Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τυπικό το core tier 1 στο 9% - Η Τρόικα και η ΤτΕ επιβάλλουν στις τράπεζες να διατηρούν κεφαλαιακή επάρκεια πολύ πάνω από τα όρια που έχουν τεθεί ώστε να αποτραπεί εμπλοκή καταθετών στο μέλλον – Έρχονται πωλήσεις assets και νέες αμκ

Τυπικό το core tier 1 στο 9% - Η Τρόικα και η ΤτΕ επιβάλλουν στις τράπεζες να διατηρούν κεφαλαιακή επάρκεια πολύ πάνω από τα όρια που έχουν τεθεί ώστε να αποτραπεί εμπλοκή καταθετών στο μέλλον – Έρχονται πωλήσεις assets  και νέες αμκ
Τρόικα και ΤτΕ πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν περαιτέρω το core tier 1 που σημαίνει ότι μετά τις τρέχουσες ανακεφαλαιοποιήσεις έρχονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και νέες αυξήσεις κεφαλαίου από ιδιώτες.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή οι ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των ιστορικών αυξήσεων κεφαλαίου και της εμπλοκής του ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών σε ποσοστό 83 με 88%, δεν ολοκληρώνουν το κύκλο ανακεφαλαιοποίησης τους.
Με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος εμπλοκής των καταθετών σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση η Τρόικα και η ΤτΕ ζητούν πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Το 9% core tier 1 είναι ένας τυπικός δείκτης, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
Το Φθινόπωρο η ΤτΕ θα διενεργήσει νέα stress tests σενάρια ακραίας προσομοίωσης με στόχο να διερευνηθεί αν τα κεφάλαια που διαθέτουν είναι επαρκή.
Ταυτόχρονα θα υπάρξει και αναθεώρηση της διαγνωστικής έκθεσης της Blackrock όπερ σημαίνει ότι μπορεί οι επισφάλειες να αυξηθούν άρα και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Οι νέες προβλέψεις έχουν σταθεροποιηθεί δηλαδή δεν αυξάνονται περαιτέρω αλλά δεν παύουν να αποτελούν δομικό πρόβλημα του κλάδου.
Η ΤτΕ θέλει με κάθε τρόπο να προστατέψει το capital buffer του ΤΧΣ στα 5 δις ευρώ το οποίο μεταξύ άλλων λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τις καταθέσεις.
Με δεδομένο ότι οι τρέχουσες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δεν θα είναι οι τελευταίες και με δεδομένη την βούληση της ΤτΕ και της Τρόικα να θωρακίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, υποχρεώνει το ελληνικό banking να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αυξήσουν εκ νέου τα κεφάλαια.
Οι τρόποι είναι δύο ή νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που πλέον δεν θα διαθέτουν αρνητικές καθαρές θέσεις καθώς αυτές τις μαύρες τρύπες θα τις έχει καλύψει το ΤΧΣ και θα έχει υποστεί την ζημία ή πώληση περιουσιακών στοιχείων κυρίως θυγατρικών στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.
Οι επενδυτές – μέτοχοι θα πρέπει να αναμένουν το επόμενο χρονικό διάστημα νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης ή αύξησης των κεφαλαίων είτε με νέες αμκ είτε με πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Οι τράπεζες μεγαλώνουν βίαια και βιαστικά αλλά στο τέλος στην φάση του εξορθολογισμού θα αρχίσουν να μικραίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης