Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι αιτίες για την συστημική αποτυχία των Κυπριακών τραπεζών – Οι άπειρες πολιτικές ηγεσίες και οι περιορισμένων δυνατοτήτων διοικήσεις στην Κεντρική Τράπεζα αφάνισαν τις υγιείς τράπεζες – Οι managers των τραπεζών έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης

Οι αιτίες για την συστημική αποτυχία των Κυπριακών τραπεζών – Οι άπειρες πολιτικές ηγεσίες και οι περιορισμένων δυνατοτήτων διοικήσεις στην Κεντρική Τράπεζα αφάνισαν τις  υγιείς τράπεζες – Οι managers των τραπεζών έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης
Ποιες είναι οι αιτίες πίσω από την συστημική αποτυχία των Κυπριακών τραπεζών;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως ποια είναι η αιτία ή οι αιτίες της κατάρρευσης.
Ήταν το μεγάλο μέγεθος των τραπεζών καθώς ήταν πολλαπλάσιες του ΑΕΠ;

Όχι οι τράπεζες στην Κύπρο επί χρόνια αυξάνονταν αλλά δεν ήταν το μέγεθος το πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα, συνέπεια, επίπτωση αλλά όχι αιτία.
Ήταν το ελληνικό PSI+ και η ελληνική κρίση;
Το PSI+ κόστισε στις κυπριακές τράπεζες 2,5 με 2,8 δις ευρώ και τα προβληματικά δάνεια κόστισαν συνολικά στις τράπεζες άλλα 5,5 με 6 δις ευρώ.
Ουσιαστικά λοιπόν η Ελλάδα ήταν η γενεσιουργός αιτία της πτώσης των κυπριακών τραπεζών.
Ωραίες οι διαπιστώσεις αλλά ποιοι ευθύνονται;
Σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι τις μικρότερες ευθύνες τις έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών.
Οι διοικήσεις των τραπεζών, δεν λειτουργούν ενάντια των εποπτικών κανόνων.
Αν μια κεντρική τράπεζα επιβάλλει μια τράπεζα να δίνει 1 δις ευρώ δάνεια το χρόνο η τράπεζα θα χορηγήσει 1 δις ευρώ το χρόνο.
Αν η πολιτική εξουσία θεσπίσει ένα πλαίσιο λειτουργίας υποστηρικτικά στους εποπτικούς μηχανισμούς οι τραπεζίτες δεν θα αποκλίνουν.
Οι τραπεζίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών προφανώς και έχουν ευθύνες αλλά είναι διοικητικού τύπου όχι ποινικού.
Έτσι εξηγείται γιατί ψάχνουν στοιχεία μήνες στην Κύπρο και δεν έχουν βρει απολύτως τίποτε.
Οι αιτίες της συστημικής αποτυχίας της Κύπρου είναι 1)η απαράδεκτη στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και 2)το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου που χρησιμοποιούσε τράπεζες και ρώσους για να διαιωνίζει μια πλασματική ευφορία.
Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ο Ορφανίδης ήταν σχετικότερος με το αντικείμενο αλλά διακατεχόταν από εμμονές και μίσος.
Η τράπεζα Κύπρου δεν είναι μια κακή τράπεζα αλλά ούτε και η Λαϊκή τράπεζα αλλά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου την παρουσίαζε ως μια τραγική τράπεζα.
Η Pimco όμως άλλα κατέδειξε και αφόπλισε όσους υποστήριζαν το αντίθετο.
Ο Π. Δημητριάδης ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου μπορεί να έχει καλές προθέσεις αλλά είναι επικίνδυνα άπειρος.
Δεν διδάχθηκε από την θητεία Προβόπουλου στην ΤτΕ;
Θα σας παρουσιάσουμε ένα πραγματικό γεγονός που αποδεικνύει γιατί τα αντανακλαστικά Προβόπουλου ήταν πρακτικά πολύ καλύτερα και γιατί ενώ η χώρα καταστράφηκε, υπήρξε αναδιάρθρωση τραπεζών στην Ελλάδα χωρίς να καταρρεύσει τράπεζα.
Ο Προβόπουλος χειρίστηκε καλά την κρίση και διέσωσε με την παρέμβαση του τις τράπεζες.
Θα αναφέρουμε ένα πραγματικό γεγονός το οποίο γνωρίζουν ελάχιστοι και το οποίο αποδεικνύει γιατί ο Προβόπουλος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι επιτυχημένος.
Όταν αποδείχθηκε ότι η Proton bank είναι υπό κατάρρευση και η ΤτΕ είχε στοχοποιήσει τον Λ. Λαυρεντιάδη στέλνοντας την υπόθεση στην δικαιοσύνη μέσω ειδικού πορίσματος που είχε εκδώσει τέθηκε πρόταση να επιβληθεί haircut πολύ μεγάλης κλίμακας στις καταθέσεις του Λαυρεντιάδη και άλλων εμπλεκομένων.
Ο Προβόπουλος που έστειλε στην δικαιοσύνη την υπόθεση Proton bank πρόβαλε ένα επιχείρημα «αν με εντολή της ΤτΕ υλοποιηθεί haircut σε καταθέσεις των εμπλεκομένων η κοινωνία θα εκλάβει ότι οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς και υπάρχει κίνδυνος μαζικών αναλήψεων μετρητών»
Όλα αυτά το 2011 δηλαδή 2 χρόνια νωρίτερα από σήμερα.
Ο Προβόπουλος κατανοούσε την σημασία της εγγύησης καταθέσεων.
Ότι και να συμβεί τις καταθέσεις δεν θα τις αγγίξει κανείς δήλωνε με τρόπο απόλυτο ο Προβόπουλος.
Ο Π. Δημητριάδης ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου έθεσε θέμα haircut στις καταθέσεις και το ερώτημα είναι απλό αν σήμερα δεν τίθετο σε εφαρμογή τα μέτρα κίνησης κεφαλαίων και υπήρχε ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, οι κυπριακές τράπεζες θα κατέρρεαν λόγω του bank run ναι ή όχι;
Υπάρχει πουθενά προηγούμενο να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι στις κινήσεις κεφαλαίων;
Σε αντίθεση με τις διαρροές, περί παραίτησης ή αποπομπής ο Δημητριάδης έχει 5ετία θητεία και είναι ανεξάρτητος, λογοδοτεί μόνο στην ΕΚΤ.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις Δημητριάδη και Αναστασιάδη του προέδρου της Κύπρου δεν είναι καλές και χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση από εδώ και πέρα.
Μόνο αν αποφασίσει να παραιτηθεί ο Δημητριάδης η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου θα αλλάξει ηγεσία.
Στην Ελλάδα όλες οι ελληνικές τράπεζες ξέμειναν από κεφάλαια και το ELA έφθασε σε ιστορικά ρεκόρ αλλά καμία τράπεζα δεν κατάρρευσε.
Οι κυπριακές τράπεζες κατέρρευσαν.
Οι διοικήσεις των τραπεζών π.χ. σήμερα της Κύπρου υπό τον Γιάννη Κυπρή καταβάλλουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να διασώσουν ότι μπορούν.
Είναι αξιέπαινοι χωρίς καμία αμφιβολία γιατί διαχειρίζονται ένα πλοίο έτοιμο να βουλιάξει με θυελλώδη θαλασσοταραχή.
Ο Κυπρή σε αντίθεση με την διοίκηση της Λαϊκής προσπάθησε με συνετό τρόπο να διαχειριστεί μια κρίση.
Η διοίκηση της Λαϊκής προσπάθησε επί 17 μήνες να βρει στοιχεία για τον Βγενόπουλο και στο τέλος αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει τίποτε.
Ο Κυπρή αποδείχθηκε ιδιαίτερα συνετός και προσεκτικός στις κινήσεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης