Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ – Γιατί ξεχωρίζει η υποψηφιότητα Κατρίνη

Κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ – Γιατί ξεχωρίζει η υποψηφιότητα Κατρίνη
Ο σοσιαλδημοκράτης θέλει μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, απέναντι στην συντήρηση και τα συμφέροντα
Στα δημοσιογραφικά γραφεία θεωρείται πολύ σοβαρός για την ελληνική πολιτική σκηνή, πολύ αριστερός για το ΠΑΣΟΚ της τελευταίας δεκαετίας και καθόλου νάρκισσος για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, απλά για την καταγραφή και την τοποθέτηση στην κομματική ιεραρχία με το παράσημο του υποψηφίου προέδρου.
Με τη φράση «είμαι ο μόνος που μιλάει για μεγάλη παράταξη, για ένα νέο σχηματισμό εξουσίας» και συμπληρώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελέσει “μπαλαντέρ” του κυρίου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο να μην είναι αυτοδύναμος στις επόμενες εκλογές», ο Μιχάλης Κατρίνης έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας του ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο στην ηγεσία του.
Άλλωστε συχνά-πυκνά στις δημόσιες τοποθετήσεις περιέγραφε πολύ προσεχτικά το ΠΑΣΟΚ ως ένα μάλλον συντηρητικό κόμμα που έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες του και κυρίως από την παραγωγή πολιτικής.
Ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει όσο λίγοι την παράταξη που υπηρέτησε από μικρό παιδί, όταν εντάχθηκε μαθητής ακόμη στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και ακολούθησαν όλα τα στάδια ανέλιξης στην κομματική ιεραρχία.
Από το 2007 βουλευτής Ηλείας, πρώτος σε όλη την Ελλάδα σε ποσοστό εκλεξιμότητας, καθώς συγκεντρώνει το 75% των συνολικών ψήφων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, ήταν ο άνθρωπος που οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ εμπιστεύονταν για τις δύσκολες αποστολές που απαιτούσαν όμως και ένα θεσμικό κύρος.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν ακολουθήσει παράλληλες πορείες από τα φοιτητικά τους χρόνια.
Ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΠ, οργανωτικοί και οι δύο, πιο πολιτικός ο Κατρίνης, αν δεχτούμε όσα λένε οι σύντροφοι τους από την πρώτη τους.
Με σεβασμό μεταξύ τους, αλλά και πολιτικές διαφωνίες.
Κεντρώο ΠΑΣΟΚ και εκσυγχρονιστής θεωρούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ένας Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης που θα έδινε μάχη για την επιστροφή του κόμματος σε σοσιαλιστική προοπτική ο Μιχάλης Κατρίνης.
Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε τον Κατρίνη για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα χρόνια της «εξορίας» στις Βρυξέλλες.
Ο οδοντίατρος από το Πελόπιο Ηλείας, που τον κέρδισε η πολιτική, ήταν ο άνθρωπος που αντιμετώπισε στη Βουλή όχι μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα σε εποχές που οι σχέσεις των δύο κόμματων δεν περνούσε την καλύτερη φάση της.
Και αν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι σχέσεις ήταν πάντα συγκρουσιακές, με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πάντα μια αίσθηση αμοιβαίας συμπάθειας και εκτίμησης που συχνά τροφοδοτούσε τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων.
Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι οι συριζαίοι, που μπροστά στην ένδεια στελεχών να αναλάβουν στη μετά Τσίπρα εποχή, ανέφεραν χαριτολογώντας ότι ψάχνουμε «τον δικό μας Κατρίνη».
Ο Μιχάλης Κατρίνης καλείται πλέον να αποδείξει ότι διαθέτει τα ηγετικά χαρακτηριστικά να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη συγκρότηση μιας νέας -όπως ο ίδιος λέει – μεγάλης παράταξης που θα διεκδικήσει την εξουσία και θα προτείνει ένα νέο μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης.
Έως τώρα από τη δημόσια παρουσία του γνωρίζουμε ότι:
• Αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
• Θέτει ως προτεραιότητα να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ πολιτικό περιεχόμενο και να ανοίξει σε προγραμματική βάση τη συζήτηση για συγκλίσεις στον προοδευτικό χώρο.
• Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι η βασική συνιστώσα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, σε αντίθεση με τους κυρίους Γερουλάνο και Δούκα που προκρίνουν τη διεύρυνση του κόμματος.
• Εκτιμά ότι βασική προϋπόθεση συγκρότησης ενός μετώπου είναι η συνεργασία με την Αριστερά.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην περίπτωση Κατρίνη έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική στρατηγική, τόσο σε σχέση με αυτή που ακολούθησε έως τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και με τις προτάσεις Δούκα και Γερουλάνου.
Και δεν αναφερόμαστε καν στις περιπτώσεις Γιαννακοπούλου και πιθανά Διαμαντοπούλου, γιατί εκεί μιλάμε για ξένους στο ίδιο κόμμα.
Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν σε ένα ράλι 100 ημερών, όπως εξελίχθηκαν οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ, θα καταφέρει ο Μιχάλης Κατρίνης να πείσει τον κόσμο που θα πάει στις κάλπες, ότι είναι εφικτό και στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε τον δρόμο που άνοιξαν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Στην Ισπανία, την Γαλλία, με λίγο διαφορετικό τρόπο στην Μ. Βρετανία.
Όπως και να είναι όμως, αυτός ο μαραθώνιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα μας αποκαλύψει πολλά για προσωπικότητες, πολιτικές και αντοχές σχεδίων και στρατηγικών. Έχουμε να δούμε πολλά και ενδιαφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης