Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο κερδοσκοπικό παιχνίδι των warrants στις αμκ των τραπεζών εστιάζουν οι ξένοι επενδυτές – Ενδιαφέρον στα road shows, πως βαθμολογούν τις 3 συστημικές τράπεζες – Γιατί επέλεξαν το όριο του 12% στις αμκ; Υπάρχει κίνδυνος μηδενισμού των warrants;

  Στο κερδοσκοπικό παιχνίδι των warrants στις αμκ των τραπεζών εστιάζουν οι ξένοι επενδυτές – Ενδιαφέρον στα road shows, πως βαθμολογούν τις 3 συστημικές τράπεζες  – Γιατί επέλεξαν το όριο του 12% στις αμκ; Υπάρχει κίνδυνος μηδενισμού των warrants;
(upd4)Σοβαρές αποχρώσες  ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει για την Ελλάδα και την χρηματαγορά διαπίστωσαν οι έλληνες τραπεζίτες που πραγματοποιούν road shows, παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Σε παρελθούσες παρουσιάσεις εν μέσω της κρίσης οι ξένοι που συμμετείχαν στις ελληνικές παρουσιάσεις ήταν ελάχιστοι και το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν…πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Στις παρούσες παρουσιάσεις, οι ξένοι διαπιστώνουν ότι ειδικά στις τράπεζες θα υπάρξει ένα ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι ειδικά στα warrants τα οποία θα εκδοθούν.
Τα warrants είναι παραστατικοί τίτλοι κτήσης δικαιωμάτων μετοχών στο μέλλον.
Σε κάθε μια μετοχή αντιστοιχούν 9 warrants, αν συγκεντρωθεί το 12% της αμκ θα αντιστοιχούν 7,33 warrants αν συγκεντρωθεί το 20% θα αντιστοιχούν 4 warrants κ.ο.κ.
Οι ξένοι επενδυτές, από τις παρουσιάσεις που έχουν υπάρξει ειδικά στο Λονδίνο αλλά και από τις επαφές που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από τους ξένους επενδυτές αρχίζουν και διαμορφώνουν τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη μέρα.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες από εγκυρότατες πηγές οι διεθνείς επενδυτές μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, Barclays, UBS, Morgan Stanley, Credit Suisse, J P Morgan και Bank of America έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα
1)Η άνοδος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι πολύ μεγάλη.
2)Θα προηγηθεί ωστόσο πίεση στις μετοχές των τραπεζών λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου.
Άρα από τις ημερομηνίες ανακοίνωσης των όρων των αμκ, ακριβώς μετά το Πάσχα που δεν θα έχει πλέον κανένα νόημα η ωραιοποίηση των μέσων όρων στις τελευταίες 50 συνεδριάσεις έως την ολοκλήρωση των αμκ η χρηματιστηριακή αγορά θέλει τεράστια προσοχή.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των αμκ θα καθοριστούν με βάση τις τελευταίες 50 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις μείον 50%.
Μετά το Πάσχα η Πειραιώς, Alpha και Εθνική θα ανακοινώσουν τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου, τα reverse split και όλες τις βασικές παραμέτρους.
Μετά την ανακοίνωση των όρων οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών θα τείνουν να συγκλίνουν με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που θα ολοκληρωθούν μέσα Ιουνίου του 2013.
3)Οι τράπεζες επέλεξαν όχι τυχαία το ποσοστό 12% στις αυξήσεις κεφαλαίου που δυνητικά θα καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Όλες οι τράπεζες επέλεξαν το 12% ως όριο για την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων – επενδυτών και όχι τυχαία.
Με την συγκέντρωση 10% μιας αμκ από ιδιωτικά κεφάλαια τα warrants που αντιστοιχούν είναι 9.
Μόνο με μια αύξηση 2% από 10% στο 12% τα warrants υποχωρούν στο 7,33 δηλαδή ο βαθμός μείωσης τους είναι δυσανάλογος και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα φθάσουν έως το 12% με βάση τα ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να κρατήσουν ισχυρό το δέλεαρ των αμκ που λέγεται warrants.
Το μεγάλο δέλεαρ στις αμκ δεν είναι οι τιμές ή οτιδήποτε άλλο αλλά μόνο τα warrants.
Γιαυτό χρειάζεται τεράστια προσοχή στην απόφαση αξίζει ένας επενδυτής να συμμετάσχει σε μια αμκ για να αποκτήσει και δωρεάν warrants ή να τα αποκτήσει από την δευτερογενή αγορά άπαξ και θα είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα;
4)Οι ξένοι επενδυτές από τις παρουσιάσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες έχουν βαθμολογήσει τις 3 συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς.
Η Eurobank ακολουθεί τον δρόμο της μεταβατικής κρατικοποίησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες για τους ξένους μεταξύ των 3 συστημικών τραπεζών η Alpha bank βρίσκεται στην κορυφή καθώς εμφανίζει P/BV κοντά στο 0,65 με 0,7 δηλαδή κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Για την Alpha επικρατεί ιδιαίτερη αισιοδοξία στα επιτελεία των διεθνών επενδυτικών οίκων.
Η Πειραιώς βρίσκεται στην δεύτερη θέση έχοντας P/BV περίπου 0,85 αλλά ιδιαίτερη δυναμική στο story που μπορεί να πουλήσει λόγω της μεγάλης μεγέθυνσης της τράπεζας με αρκετά ισχυρά περιουσιακά στοιχεία.
Η Εθνική τράπεζα, δεν αποτελεί επενδυτική ευκαιρία καθώς εμφανίζει P/BV περίπου στο 2 θεωρείται πανάκριβη και θα διαπιστωθεί ότι δεν θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στην επικείμενη αμκ.
4)Το βασικό ερώτημα όμως είναι που θα εστιαστούν οι ξένοι επενδυτές;
Εδώ και καιρό προετοιμάζουν τα σχέδια τους.
Θεωρούν ότι το απόλυτο κερδοσκοπικό παιχνίδι θα παιχθεί στα warrants που θα δοθούν δωρεάν και θα είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά.
Τα warrants κατά μια έννοια είναι ένα παράγωγο προϊόν.
Τα warrants είναι τίτλοι που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να πληρώσει την τιμή εξάσκησης για να αποκτήσει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον.
Οπότε η αξία τους συνδέεται με την πιθανότητα η μετοχή να είναι πάνω από την τιμή εξάσκησης στις ημερομηνίες αυτές.
Όσο πιο μεγάλη η πιθανότητα αυτή τόσο πιο πολύ είναι κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει για τα  warrants  άρα τόσο πιο μεγάλη η αξία τους.
Παράδειγμα: Έχοντας μία μετοχή της Τράπεζας Χ αποκτά κανείς 9 warrants που το καθένα δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα να αγοράσει τη μετοχή της Τράπεζας Χ στην τιμή της αύξησης (έστω 50cents, το οποίο ονομάζεται τιμή εξάσκησης όσον αφορά στο warrant) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον.
Στους μετόχους που θα συμμετέχουν στην αύξηση και βρεθούν με τα νέα προϊόντα στα χέρια τα ακόλουθα ερωτήματα ενδέχεται να γεννηθούν.
Τα  warrants δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχό τους να αγοράσει τη μετοχή σε συγκεκριμένη τιμή σε κάποιες ημερομηνίες στο μέλλον. Θεωρητικά αυτό το δικαίωμα θα έχει πάντα αξία έτσι είναι πάντα καλύτερα να έχει κανείς το  warrant  παρά τη μετοχή.
Δεν τα εξασκούμε ποτέ πριν το τέλος τους (τη λήξη). Αν πιστεύουμε ότι η μετοχή θα πέσει απλά πουλάμε τα  warrants. Πρακτικά αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχει αρκετή ρευστότητα ώστε να πωληθούν τα warrants κοντά στις ημερομηνίες εξάσκησης ώστε να μπορέσουμε νε εφαρμόσουμε τη θεωρητικά σωστή στρατηγική.
Θεωρητικά επίσης το warrants έχει την δυνατότητα να μηδενίσει ή να βρεθεί κοντά στο μηδέν.
Φαίνεται ότι η στρατηγική των ξένων είναι αν υποχωρήσουν τα warrants να τα σκουπίσουν από την αγορά.
Η τιμή του warrants με την τιμή μιας τραπεζικής μετοχής συσχετίζεται με τον κλασσικό μηχανισμό του arbitrage.
Ωστόσο λόγω της νέας τους εφαρμογής, δεν είναι βέβαιο πως θα αντιδράσουν αρχικά τα warrants, δεν είναι σαφές δηλαδή αν οι κάτοχοι τους αρχίσουν να πουλάνε πιέζοντας τις τιμές.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης