Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Στα χνάρια της Ελλάδας η Ιταλία - Πολιτική αστάθεια και στη Ρώμη

Bloomberg: Στα χνάρια της Ελλάδας η Ιταλία - Πολιτική αστάθεια και στη Ρώμη
Παραιτείται εντός του 2015 ο Πρόεδρος G. Napolitano
Βίους παράλληλους φαίνεται πως διαθέτουν  Ελλάδα και Ιταλία, επιβεβαιώνοντας την ιστορική ρήση πως «όπου τείνει να πηγαίνει η Αθήνα, ακολουθεί και η Ρώμη».
Ενόσω λοιπόν, οι αγορές έχουν τρομοκρατηθεί από το ενδεχόμενο αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγής στις κάλπες, η Ιταλία αντιμετωπίζει μία παρόμοια πρόκληση, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας G. Napolitano εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης εντός του 2015!
Όπως εξηγεί το πρακτορείο Bloomberg, ο ρόλος του Προέδρου στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετικός έναντι της Ελλάδας, καθώς οι αρμοδιότητες του Ιταλού προέδρου επεκτείνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των περιόδων πολιτικής κρίσης.
Μεταξύ των δυνατοτήτων του Ιταλού προέδρου περιλαμβάνεται η διάλυση της Βουλής, η προκήρυξη εκλογών και ο ορισμός νέου πρωθυπουργού.
Άλλωστε, ας μην λησμονιέται πως ο M. Renzi αποτέλεσε επιλογή του 89χρονου προέδρου της Ιταλίας.

Τι μέλλει γενέσθαι
Ο M. Renzi αναμφισβήτητα θα προτείνει το δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Ιταλίας. Ωστόσο, για να επιτύχει το στόχο του απαιτείται η στήριξη τόσο των βουλευτών όσο και των γερουσιαστών.
Μία αποτυχία φυσικά, θα καταδείξει την έλλειψη εμπιστοσύνης των δύο θεσμών στην κυβέρνηση του 39χρονου πολιτικού.
«Απαιτείται μία υποψηφιότητα, η οποία θα υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά. Κάποιον, ο οποίος θα προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, προτού η δημοτικότητα του βουλιάξει» εξηγεί ο F. Galietti, επικεφαλής της Policy Soner.
Ας σημειωθεί πως η προεδρική εκλογή εξελίσσεται σε τέσσερις γύρους. Κατά τους πρώτους τρεις, για να εκλεγεί πρόεδρος της Ιταλίας απαιτείται η θετικής ψήφος από τα 2/3 του βουλευτών, ενώ στον τελευταίο γύρο χρειάζεται απλή πλειοψηφία.
Ωστόσο, η παραίτηση του G. Napolitano και η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου αναμφίβολα θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στις αγορές, αυξάνοντας δραματικά την αβεβαιότητα.
Άλλωστε, μία ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής προέδρου, θα εξαναγκάσει τον M. Renzi να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης