομόλογα….

 Το ELA διασώζει την ρευστότητα των τραπεζών αλλά καταστρέφει την κερδοφορία  – Σε τόκους πληρώνουν μηνιαίως έως 307 εκατ – Το ELA να αντικατασταθεί από την ΕΚΤ - Χωρίς αντίκρισμα για τις τράπεζες η απόφαση για  collaterals στα ελληνικά ομόλογα….
To ELA ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας της ΤτΕ είναι ένα ζωτικότατο εργαλείο για τις ελληνικές τράπεζες.
Αντλούν ρευστότητα μεταξύ 100-123 δις ευρώ και λειτουργεί ως μηχανισμός αντιστάθμισης της πολιτικής της ΕΚΤ σε ακραίες περιπτώσεις.

Όταν οι τράπεζες έχασαν το δείκτη core tier 1 στο 8% η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται ελληνικά assets των τραπεζών ως εγγύηση και έτσι μειώθηκε η παρεχόμενη ρευστότητα από 30 σε 5 δις ευρώ.
Αντιστοίχως το ELA εκτοξεύθηκε από 100 στα 123 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν ρευστότητα αλλά την πληρώνουν πανάκριβα.
Μόνο για τον Νοέμβριο πλήρωσαν 307 εκατ σε τόκους καθώς το ELA έχει επιτόκιο 3%.
Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν πληρώσει σε τόκους 807 εκατ ευρώ και προφανώς καθίσταται αντιληπτό ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών πρέπει να δίδεται με λογικό κόστος.
Οι εκδοχές είναι δύο
1)Οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν core tier 1 άνω του 9% άμεσα σήμερα αύριο.
Η ΕΚΤ θα μπορεί σταδιακά να δανείζει περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες με επιτόκιο 0,75% από 3% του ELA το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται.
2)Λόγω πιστοληπτικής διαβάθμισης υπάρχει ένα θέμα με την αποδοχή ορισμένων assets ωστόσο θα μπορούσε να συναποφασιστεί να μειωθεί το κόστος του ELA.
Να σημειωθεί ότι στο 3% επιτόκιο του ELA το 1% καταλήγει ως έσοδο στο ελληνικό κράτος.  

Χωρίς αντίκρισμα η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως collaterlas από την ΕΚΤ

Η απόφαση να  άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων, ως collaterals, ως εγγυήσεις δηλαδή, η ΕΚΤ δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα καθώς πούλησαν όλα τους τα ομόλογα στο σχέδιο επαναγοράς χρέους.
«Η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και τα assets  με αναδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ως εγγύηση στους μηχανισμούς πιστώσεων, αρχής γεννωμένης από τις 21 Δεκεμβρίου».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε «επιλεκτική χρεοκοπία», εξαιτίας της έναρξης του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
Σημειώνεται εδώ ότι το ίδιο είχε συμβεί και τον Μάρτιο, μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ως αποτέλεσμα του PSI.
Το πρακτικό αποτέλεσμα για τις τράπεζες ως προς το σκέλος των ομολόγων είναι μηδέν καθώς πλέον δεν κατέχουν ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης