Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Συγκρίνοντας τον Παπανδρέου με τον Σαμαρά – Το σοκ του ΔΝΤ και η ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων απαξίωσε τον Παπανδρέου – Η ταύτιση Σαμαρά με Merkel τον συντηρεί στην εξουσία αλλά έως πότε;

 Συγκρίνοντας τον Παπανδρέου με τον Σαμαρά – Το σοκ του ΔΝΤ και η ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων απαξίωσε τον Παπανδρέου – Η ταύτιση Σαμαρά με Merkel τον συντηρεί  στην εξουσία αλλά έως πότε;
Συγκρίνοντας τον Παπανδρέου με τον Σαμαρά.
Συγκρίνοντας τον Παπανδρέου τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τον Σαμαρά τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Παπανδρέου πέραν του ονόματος που έφερε και της προσφιλούς του προσωπικότητας δεν έχει κάποιο ηγετικό ή πολιτικό χάρισμα.
Ήταν άπειρος στην διαχείριση της εξουσίας, μη ικανός στην διαχείριση κρίσεων και η απόφαση του να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα τον αποδόμησε πλήρως.
Ο Καραμανλής ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ  βλέποντας το αδιέξοδο κατάλαβε ότι έπρεπε να παραδώσει την εξουσία και να την φορτώσει στον ευκολόπιστο Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου ενθουσιασμένος από την προοπτική να γίνει πρωθυπουργός και σκεφτόμενος κοντόφθαλμα υπέπεσε σε σωρεία λαθών, πολιτικών κυρίως, πίστεψε τις λάθος συνταγές και δεν είναι τυχαίο ότι αποχώρησε κακήν κακώς από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά από συντριπτική ήττα.
Ο Παπανδρέου δεν είχε ικανότητες για να ηγηθεί της Ελλάδος, ένας πολιτικός με όραμα μεν αλλά χωρίς ικανότητες εφαρμογής και με συνεργάτες που πίσω από την πλάτη του τον έθαβαν κατά το λαϊκώς γραφόμενο.
Η παρουσία του στην Ευρώπη κηλίδωσε ακόμη περισσότερο το όνομα του και δεν είναι τυχαίο ότι Merkel και Sarkozy Γερμανία και Γαλλία συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορεί «αυτός να είναι συνομιλητής».
Ο Παπανδρέου απέτυχε παταγωδώς και θα μείνει στην ιστορία ότι απέτυχε να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση.
Ο Βενιζέλος που τον διαδέχτηκε δεν έχει κανένα κοινωνικό έρεισμα, λάτρης της εξουσίας, πουλάει εύκολα την ιδεολογία μόνο  και μόνο για να διατηρείται στην εξουσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι δημοσκοπικά ο Βενιζέλος έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά της τάξης του 6 ή 8%.
Η χώρα χρεοκόπησε και μαζί χρεοκόπησε και το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την διασύνδεση του με την διαχρονική κρίση της χώρας, πλήρωσε την αλαζονεία, πλήρωσε την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, πλήρωσε τα λάθη του και έχει περιχαρακωθεί ως ένα τριτεύον κομματικό μόρφωμα που σχεδόν κανείς δεν υπολογίζει.
Ο Σαμαράς της ΝΔ ανέλαβε την εξουσία από τον Παπαδήμο των πρώην πρωθυπουργό που υλοποίησε το αποτυχημένο haircut αλλά διασφάλισε τις τράπεζες.
Η θητεία Παπαδήμου, ήταν μεταβατική ενός αναποφάσιστου πρωθυπουργού που είχε ατζέντα την οποία υλοποίησε.  Ο Παπαδήμος ήταν πιόνι που χρησιμοποιήθηκε.
Ο Σαμαράς της ΝΔ ανέλαβε την πρωθυπουργία εκμεταλλευόμενος την ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ και την απογοητευτική, άχρωμη κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο Σαμαράς όπως δυστυχώς οι περισσότεροι πολικοί είπε ψέματα π.χ. ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά αλλά κατάλαβε ότι έπρεπε να πείσει την Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Ελλάδα θέλει το ευρώ και μπορεί να διασωθεί.
Ο Παπανδρέου κυβέρνησε στην περίοδο της βαθειάς ύφεσης της χώρας δηλαδή της μεγάλης πτώσης και του ΔΝΤ.
Κυβέρνησε σε μια περίοδο όπου συνέβησαν πολλά που σόκαραν την ελληνική κοινωνία που είχε καλομάθει.
Ο Σαμαράς εξουσιομανής και αυτός  – αυτοσκοπός η πρωθυπουργία  - στηρίζεται στις οικονομικές του γνώσεις και στην συγκυρία.
Στηρίζεται και στα συμφέροντα που σχεδόν τον καθύβριζαν προεκλογικώς π.χ. Συγκρότημα ΔΟΛ και Μπόμπολα.
Πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης με το μέρος της.  
Παγκοσμίως διαφαίνεται λίγο φως και αν όντως υπάρξει παγκόσμια σταθεροποίηση στις οικονομίες θα ωφεληθεί και η Ελλάδα και θα το καρπωθεί και ο Σαμαράς.
Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι σε όλη την Ευρώπη υιοθετείται το μοντέλο αντιμετώπισης κρίσεων της Γερμανίας…η λιτότητα.
Ο Σαμαράς θα κυβερνά όσο η λιτότητα θα παραμένει και θα έχει την στήριξη της Merkel η οποία θα επανεκλεγεί το Φθινόπωρο.
Έτσι εξηγείται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπούται την φθορά της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
Ο Τσίπρας κατάλαβε ότι για να κυβερνήσει δεν μπορεί να το πετύχει με αυτό το κόμμα τραγέλαφο.
Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πρώην ΠΑΣΟΚ που αηδίασαν από το παρωχημένο ΠΑΣΟΚ και βρήκαν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακατανόητο ιδεολογικό μόρφωμα με ένα Τσίπρα που θέλει να γίνει συστημικός και με οπαδούς πρώην ΠΑΣΟΚ και λοιπούς αναρχοαριστερούς.
Ο Τσίπρας όσο κυριαρχεί στην Ευρώπη το μοντέλο Μέρκελ δεν θα κυβερνήσει.
Μόνο αν υπάρξει πραγματική σταθεροποίηση και η Ευρώπη κλείνει εκ νέου προς τα κεντροαριστερά θα κυβερνήσει στην Ελλάδα αρκεί να ωριμάσει το κόμμα του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανώριμο κόμμα χωρίς ιδεολογική ταυτότητα και χωρίς κοινή πολιτική γραμμή και για τον λόγο αυτό έχει ταβανώσει κατά το λαϊκώς γραφόμενο.
Ο Σαμαράς αποτελεί το μη χείρον βέλτιστον κοινώς είναι ο λιγότερο…χειρότερος και αυτό θα τον συντηρεί στην εξουσία.
Ο Σαμαράς είναι και ο περισσότερο έμπειρος από όλους τους υπόλοιπους και η πλήρης υιοθέτηση του μνημονίου θα τον συντηρεί στην εξουσία.
Ωστόσο ο Σαμαράς έχασε τους παραδοσιακούς δεξιούς ή τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα του.
Η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα καταγράψει ιστορικά χαμηλά π.χ. στην Μάνη της Λακωνίας όπου πάντα σημείωνε ποσοστά 75% και 80%.
Οι παραδοσιακοί δεξιοί έχουν βρει στέγη στην Χρυσή Αυγή που μπορεί η ρητορεία να είναι του παρελθόντος αλλά η κομματική βάση είναι η λαϊκή δεξιά.
Η Χρυσή Αυγή ως κομματικό μόρφωμα δεν προσφέρει εναλλακτική πρόταση.
Αν θέλει να συντηρήσει τα ποσοστά της θα πρέπει να κατανοήσει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της νέας βάσης της η οποία είναι αυξανόμενη.
Η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζεται στα ρατσιστικά εφευρήματα, κάποια στιγμή θα ξεθωριάσουν και αυτά.
Η Χρυσή Αυγή έχει συγκεντρώσει την Λαϊκή Δεξιά και από κόμμα των άκρων και του τσαμπουκά θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε κόμμα εκφραστή της Λαϊκής Δεξιάς.
Αν αυτό δεν συμβεί ο Μιχαλολιάκος θα καταλήξει να κάνει διακοπές στα Κορογονιάνικα, σχεδόν  απέναντι από την καινούργια χώρα της Μέσα Μάνης – για όσους ξέρουν – αναπολώντας πως έχασε την μεγάλη ευκαιρία.

Υποσημείωση

Πέραν της κοινωνίας που έχει ξεπεράσει τα όρια της καθώς έχει υποστεί ιστορική διάστασης οικονομικό χτύπημα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι πραγματικά πλούσιοι που «μεγαλούργησαν» επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης