Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυτοί θα είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί από τον Ιούλιο 2022 - Πλήρης επιβεβαίωση του ΒΝ

Αυτοί θα είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί από τον Ιούλιο 2022 - Πλήρης επιβεβαίωση του ΒΝ

Δηλαδή η κυβέρνηση καταλήγει στην χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που χορηγήθηκε – ούτως ή άλλως – την 1η Ιανουαρίου 2022

Σχετικά Άρθρα
Επισπεύδει, κατά τις οδηγίες του πρωθυπουργού, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την διαδικασία έναρξης του διαλόγου για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών θα προβλέπεται η εκκίνηση τέλος Ιανουαρίου-αντί Φεβρουαρίου, όπως ορίζει σήμερα η νομοθεσία.
Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του άνοιξε όχι μόνο το θέμα, αλλά «φωτογράφισε» και τις «αντοχές» των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες ωστόσο αντιδρούν, για αυξήσεις της τάξης του 6%, δηλαδή του ΑΕΠ ανάπτυξης της οικονομίας, όπως είχε γράψει πρώτο το ΒΝ στις 27 Δεκεμβρίου 2021. ΔΕΣ ΕΔΩ.
MITSHTOS.JPG

Δηλαδή η κυβέρνηση καταλήγει στην χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που χορηγήθηκε – ούτως ή άλλως – την 1η Ιανουαρίου 2022. Έτσι με την αύξηση του ΑΕΠ να «κινείται» γύρω στο 8% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, μετά τη διαμόρφωση τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και τον Ιούλιο στα 703 ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει επί τις πράγμασι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση στα 800 ευρώ, εφόσον η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στη θεωρητική σφαίρα.
Την κατεύθυνση, έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου 2022, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και με τρόπο που θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη».

pinakas_15.JPG

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση του Κ. Χατζηδάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και 9 δις στήριξη της εργασίας

Με μια μακροσκελή ανάλυση στο f/b ο υπουργός Εργασίας βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ανακηρύσσει την κυβέρνηση της ΝΔ πιο «φιλεργατική». «Είναι πιο φιλεργατική μια κυβέρνηση που παραδίδει την ανεργία στο 17,3% ή μια άλλη που τη φτάνει στο 13,4%; Είναι πιο φιλεργατική μια κυβέρνηση που κρατάει ψηλά την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους ή μια άλλη που τις μειώνει;
Είναι πιο φιλεργατική μια κυβέρνηση που βγάζει 40.000 θέσεις σε 4 χρόνια για προγράμματα με σκοπό την κάλυψη ανέργων ή μια άλλη που βγάζει 50.000 θέσεις για τέτοια προγράμματα και μάλιστα σε μόνο 18 μήνες;
Σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο Εργασίας έχει διαθέσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, από τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα από τον προϋπολογισμό του Δημοσίου!
Πακέτο που προσέφερε ουσιαστική στήριξη στον κόσμο της εργασίας και τους αδύναμους.
Με τον ίδιο τρόπο εξελίσσονται τα πράγματα και στο επίπεδο των προγραμμάτων για ανέργους και εργαζόμενους:
Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο 2016-2019 δημιουργήθηκαν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 40.000 θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στην περίοδο της πανδημίας και για μόνο 18 μήνες (β’ εξάμηνο 2020 και 2021) δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για ανέργους.
Αν κάνετε τις αναγωγές θα δείτε ότι τριπλασιάστηκε ετησίως η αποδοτικότητα των σχετικών προγραμμάτων.
Παράλληλα, το 2022 ΟΑΕΔ ο σχεδιάζει, με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, παρόμοια προγράμματα για απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000! Με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους.
Δίπλα σ’ αυτά, προσθέστε το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά.
Και παράλληλα, το πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.
Ενώ σχεδιάζεται τώρα να ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με προτεραιότητα στις ψηφιακές δεξιότητες.
Στηριζόμενο στις αρχές της ποιότητας, της αξιολόγησης και της πιστοποίησης τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζόμενων.
Για να πιάνουν τόπο τα λεφτά και να μην τα πετάμε από το παράθυρο!
Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας συμβάλλει προς την ίδια κατεύθυνση (ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και κοινωνική προστασία). Συνδυάζοντας την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τη λειτουργία ορισμένων κλάδων και τις Κυριακές, όπως γίνεται στις ανταγωνίστριες χώρες, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την αύξηση των γονικών αδειών και τη θέσπιση του «δικαιώματος αποσύνδεσης» στην τηλεργασία.
Και φυσικά κάνοντας την Επιθεώρηση Εργασίας ανεξάρτητη διοικητική αρχή - κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ- και προωθώντας την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα είναι βασικό εργαλείο ελέγχου και σεβασμού του ωραρίου του εργαζομένου και βασικό μέσο καταπολέμησης της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας.
Το ίδιο και η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά που εισάγει τους «ατομικούς κουμπαράδες» για τους νέους, τους επιτρέπει να ελέγχουν το ύψος της επικουρικής τους σύνταξης και οδηγεί, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους ίδιους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης