Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικό το outlook της ιαπωνικής οικονομίας από τη Moody's – Οι τέσσερις λόγοι

Αρνητικό το outlook της ιαπωνικής οικονομίας από τη Moody's – Οι τέσσερις λόγοι
H Moody's μετέβαλε τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας σε αρνητικές από σταθερές. H πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας δεν επηρεάστηκε και παρέμεινε στην κλίμακα Aa2. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης έκρινε ότι η ανησυχία στη χώρα αυξάνεται και οι δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται δεν αποδεικνύονται αρκετά ικανές για να συνεισφέρουν αποφασιστικά στον κυβερνητικό στόχο μείωσης του ελλείμματος.
Την ίδια ώρα και το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας μοιάζει να εκτραχύνεται. Σύμφωνα με τη Moody's, βρίσκεται ήδη σε υψηλότερα επίπεδα συγκρινόμενο με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες μεγάλης κλίμακας.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μια κρίση δανεισμού της Ιαπωνίας δε μοιάζει πιθανή κατά τη Moody's ωστόσο συσσωρεύονται αρκετές πιέσεις προς την ιαπωνική οικονομία, οι οποίες κρίθηκε σκόπιμο να αποτυπωθούν στην αξιολόγηση της χώρας και συγκεκριμένα στις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές.
Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που ώθησαν τη Moody's σ' αυτή την απόφαση ήταν τέσσερις. Αναλυτικά:
1. Η επιμονή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διεύρυνε τις ήδη υπάρχουσες στην Ιαπωνία αποπληθωριστικές πιέσεις.
2. Το πλαίσιο της ισχύουσας οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που δημιουργούνται για να επανέλθει η οικονομία σε δρόμο μείωσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Η αντιπολίτευση επίσης δε φαίνεται ικανή ούτε να εφαρμόσει μα ούτε και να προτείνει μια συνολική αναμόρφωση της οικονομίας με στόχο τη μείωση του χρέους που να καλύπτει συνάμα και τις προκλήσεις ανάπτυξης.
4. Τα εσωτερικά δημογραφικά στοιχεία της Ιαπωνίας ελαχιστοποιούν τον αντίκτυπο της συγχώνευσης των κρατικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Το περιβάλλον, συν τοις άλλοις, μοιάζει εύθραυστο και αβέβαιο και η ιαπωνική οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη για να αντιμετωπίσει τη διαμορφωμένη κατάσταση μετά κρίσης.
Να σημειωθεί ότι η αρνητική αξιολόγησης των προοπτικών της ιαπωνικής οικονομίας από τη Moody's δεν επηρεάζει την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων ή της καταθετικής επάρκειας των ιαπωνικών τραπεζών.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης