Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στο Ιράκ - Εκκενώνονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ExxonMobil και BP - Την αεροπορική συνδρομή των ΗΠΑ ζητά η Βαγδάτη

Συναγερμός στο Ιράκ - Εκκενώνονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ExxonMobil και BP - Την αεροπορική συνδρομή των ΗΠΑ ζητά η Βαγδάτη
Παραμένει στα 106 δολάρια η τιμή του πετρελαίου
Υπό στενό «πολιορκητικό» κλοιό βρίσκονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράκ, καθώς οι τζιχαντιστές αντάρτες εποφθαλμιούν την καταστροφή τους, προκειμένου να πλήξουν περαιτέρω την ιρακινή κυβέρνηση.
Στον απόηχο της πρωινής επίθεσης στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, οι πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και BP εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις τους, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης.
Ειδικότερα, η ExxonMobil προέβη σε μία μαζική εκκένωση του προσωπικού της ενώ η BP απέσυρε το 20% των εργαζομένων.
Να σημειωθεί πως οι μάχες μεταξύ ανταρτών και Ιρακινών στρατιωτών λαμβάνουν χώρα στο Βόρειο Ιράκ, ενώ προς το παρόν οι νότιες περιοχές παραμένουν ασφαλείς.
Βέβαια, όπως αποκαλύπτεται, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Νότο δεν διαθέτουν κανένα σχέδιο εκκένωσης, σε περίπτωση εξάπλωσης των μαχών σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Να σημειωθεί πως η ημερήσια παραγωγή για τον Ιούνιο κυμάνθηκε στα 2,7 εκ. βαρέλια. Η τιμή του αργού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων παραμένει στα 106 δολάρια/βαρέλι.
Την ίδια ώρα, το Ιράκ κατέθεσε στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα αεροπορικής βοήθειας, στη «μάχη» εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. «Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ ζήτησε από τις ΗΠΑ την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των τζιχαντιστών» μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο «al-arabiya TV».

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ επιτέθηκαν σουνίτες αντάρτες, με όλμους και πολυβόλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές στο διυλιστήριο που επικαλείται το Reuters, καπνός εκτεινόταν πάνω από αποθήκες ανταλλακτικών στην περιοχή Μπαϊχί, 210 χιλιόμεταρα βόρεια της Βαγδάτης.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι συνεχίζουν την επέλασή τους προς την πρωτεύουσα της χώρας, Βαγδάτη.
Μάχες επίσης μαίνονται, σύμφωνα με άλλες αναφορές, στη δυτική πόλη Ραμαντί.
Η κυβέρνηση μάχεται προκειμένου να απωθήσει τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS) και τους μουσουλμάνους σουνίτες συμμάχους του στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλαουντίν, μετά την κατάληψη από τους αντάρτες μαχητές της πόλης Μοσούλης την περασμένη εβδομάδα.   
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι, εμφανίστηκε χθες Τρίτη στην τηλεόραση μαζί με τους ηγέτες των Σουνιτών Μουσουλμάνων και των Κούρδων, απευθύνοντας μήνυμα ενότητας στο όνομα της προόδου και καλώντας όλοι τις μη κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Ωστόσο, αυτό το κάλεσμα δεν αναμένεται να έχει αποτέλεσμα, καθώς ο Μαλίκι έχει ανοιχτά υποστηρίξει τον σχηματισμό πολιτοφυλακής από τους σιίτες μουσουλμάνους προκειμένου να στρατευθούν στο πλευρό των τακτικών στρατιωτών του Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης