Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου – Ο Εrdogan προαλείφεται για τη θέση ως άλλος Ατατούρκ

Τουρκία: Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου – Ο Εrdogan προαλείφεται για τη θέση ως άλλος Ατατούρκ
Θα είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος από τον λαό
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η Τουρκία για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, με τον τούρκο πρωθυπουργό R. T. Εrdogan να αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί και να θέλει να δημιουργήσει μια ηγεσία τόσο ισχυρή όσο αυτή του ιδρυτή του σύγχρονου κράτους στην Τουρκία, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Νίκη του Εrdogan ως του πρώτου απευθείας από τον λαό εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας, επισημαίνεται σε άρθρο του Bloomberg, θα του επιτρέψει να αποκτήσει τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και να αποφασίζει για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος.
Επίσης, θα είναι σε θέση να ορίζει τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, το οποίο σημειωτέον ήρε την απαγόρευση στο Twitter τον Απρίλιο, όταν ο Εrdogan προσπάθησε να σταματήσει τις διαρροές σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς.
Ο 60χρονος πολιτικός έχει κυβερνήσει την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της καταρρακωμένης από πολέμους Μέσης Ανατολής, για περισσότερο από μία δεκαετία και έχει γίνει πλέον πιο αυταρχικός.
Πλέον στοχεύει να μετατρέψει το πόστο του προέδρου σε μια θέση μεγαλύτερου κύρους, όπως την εποχή του Ατατούρκ, καθώς μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και Γάζα στα νότια και κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, στην Ουκρανία.
«Ο Εrdogan θα θεμελιώσει την εξουσία του ως προέδρου με τη βοήθεια της πιστής σε αυτόν κυβέρνησης», σημειώνει ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, αναλυτής του Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα και προσθέτει ότι αυτό «θα του δώσει την εξουσία για τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας του κράτους, μετατρέποντάς τον σε ηγέτη-κλειδί για τη διαφύλαξη των συνόρων του ΝΑΤΟ έναντα σε εξωσυνοριακές απειλές».
Σημειώνεται ότι πριν από αυτές τις εκλογές, ο πρόεδρος της χώρας αναδεικνυόταν από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας.
Ο Εrdogan και το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ήθελαν να αλλάξουν το Σύνταγμα και να εισαγάγουν προεδρικό πολίτευμα στα πρότυπα της Γαλλίας.
Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει τον Απρίλιο ο Εrdogan, «θέλω να μετατρέψω την Τουρκία σε ένα προεδρικό πολίτευμα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ένα ημι-προεδρικό πολίτευμα αποτελεί μια άλλη επιλογή. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων», σημείωνε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης