Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Αργούν οι αυξήσεις επιτοκίων στην Ασία – Κρίσιμο 12μηνο για τις κινεζικές τράπεζες

Fitch: Αργούν οι αυξήσεις επιτοκίων στην Ασία – Κρίσιμο 12μηνο για τις κινεζικές τράπεζες
Ο Andrew Colquhoun, αναλυτής της Fitch Ratings δεν αναμένει να προχωρήσουν η μία μετά την άλλη σε διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων οι αναδυόμενες χώρες της Ασίας προκειμένου να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό τους.
Οι πληθωριστικές πιέσεις σε Κίνα, Ινδονησία και Νότια Κορέα λύθηκαν το προηγούμενο διάστημα με διαφορετικούς τρόπους. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας προέβη σε θαρραλέα αύξηση επιτοκίων για να εισπράξει τους καρπούς των κινήσεών της στα εντυπωσιακά στοιχεία ανάπτυξης του τετάρτου οικονομικού τριμήνου του 2010. Αν και οι αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών δεν κάμφθηκαν πλήρως, η κυβέρνηση της χώρας δεν θα επιθυμούσε μια τόσο γρήγορη νέα αύξηση επιτοκίων και η Κεντρική Τράπεζα τηρεί πλέον στάση αναμονής.
Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας εξέπληξε όταν διατήρησε στο 2,75% το βασικό επιτόκιο εβδομαδιαίου δανεισμού και δήλωσε ότι αναζητά νέους τρόπους τιθάσευσης του πληθωρισμού.
Η Κίνα άλλαξε στρατηγική σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της. Από εκεί που η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου πριν μερικούς μήνες θα ισοδυναμούσε με καταστροφή, τώρα αρκεί για να ενισχυθεί σημαντικά ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σανγκάης. Η κινεζική κυβέρνηση ποντάρει στην ενίσχυση της προσφοράς μέσω των εισαγωγών προϊόντων για να ελέγξει τα ποσοστά ζήτησης και κατ' επέκταση, να αποκλιμακώσει τις τιμές.
Η Fitch προβλέπει περιορισμό των κεφαλαίων άριστης αξιολόγησης που διαθέτουν οι κινεζικές τράπεζες. Ο λόγος; Η κινεζική κυβέρνηση σταματά την παρέμβασή της στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών της χώρας μέσω έκδοσης ομολόγων, πολιτική την οποία είχε υιοθετήσει για τα έτη 2009 και 2010. Τώρα στρέφεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας για να δημιουργήσει συνθήκες εξομάλυνσης του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης, κυρίως μέσω του περιορισμού του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Ούτε η Κίνα επιθυμεί νέα αύξηση επιτοκίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς δεν θέλει να επιβαρύνει με ακόμα περισσότερο αυξημένο κόστος χρήματος τους πολίτες της κι ενώ η πιστωτική επέκταση καλπάζει.

Ανησυχίες για τα κινεζικά τραπεζικά ιδρύματα από τη Fitch Ratings

Οι τράπεζες τροφοδοτούν τους καταναλωτές με προϊόντα λιανικής τραπεζικής τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει φιλοσοφία και να ποντάρει περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση. Οπότε, η ανάπτυξη των τραπεζών αφήνεται στη ζήτηση για δάνεια και υπηρεσίες. Ωστόσο, η Fitch “κρούει το καμπανάκι του κινδύνου”. Επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές ίσως οδηγήσουν τις τράπεζες στο να συσσωρεύσουν κεφάλαια χαμηλότερης αξιολόγησης λόγω της πολιτικής πιστωτικής επέκτασης.
Συν τοις άλλοις, η People's Bank of China ανέβασε κι άλλο τον πήχυ για τα τραπεζικά ιδρύματα της  χώρας ζητώντας δύο φορές ήδη μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 την αύξηση των διαθέσιμων τραπεζικών εγγυήσεων των τραπεζών της αχανούς χώρας. Η συγκεκριμένη πολιτική αποτελεί έναν ακόμη μοχλό πίεσης προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η Fitch δικαιώνεται όταν υποστηρίζει ότι οι νέες αυξήσεις επιτοκίων αργούν ακόμη.
Ταυτόχρονα όμως δικαιώνεται και ο Colquhoun ειδικότερα καθώς διαπιστώνεται ότι και οι κινεζικές τράπεζες βρίσκονται υπό το καθεστώς πίεσης. “Υπάρχει ρίσκο υποβάθμισης του κινεζικού τραπεζικού συστήματος μέσα τους επόμενους 12 ή 24 μήνες”, τονίζει.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης