Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπερνάει τα 114 δολάρια το μπρεντ λόγω των ταραχών στην Λιβύη

Ξεπερνάει τα 114 δολάρια το μπρεντ λόγω των ταραχών στην Λιβύη
(upd) Έχει ξεπεράσει τα 114 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο μπρεντ, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ταραχών στη Λιβύη. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται στην ανησυχία των επενδυτών ότι θα τεθεί θέμα με τον ανεφοδιασμό πετρελαίου από την  Λιβύη, του τρίτου μεγαλύτερου πετρελαιοπαραγωγού της Αφρικής.

Το μπρεντ διαμορφώθηκε και υψηλότερα από 119 δολαρίων το βαρέλι, δεδομένου ότι έχουν χαθεί τα δύο τρίτα της ημερήσιας εξαγωγής από τη Λιβύη, δηλαδή 400.000 βαρέλια από τα 1,6 δισ. που είναι διαθέσιμα ημερησίως.
«Εάν οι διαμαρτυρίες συνεχιστούν στη χώρα, η αγορά θα γίνεται όλο και περισσότερο ανήσυχη ότι θα επηρεαστεί περισσότερο ο ανεφοδιασμός», εκτιμούν οι αναλυτές της BNP Paribas.
Στη Νέα Υόρκη τα παράγωγα για το πετρέλαιο παράδοσης του Απριλίου εκτινάχθηκαν για έκτη συνεχόμενη μέρα, αφού ξεπέρασαν και τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία και άλλα έθνη στη Δυτική Αφρική δηλώνουν πως είναι πρόθυμοι να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε χαμένο λιβυκό πετρέλαιο μόλις το ζητήσουν οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ακατέργαστου πετρελαίου της ίδιας ποιότητας. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν γιατί δεν θα επιτρέψει η Σαουδική Αραβία να υπάρξουν ελλείψεις", δηλώνουν οι πετρελαιοπαραγωγοί.
H Fitch Ratings, στο μεταξύ, προειδοποιεί ότι η πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική θα δημιουργήσει πρόβλημα στην παραγωγή συγκεκριμένων πετρελαιοπαραγωγών εταιρειών και εταιρειών εκμετάλλευσης φυσικού αερίου. Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και η UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης