Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ΤΧΣ διασφάλισε μέσω των resolution 30 δισ καταθέσεις, περίπου 9120 θέσεις εργασίας, ενώ παρείχαν ρευστότητα καλύπτοντας τα funding gap ύψους 12,1 δις ευρώ - Επιτυχημένη η θητεία Θωμόπουλου – Κύρκου

 Το ΤΧΣ διασφάλισε μέσω των resolution 30 δισ καταθέσεις, περίπου 9120 θέσεις εργασίας, ενώ παρείχαν ρευστότητα καλύπτοντας τα funding gap ύψους 12,1 δις ευρώ  - Επιτυχημένη η θητεία Θωμόπουλου – Κύρκου
Η θητεία της διοίκησης Θωμόπουλου και Κύρκου βαίνει προς το τέλος της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την απογραφή των πεπραγμένων μπορεί να ειπωθεί ότι συνέβαλλε καθοριστικά στην σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το ΤΧΣ συνέβαλλε στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών εκπονώντας έγκαιρα σύμφωνα προεγγραφής, που αποτέλεσε ελληνική πρωτοτυπία που αποδείχθηκε ορθότατη.  
Το ΤΧΣ βοήθησε σημαντικά στην σύνταξη του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Συνέταξε τον νόμο για το resolution τις αναδιαρθρώσεις
Διαπραγματεύτηκε  με τις τράπεζες όλες τις πτυχές των προβλημάτων τους και βρήκε λύσεις.
Εξασφάλισε την σταθερότητα στο ελληνικό banking
Διασφάλισε την σταθερότητα σε μη συστημικές τράπεζες
Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ κρίθηκαν από την Τρόικα και την ΤτΕ 4 τράπεζες μη βιώσιμες χωρίς να προσμετρώνται οι συνεταιριστικές τράπεζες και το ΤΧΣ με την άμεση παρέμβαση του διασφάλισε 29,708 δις ευρώ καταθέσεων.
Διασφάλισε 9,120 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Χορήγησε 12,16 δις ευρώ ρευστότητα καλύπτοντας funding gap μεταξύ ενεργητικού και παθητικού  η οποία είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με το ELA.
Βεβαίως υπήρχαν και απώλειες περίπου 110 χιλιάδες μέτοχοι έχασαν τους μετοχικούς τους τίτλους αλλά δυστυχώς η νομοθεσία για το resolution παγκοσμίως άπαξ και αίρεται η τραπεζική άδεια ενός τραπεζικού ιδρύματος οι συνδεδεμένοι με αυτό μετοχικοί τίτλοι ακυρώνονται.
Το ΤΧΣ δεν είχε ευελιξία κινήσεων στο συγκεκριμένο θέμα καθώς η Τρόικα και η ελληνική νομοθεσία οριοθετούσε τις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να λάβει.
Η μεγάλη ζημία έγινε στην Proton bank και στο ΤΤ και δευτερευόντως στην ΑΤΕ και στην Τbank λόγω της μικρότερης συμμετοχής των ιδιωτών μικρομετόχων.
Όμως μπορεί να ειπωθεί ότι η διοίκηση Θωμόπουλου του προέδρου του ΤΧΣ και του Κύρκου του αντιπροέδρου αλλά και του επιτελείου του Ταμείου ήταν επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος.
Η νέα διοίκηση υπό την Αναστασία Σακελλαρίου αναλαμβάνει το ΤΧΣ έχοντας υλοποιηθεί όλη η βασική δουλειά και απομένει πλέον μόνο η κατανομή της ανακεφαλαιοποίησης δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές.

Τι κατάφερε το ΤΧΣ σε αριθμούς

Συνέταξε το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Συνέταξε τον νόμο για το resolution τις αναδιαρθρώσεις
Διαπραγματεύτηκε  με τις τράπεζες όλες τις πτυχές των προβλημάτων τους και βρήκε λύσεις
Εξασφάλισε την σταθερότητα στο ελληνικό banking
Διασφάλισε την σταθερότητα σε μη συστημικές τράπεζες


Τράπεζα

Καταθέσεις που διασφαλίστηκαν

Κεφάλαια που δόθηκαν

Ρευστότητα που χορηγήθηκε

Διασφάλιση θέσεων εργασίας

Νέα ATE

15,7 δισ ευρώ

550 εκατ

6,67 δισ

5.500

Νέο TT

11 δισ ευρώ

500 εκατ

4,096 δισ

3.220

Νέα Proton

1,52 δισ

550 εκατ

700 εκατ

400

Good Tbank

1,508 δισ

-

700 εκατ

-

Σύνολο

29,708 δισ

1,6 δισ

12,16 δισ

9.120

Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται  3 συνεταιριστικές τράπεζες που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης