Τελευταία Νέα
Bank Insider

HSBC: Απειλή για τις αγορές η στρατηγική του Risk On – Risk Off – Ξεχάστε τις παλιές επενδυτικές τακτικές – Οι τέσσερις αρχές για να επιτύχει κανείς καλύτερες αποδόσεις εν μέσω αβεβαιότητας

tags :
HSBC: Απειλή για τις αγορές η στρατηγική του Risk On – Risk Off – Ξεχάστε τις παλιές επενδυτικές τακτικές – Οι τέσσερις αρχές για να επιτύχει κανείς καλύτερες αποδόσεις εν μέσω αβεβαιότητας
Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η στρατηγική του Risk On – Risk Off (RORO) στις αγορές παγκοσμίως, σύμφωνα με την HSBC, η οποία βλέπει την αβεβαιότητα να έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε συνεχείς αλλαγές αποφάσεων.
Σύμφωνα με την 26σέλιδη έκθεση της HSBC, υπό τον τίτλο «Risk On – Risk Off, Fixing a broken investment process» (ανάληψη κινδύνου – αποστροφή κινδύνου, λύση στα προβλήματα επενδύσεων), από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή διαδικασία ανάληψης κινδύνου και αποστροφής κινδύνου.
Οι αναλυτές της HSBC, προσπαθούν να διαμορφώσουν τις βασικές γραμμές της στρατηγικής έναντι της κατάστασης του RORΟ, δεδομένης της αυξημένης διασύνδεσης των αγορών, της ανόδου των τιμών των μετοχών και των προβλημάτων κυρίως επί ευρωπαϊκών χωρών.
Μέχρι τώρα, οι επενδυτές στηρίχθηκαν σε τρεις βασικές αρχές:
-Οι αγορές ανταποκρίνονται στη διαμόρφωση των θεμελιωδών
-Η διασπορά μεταξύ των τοποθετήσεων μπορεί να επιτευχθεί
-Οι ενεργητικές στρατηγικές μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικές αποδόσεις.
Ωστόσο, η διαδικασία Risk On – Risk Off δεν αφήνει περιθώρια να στηριχθεί κανείς σ’ αυτές τις αρχές. Πλέον τα κεφάλαια συμπεριφέρονται ακραία οδηγούμενα είτε σε επικίνδυνες τοποθετήσεις είτε σε καταφύγια. Τα θεμελιώδη μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ο συγχρονισμός των αγορών παρέχει περιορισμένα περιθώρια διασποράς ενώ πολλές ενεργητικές τοποθετήσεις έχουν αποτύχει να προσφέρουν αποδόσεις.

Τι οδηγεί στην στρατηγική των RORO;

Πιθανές αιτίες που τροφοδοτούν αυτήν την στρατηγική είναι:
1.Το trading έχει γίνει ευκολότερο παγκοσμίων μέσω ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μεθόδων και των ETFs
2.Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει αναπόφευκτη την διασύνδεση αγορών
3.Ο συστημικός κίνδυνος επιβάλει συνολικές στρατηγικές

Ποια είναι η άμυνα του επενδυτή;

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ένας επενδυτής είναι να γνωρίσει τον «εχθρό». Πρέπει να χειριστεί τη στρατηγική RORO ως φαινόμενο που μετράται και αντιμετωπίζεται.
Για να μπορέσει ο επενδυτής να αντιληφθεί την κατάσταση των αγορών, η HSBC διαμόρφωσε έναν πίνακα, όπου διαφαίνονται οι αγορές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και αυτές που έχουν περιθώρια κέρδους.
Πιο συγκεκριμένα:



Στόχος του επενδυτή θα πρέπει να είναι τέσσερις κινήσεις που θα του προσφέρουν τις αποδόσεις που επιθυμεί:
-Να κάνει trading σε κλάδους
-Να έχει περισσότερη «φαντασία» για την επίτευξη της διασποράς
-Να αναζητά ασφαλείς, αλλά ενεργητικές στρατηγικές
-Να βελτιώνει διαρκώς τα χαρτοφυλάκια του

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης